Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Ad Hominem

Vexatus

Obrazek

Obrazek

Francuski zespół/projekt założony przez Kaisera Wodhanaza. Przeniósł się do Włoch i chyba dalej tam funkcjonuje. Zespół powstał pod koniec lat 90-tych i wykonuje dość prosty i chwytliwy BM okraszony nieco elementami industrialnymi. Na płytach Kaiser sam zajmuje się instrumentami i całą resztą, a na żywo wspomagają go inni muzycy.

Skład:
Kaiser Wodhanaz - All instruments, Vocals (1998-present) F.A.M.A.S., The Ascendant, ex-Antithesis, ex-Dead?, ex-Eradication, ex-The Call, ex-Non Essence Genesis, ex-Punishment Systems², Cantus Bestia, Crucifist, D/S/R, Neardeath, Omnes Ad Unum, Wrath of the Apostate, ex-Frangar, ex-Brutal Begude (live)
▼ Byli muzycy
Valfadir - Bass ex-Noctis, ex-Enimon Ni
Pwcca - Drums
▼ Muzycy koncertowi
G.K. - Drums
A.K. - Guitars
D.N. - Guitars

Rust - Drums
Azk.6 - Drums (?-2003) Doctor Livingstone, K Amon K, Sektemtum, ex-Crystalium, Panzer Flower, ex-Arkhon Infaustus, ex-Reverence, ex-Mütiilation (live)
Dyskografia:
2000 - Omnes ad Unum [demo]
2002 - Planet ZOG - The End
2002 - Mankind's Suicide [split]
2003 - A New Race for a New World
2003 - Purification [split]
2004 - Black Celtic Summit V [split]
2004 - Treaty of Alliance (Agony of a Dying Race) [split]
2004 - We Are the Wolves... You Are the Sheep / Black Sabbath [split]
2004 - Black Metal Against the World [split]
2005 - Climax of Hatred
2008 - Theory:0 [EP]
2008 - Planet ZOG - The End / ...for a New World [kompilacja]
2009 - Dictator - A Monument of Glory
2013 - Slaves of God to the Gallows (The Preemptive Strike 0.1 Reworks) [EP]
2015 - Antitheist
2018 - Napalm for All
2023 - I Am God - You Are Nothing [EP]
2025 - Totalitarian Black Metal

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ad_Hominem/11304
BC: https://adhominem.bandcamp.com/music

Tagi:
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

W pytkę zespół, lubię "Climax of Hatred". Klasyczny rozpierdol z nienawiscią do ludzkości. Oryginalności w tej muzyce nie ma ani trochę, ale nie o to chodzi. Ostatnia płyta też całkiem spoko, choć lżejsza jest i jakby bardziej rock n rollowa. Przynajmniej z tego co pamiętam, bo w sumie dawno nie leciała. Znam jeszcze pojedyncze utwory z innych płyt, musiałbym je w całości ogarnąć w końcu.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 3 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
Soulless
Master Of Puppets

Soulless

Szacun za bezkompromisowy muzyczny blakowy rozpierdol, co prawda zelżał lekko na Antitheist.

Chłopaki mieli też poprawność polityczną głęboko w dupie waląc takimi tytułami jak Auschwitz rules, Planet ZOG czy The Psalmody of sub humans.
Metal ma mieć włochate jaja a nie jakieś symfoniczne cycki
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Zawsze mi się wydawało, że demo jest cienkie jak dupa węża i ze względu na brzmienie nie nadaje się do słuchania. Dzisiaj tak mnie jakoś naszło - posłuchałem sobie kilka razy "Omnes ad Unum" i okazało się, ze demo nawet daje radę, choć w porównaniu z następnymi wydawnictwami wypada raczej kiepsko. :)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nowy kawałek:

Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

yog pisze: 8 lat temu Nowy kawałek:
Yuppi! Będzie nowy album AH! :)
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized

Kiedyś często słuchałem, ostatnio jakoś częstotliwość odsłuchowa zmalała. Nie, żebym zapomniał co i jak graja , ale zawsze włączę sobie coś innego. Na żywo widziałem i był to dosyć ekstremalny koncert ( Bazyl Poznań) krew pod scena bójki etc. Kapela wystraszyła się lekko tego co odpierdala sie w tej Polsce barbarzyńskiej na koncertach :D
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Ad Hominem to jeden z moich ulubionych zespołów. Starsze materiały były trochę lepsze - bardziej prymitywne i brutalniejsze, ale te nowe też są świetne. Na poprzedniej płycie było sporo lżejszych i bardziej melodyjnych riffów zahaczających o Punk i teraz pewnie też tak będzie. Ten nowy kawałek całkiem spoko, ale solówka na końcu zrujnowała cały klimat. :)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Lubię Ad Hominem, choć ostatnimi laty już mnie tak nie jara ten zespół jak kiedyś. Nie mniej jednak lubię sobie odpalić co jakiś czas. Mam w kolekcji tylko "Dictator", ale znam w sumie wszystko co wydali, włącznie z ostatnim punkującym pełniakiem. Jest w tym wszystkim taki totalitarny posmaczek, więc nie dziwię się że na koncercie w Bazylu było ciekawie, bo ja wspomnienia z Necros Christos itd. ze starego Bazyla też mam podobne :D Nasza publika umie się dobrze bawić, a Kaiser to ponoć też niezły herbatnik prywatnie (kumpel mi mówił co z nim koncertował kiedyś).
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Nowy kawałek brzmi jakby połączyć ostatnią płytę z "Climax of Hatred". Bez uniesień, ale fajne nawet. Sprawdzę całość jak wyjdzie.
UP THE VERONICAS
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Dzisiaj premiera najnowszej płyty, a na BC udostępniony jest drugi kawałek. :)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Macał już ktoś z Was najnowszy album? Właśnie słucham i jak na razie jest bardzo dobrze. :) "Napalm for All" zachowuje poziom i klimat poprzedniego pełniaka, czyli jest mniej brutalnie i wściekle, niż na starych materiałach, ale bardziej punkowo i przebojowo. :)
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

29 września odbyła się premiera EPki zatytułowanej "I Am God - You Are Nothing".
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Będzie słuchane i zamawiane!
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Obrazek

Nasłuchałem się dzisiaj kolumbijskiej nazipedożaby to teraz w ramach odtrutki leci zapętlone demo żabojada na zmianę z najnowszą EPką...
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Udało mi się dzisiaj namierzyć "Dictator..." na winylu i z tej okazji pełniak poleciał dzisiaj kilka razy. Chyba ostatni ich album przed pójściem w nieco bardziej "przebojowe" klimaty i bardziej punkowe podejście do niektórych riffów. Tak czy inaczej wszystkie pełniaki zrywają papę z dachu.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Kampf, Krieg und Sieg Sieg Sieg! :D
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Obrazek

Powrót do słuchania placków... :D
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Też lubię placki, takie normalne, ziemniaczane.

A Dictator bardzo dobry album jest. W ogóle Ad Hominem to klawe granie, proste, siermiężne nieco momentami, ale wpadające w ucho mocno.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

U mnie Ad Hominem jest od lat w topce zespołów BM. :D
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

I jak tam Kochane Menele , nowe Ad Hominem już posłuchanie? Kapcie spadły ? Ejakulat obryzgał facjatę kolegi, który akurat wpadł do was opowiedzieć z wypiekami na twarzy o nowym teledysku zespołu Hehemocz lub kupionej na promocji w ciuchbudzie plycie popularnego, młodzieżowego zespołu grajacego w Szwecji death metal? U mnie nic z tych rzeczy, ale to tylko dlatego, że nie słucham modnych zespołów, więc nie mam kolegów. Gdybym jednak jakiegoś miał, po sesji z nową płytą bohatera tematu wybiłbym mu Wacławem zęby. Żabojadzina bowiem, choć kazał czekać na swój powrót długo, zrobił to z przytupem i bez zbędnego pierdolenia. Już produkcja tej płyty jest świetna, balansując pomiędzy brudem, bez którego nie może obyć się prawdziwy black metal, a klarownością dźwięku sprawiającą, że każdy instrument świetnie słychać. Daje to dodatkowego kopa minimalistycznym riffom , nawiązującym do punka w wielu kawałkach. 30 minut energetycznego kopa , utrzymanego w najlepszej tradycji zespołu, spod buta którego wyszedł. Burnejka powiedziałby, że nie ma lipy. A przy kawałku choke the woke zaczynającym się od przerażonego kobiecego krzyku rodem z horroru w reakcji na słowa jakiegoś dziecka mówiącego, że chłopcy mają penisy, a dziewczynki waginy, na mojej twarzy pojawił się uśmiech rozbawienia. Także płyta różnorodna - niszczy słuchacza z humorem. Pierwsze w moim prywatnym rankingu tegoroczne wydawnictwo kwalifikujące się do bycia uznanym za wybijające się ponad przeciętność. Mutiilation powrót wyszedł średnio, Ad Hominem wręcz przeciwnie.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Bardzo dobry album , bardzo ,bardzo .
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

No to chyba jasne, że to zajebista płyta! Ad Hominem ma tylko zajebiste płyty...
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Vexatus pisze: 10 mies. temu No to chyba jasne, że to zajebista płyta! Ad Hominem ma tylko zajebiste płyty...
Może i zajebiste, ale nie dla mnie - niby jest wedle blackmetalowych standardów, ale brak tu tego czegoś, co mnie przekonuje do słuchania płyt z black metalem.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Pioniere pisze: 10 mies. temu brak tu tego czegoś, co mnie przekonuje do słuchania płyt z black metalem.
To nie jest typowy Black Metal. Bardzo specyficzne podejście do rytmu, brzmienia gitar i konstrukcji riffów. Na wczesnych materiałach było w tej muzyce więcej Black Metalu, ale obecnie jest więcej wycieczek w punkowe rejony. Słucham dość często wszystkich płyt. Najnowsza oczywiście również bardzo dobra. :)
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

To taki zespół, który na wyżyny gatunku się nigdy nie wzniósł, a jednocześnie na każdym etapie kariery potrafił dostarczyć porcji dobrego black metalu w różnych wydaniach - czy to surowe, klasyczne Planet ZOG - The End czy to nienawistne i podbite industrialnym chłodem Climax of Hatred, czy to uderzające w prostsze, punkopodobne rejony Antitheist. Był okres, że dość regularnie słuchałem. Może sobie wkrótce odświeżę, bo lubię generalnie tego mizantropa Kaisera.
UP THE VERONICAS
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Blind pisze: 10 mies. temu To taki zespół, który na wyżyny gatunku się nigdy nie wzniósł
Ad Hominem ma tak charakterystyczny styl grania, że właściwie gra w swoim własnym podgatunku. ;)
Perun82
Master Of Puppets

Perun82

TITELITURY , ten text z penisami i waginami to z filmu "Gliniarza w przedszkolu" z Arnoldem 😁
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

Blind pisze: 10 mies. temu To taki zespół, który na wyżyny gatunku się nigdy nie wzniósł, a jednocześnie na każdym etapie kariery potrafił dostarczyć porcji dobrego black metalu w różnych wydaniach
O, bardzo trafne. W miażdżącej recenzji debiutu przeczytałem, że to jest shitty collection of modern Black Metal filler riffs almost directly inherited from the least-good parts of newest Darkthrone and Grand Declaration of War coalesced to more senseless filler thrown in - i chociaż rozumiem, o co komuś chodziło, to słucha mi się tego po prostu dobrze. Zbadałem najnowsza płytę i jest ona po prostu bardzo dobra, może i najlepsza, bo i mocno brzmiąca, i wreszcie te riffy fajnie podkręcone (na pierwszych płytach raził czasem ten niedostatek groovu i wykończenia, niezbędnego w takim riffowanku), a całość przy tym jadowicie dowcipna... dobry projekcik, zassałem całe dysko i sobie przypominam (oraz uzupełniam, bo Napalmu dla wszystkich nie słuchałem w ogóle) w charakterze podkładu pod "Wojnę i pokój" 8-)

Na pierwszej płycie bardzo podoba mi się brzmienie gitar bardzo kojarzące mi się z debiutem Szron i dalej zawsze jestem rozczarowany, że to jednak nie ten poziom nasycenia cyklonem-B.

Swoją drogą - dość zabawny wkradł mi się przy okazji eklektyzm w smartfonowy playerek :twisted:

Obrazek
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Mogę posłuchać i sprawdzałem w zasadzie wszystko mniej lub bardziej na bieżąco...ale to nie jest projekt, który wywoływałby u mnie jakieś szybsze bicie serca i skłaniam się do tego co wyżej już napisał @Pioniere - nie ma tu tego czegoś co przechyliłoby szalę na ciemną stronę mocy i nastąpiłoby jakieś tąpnięcie pod moją kopułą. Trochę się tu dziwię mimo wszystko Vexowi też czytając jego niektóre starsze wpisy wyżej.
Po prostu, poprawnie zagrane, można potupać nogą, przechylić przy tym jakiś napój ...ale to trochę taki Craft na sterydach (spójżcie np na taki pierwszy z brzegu Napalm For All), któremu sporo brakuje by dostać się do mojej topki bm...
A takie numery pokroju ''Zog is dead'' z tym skandowaniem w drugiej części to.. wręcz słabizna.
Nowej posłucham niedługo. Jeśli się coś zmieni zamelduję - ale na ta chwilę bez odbioru.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

No, do top 666 to u mnie też sporo Ad Hominem brakuje, nie zażarło też jakoś zjawiskowo, ale wreszcie zagrało mi tak, że mogę powiedzieć: OK, to jest jednak dobre. Chociaż wiadomo, że nie jest to poziom choćby przywołanego Craft.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Dzisiaj u mnie dzień z "Omnes ad Unum"... Nie jest to tak dobre jak wydany dwa lata później debiutancki pełniak, ale słychać już najważniejsze elementy tego bardzo charakterystycznego stylu.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Możecie tam sobie myśleć, co chcecie o Ad Hominem ( ale to tylko dlatego, że nie mam jak zmusić was , żeby było inaczej ) , ale to jest jeśli nie najlepsza, to z pewnością jedna z najlepszych płyt w dyskografii zespołu. Komu się nie spodoba, ten niech sobie odpuści resztę i nie traci czasu. Ja na ten przykład też nie jestem fanem kapeli, ale ten album tak chwycił mnie za mosznę, że... no, mocno chwycił.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Zawsze darzyłem Ad Hominem estymą, mimo iż sam zespół (w sumie chyba obecnie bardziej projekt) nie jest na mojej liście ulubionych. To black metal z serii tych chwytliwych, z fajnym ekstremalnym przekazem, ale z mocnym przymrużeniem oka. Kaiser z opisów osób które go lepiej znają to dusza rock'n'rollowca pełną gębą.

Pierwsze dwa pełniaki parę dni temu wałkowałem ponownie i oba po latach świetnie się bronią. Debiut nawet chyba odrobinę bardziej. Mogę się przychylić do tego, że Ad Hominem gra w swojej własnej lidze, bo ciężko mi znaleźć podobnie grających. Uwielbiany przeze mnie Craft wydaje się być znacznie bardziej patologiczny, plugawy i co istotne, dużo bardziej poważny.

Z niecierpliwością czekam na nowy pełniak i liczę, że wejdzie lepiej niż tylko dobry "Napalm for All". Tytuły kawałków "Saturday Night Gulag" i "
Stairway to Oven" wywołały duży uśmiech na mojej gębie, więc liczę że i muzycznie będzie odpowiednio dobrze.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Wędrowycz pisze: 10 mies. temu Mogę się przychylić do tego, że Ad Hominem gra w swojej własnej lidze, bo ciężko mi znaleźć podobnie grających.
No ja zawsze to powtarzam. Wyjątkowy i bardzo charakterystyczny styl.
Wędrowycz pisze: 10 mies. temu Z niecierpliwością czekam na nowy pełniak i liczę, że wejdzie lepiej niż tylko dobry "Napalm for All".
Nowy pełniak już wyszedł pod koniec lutego...
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Vexatus pisze: 10 mies. temu Nowy pełniak już wyszedł pod koniec lutego...
Faktycznie, trzeba będzie zatem sprawdzić niebawem. Titkowi widzę, że siadł mocno :)

Edit: Dziś "Climax Of Hatred" wjechało po dłuższej przerwie.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Zakurwisty, bluźnierczy, z pogardą, tak brzmi najnowszy Ad Hominem. Podoba mi się bardzo.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Bardzo dobry ten najnowszy płyt. Ad Hominem trochę odchodzi od brzmienia dwóch poprzednich pełniaków i powraca w nieco bardziej surowe i brutalne rejony. Świetnie się tego słucha.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Tu się zgodzę, jest bardziej surowo, ale dalej chwytliwie, co w przypadku Ad Hominem jest dużym plusem. Te tytuły kawałków...hue
Dobrze, że Kaiser nie zrzuca z tonu i w piździe ma poprawność polityczną.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Haexan

Haexan

Slaby zespol w ostatnich latach, nadrabiaja ideologia zamiast grac black metal glupki.

Co ciekawe hitleryzm i skrajny komunizm, faszyzm Francji nie doswiadczyl, poniewaz wiekszosc Francuzow byla kierowana do obozow przejsciowych w glab Rzeszy podczas okupacji. Stad te ich prawackie sentymenty. W koncu Francja matka chrzescijanstwa i europejskiej ludzkosci.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Wideło do wałka "Gas Mask Devastation" z ostatniej płyty.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Sam jesteś słaby zespół w ostatnich latach.
tomder
Master Of Puppets

tomder

Wchodzi ta płyta elegancko, bez oporów i gładko-
jak włócznia w bok nazareńczyka. praktycznie każdy kawałek to „banger”.
Haexan pisze: 7 mies. temu Slaby zespol w ostatnich latach, nadrabiaja ideologia zamiast grac black metal glupki.

Co ciekawe hitleryzm i skrajny komunizm, faszyzm Francji nie doswiadczyl, poniewaz wiekszosc Francuzow byla kierowana do obozow przejsciowych w glab Rzeszy podczas okupacji. Stad te ich prawackie sentymenty. W koncu Francja matka chrzescijanstwa i europejskiej ludzkosci.
Zanim wypowiesz się na jakiś temat , zajrzyj do historii.
W głąb Rzeszy byli kierowani przeciwnicy polityczni i wrogowie Rzeszy.
Reszta Francuzów walczyła w podziemiu albo kolaborowała z Niemcami. Kolaboracje od 1945 r Francuzi chcą wymazać ze swej historii. Do dziś temat jest wybielany.
Francja Vichy , odbudowa Królestwa Franków i idea wielkiego cesarstwa z X w. polecam zgłębić te tematy.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

ODPIERDOL SIĘ OD VICHY :lol:

Ad Hominem niczego nie musi nadrabiać. Muzyka broni się zajebistością sama. Zresztą, kuźwa, gość w jednym kawałku dworuje sobie z woke i już robią z niego nazistę, co świadczy tylko o tym, jak mocno wyprane mózgi mają już dzisiaj ludzie. Dowiedziałem się właśnie, że uniwersytet jakiś w Teksasie zbanował "Ucztę" Platona za propagowanie pedalstwa, erozji więc takiej już uległa zachodnia kultura, że, naprawdę, śpiewać o gazowaniu jest najrozsądniejszą rzeczą. Jak to jest napisane na ramieniu mojej bluzy Ohtar "Genocide, the only to make order", czy jakoś tak. AH ( ciekawe inicjały , hehe ) się w to jakoś wpisuje bezkompromisową muzyką. Nie każdemu musi się podobać, ale swój urok ma. Niezaprzeczalnie.