Awatar użytkownika
Xenophobia

Kristallnacht

Xenophobia

Obrazek

Obrazek

Kristallnacht - jeden z filarów francuskiej sceny NSBM którego początki sięgają roku 1994. W początkowej działalności panowie funkcjonują pod nazwą Funeral i wydają kapitalne demo Black Flame of Unholy Hate rok po rozpoczęciu działalności. Jedynym stałym członkiem, który pojawia się na wszystkich wydawnictwach jest Laurent Franchet. W dyskografii nie uświadczymy długograja - znajdują się tam 3 EPki, demo z 2002 roku oraz 2 splity. Jednym z bardziej rozpoznawalnych wydawnictw jest epka Warspirit z 1999 roku. Kristallnacht dorobił się łącznie 4 kompilacji, co jest rzadko spotykane przy takich projektach. Pokazuje to tylko rangę tego przedsięwzięcia. Zakończenie działalności to rok 2002 po 6 latach tworzenia pod tą nazwą. Obecnie ze świecą szukać załóg choćby zbliżonych poziomem do tego projektu.

Ostatni skład:
L.F. - All instruments, Vocals (1996-2002) Funeral, ex-Desolation Triumphalis, ex-Seigneur Voland, ex-Finis Gloria Dei, ex-Final Silence, ex-Pure Desecration
▼ Byli muzycy
Duke Satanaël - Drum programming, Keyboards Godkiller, ex-Uranium 235, A Prayer for the Worst
Rost - Drums Jardin des Supplices, ex-Hayras, ex-Seigneur Voland, Pereat Mundus, ex-Blessed in Sin, ex-Finis Gloria Dei
Malkira - Drums Bekhira, ex-Desolation Triumphalis, ex-Chemin de Haine, Incivil Tragedia, ex-Osculum Infame
Black Christ - Guitars Blessed in Sin, Finis Gloria Dei, Funeral, ex-Bloody Ritual
Hylgaryss - Keyboards Abysm Obscura, Black Fortress, Dark Sanctuary, Dodfrusen, I'm Ruins, Le Prochain Hiver, Sainte Obyana du Froid, Vide, ex-Winter Funeral, Caithness, Haylhvyï, T.E.A.R.S., ex-Sacrificia Mortuorum, ex-Chemin de Haine, ex-Gates of Azharia
Dyskografia:
1997 - Kristallnacht / Morke [split]
1999 - Warspirit [EP]
2000 - Soldiers of Triumphant Sun [EP]
2001 - Gathered Under the Banner of Concilium [split]
2001 - Of Elitism and War [kompilacja]
2002 - Adversary [EP]
2002 - The Funeral Years 1994-1998 [kompilacja]
2002 - Creation Through Destruction [demo]
2004 - Creation Through Destruction / Adversary [kompilacja]
2006 - Blooddrenched Memorial 1994-2002 [kompilacja]
2020 - MCMXCVII A.Y.P.S. [split]
2023 - In Praise of War 2000-2002 [kompilacja]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Kristallnacht/3554
Even if you know the path back
Get lost in the forest
Live by it!
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Całkiem niezły zespół/projekt, przez który przewinęło się w dość krótkim czasie sporo dobrych muzyków, np. ludzie związani z Seigneur Voland czy też gość odpowiedzialny za Godkiller i przezajebisty Uranium 235. W przeciwieństwie do zdecydowanej większości muzykantów określających się jako NS człowiek odpowiedzialny za Kristallnacht mniej więcej wie do czego służą instrumenty typowe dla BM i potrafi na nich grać. :) Myślałem, że już mu temat kiedyś założyłem, a tu niespodzianka. :)
Awatar użytkownika
Xenophobia

Xenophobia

Kristallnacht to jest to, ja w kolekcji mam Warspirit i kompilację Blooddrenched Memorial. Ta druga płyta często ląduje w moim odtwarzaczu.
Even if you know the path back
Get lost in the forest
Live by it!
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

U mnie chyba tylko "Warspirit" na małym placku gdzieś leży. Dawno nic wydanego pod tym szyldem nie słuchałem.

Fajny koncercik z 2001, ale niestety jakość kiepska, choć coś tam słychać.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Obrazek
Obrazek
Black Flame of Unholy Hate Demo 1995
Split Demo Split 1996

Opus Satani Excelsi 2025

Umarł Kristallnacht, niech żyje Funeral..czyli zataczamy tak jakby koło bo z miesiąc temu Lenrauth nagrał pełny album ponownie jako Funeral (gdzie między innymi stawiał pierwsze kroki).
Na Opus Satani Excelsi znalazło się kilka nowych numerów plus odświeżone wersje demówek F.
Jeszcze nie słuchałem, podobno niezłe.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE