Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Necator

Wędrowycz

Obrazek

Obrazek

Zespół z mojego miasta, który zresztą właśnie 10 dni temu dokonał żywota, po równo 22 latach od założenia. Trochę paradoks, że dopiero teraz pojawia się temat, ale cóż, lepiej późno, niż później. Choć wszystkich materiałów nie usłyszałem, to na przestrzeni lat trochę zapoznałem się z twórczością zespołu. Swoją drogą kiedyś lata temu poznałem też, jak mnie pamięć nie myli wokalistę kapeli na jakimś koncercie.

Muzycznie mamy tu oczywiście black metal, czasem w wydaniu bardziej surowym, a czasem klimatycznym i leśnym. Do tego sporo też tu dark ambientu, hałasów wszelakich, ale i fragmentów akustycznych. Do tego na plus zdecydowanie są histeryczne wokale B. przypominające nieco Varga z początkowego okresu Burzum.

Temat zakładam oczekując również na boxa Necatora, który niebawem ma wyjść dzięki uprzejmości Syrragha i jego Dark Blaze Stronghold.

Ostatni skład:
B. - Guitars, Vocals, Noise (2004-?) Ursus, ex-Devil's Island, ex-Legacy of Blood
Electric Funeral - Bass (2005-?) Ursus
Nightmare - Drums (2005-?) Ursus
▼ Byli muzycy
Herr Burzum - Ambient sounds (Caves) (2004-2015) (R.I.P. 2015)
Sacerdos Mori - Guitars (2004-2005) ex-Sacerdos Mori
J - Guitars, Drums (2004-2011) ex-Legacy of Blood, ex-Devil's Island
Brainwash - Noise (2005-2006)
Black Emperor - Drums (2010-2011) ex-Devil's Island
Dechristianizer - Guitars (2013-2017) ex-Legacy of Blood
Botan - Noise (2013-?)
Igor - Guitars (2016-?)
Dyskografia:
2004 - Reh. December 2004 [demo]
2008 - Reh.02.04.2005 [demo]
2008 - 06.06.06
2008 - Kataxu / Necator [split]
2009 - Dziedzictwo krwi tyranów [split]
2014 - Polish Evil Black Metal Art
2016 - Pożoga / 06.06.06 [kompilacja]
2016 - Hate Generation [split]
2016 - Ciemności Gór Sokolich [EP]
2016 - Ciemność Gór Sokolich / Pożoga [kompilacja]
2019 - Polish Black Metal Against Aliens [EP]
2024 - Through the Cold Caves and Forests of Death [split]
2026 - Necator / Pardosa Wagleri [split]
2026 - Polish Evil Black Metal Art Against Aliens [kompilacja]
2026 - E.N.D. (Evil Nature Darkness) [boxed set]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Necator/123366
Odium Humani Generis

Tagi:
Awatar użytkownika
Leśniak

Leśniak

nigdy jakos bardzo nie sluchalem ( ale imo jest zajebisty) od jutra bede posiadac tego nowego boxa co wyszedl niedawno
reakcjapoganska

reakcjapoganska

Najlepszy split z sutolizem z DF i Śmiecisz w lesie jesteś śmieciem
Awatar użytkownika
Leśniak

Leśniak

reakcjapoganska pisze: miesiąc temu Najlepszy split z sutolizem z DF i Śmiecisz w lesie jesteś śmieciem
śmiecisz w lesie jest w tym boxie :)

Obrazek
tak wygląda
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Generalnie miałem chuj wyłożyć, ale powiedziałem sobie tak: jeśli do 25 maja kolega będzie miał jeszcze ten box w distro, to znak, że mam kupić. Jeśli ktoś nagrywa black metal przeciwko kosmitom, to to musi być dobre ! Nawet jeśli nie jest. Bo jak słuchałem splitu z Kutasku, to tak średnio na jeża, tam chyba nawet nie było metalu, tylko plumkanie na klawiszotablicy. Ale 160 zł chuj nie piniądz, można kupić "dla miania" , jak mówił mój kolega z pracy zapytany kiedyś przeze mnie o to, po co mu kolejna siekiera.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

Właśnie leci "Pożoga / 06 06 06" Muszę przyznać, że te wstawki z wiadomości bardzo klimatyczne, tym bardziej, że gitara jaka pojawia się zaraz po tym intro naprawdę robi robotę. Wokal czytelny niosący znamiona histerii co wydaje mi się, nie jest prostą sztuką. Dopiero od jakiegoś czasu zacząłem więcej osłuchiwać materiały bo zespół co prawda mi znany, ale nigdy wcześniej nie poświęciłem im wystarczającej uwagi. Tytuł Polski Black metal przeciwko kosmitą wzbudza we mnie nieco ambiwalentne odczucia, ale wierzę że był w tym głębszy zamysł jako całość. Może po prostu nie wyłapałem dobrze kontekstu.

Przy odpowiednim nastroju, też niepokojące wrażenie robą te jaskiniowe ambienty autorstwa Herr Burzuma. Ogólnie muzyka w moim subiektywnym odczuciu zdaje egzamin zarówno ta grana na instrumentach jak i ta grana na nerwach odbiorcy za pomocą tych opętańczych środków wyrazu. Warto jednak zaznaczyć, że doceni ten kto lubi tego typu zabiegi. Jeżeli słuchać tych ambientów bez odpowiedniego klimatu z niespecjalnie dobrym nastawieniem to pewnie lepiej dać sobie spokój. Bo inaczej to trochę jak oglądanie horroru z paczką znajomych w środku dnia i strojenie sobie żartów w trakcie. Wtedy nawet dobry film traci. Pamiętam, że kiedyś pilnowałem psa podczas nieobecności mojej rodziny w ich ówczesnym mieszkaniu, w którym swoją drogą działy się dziwne rzeczy, których czasem byłem świadkiem. O 3 w nocy włączyłem sobie Lśnienie będąc zupełnie sam. Pewnie istny masochizm, ale oglądało się super i wrażenia na plus. Polecam! Jak to się ma do muzyki Necatora? A no właśnie tak, że to właśnie taki klimat byłby odpowiedni do odsłuchu, a już zwłaszcza "06.06.06", który brzmi jak jakiś dźwiękowy zapis paranoi.

Zespół z zaledwie dwoma pełniakami dosyć sporą ilością splitów, kompilacji i okazjonalnie EP no i 2 dema na początku. Patrząc po datach wydawnictw zespół działał niejako interwałowo. Miał zrywy wydawnicze po czym zapadała cisza do następnego razu, aż w końcu dokonał żywota w tymże roku.

Myślę, że końcowa konkluzja jest taka, że ten zespół to całkiem ciekawy kocioł inspiracji w którym gotują się z całą pewnością wpływy Burzum, Emit( W tych ambientowych momentach), jak i też czuć tutaj ducha Polskich kapel co jest niejako oczywiste bo to wyziew z naszego rodzimego podwórka, które bardzo sobie cenię i biję się w pierś, że w kontekście mojej przygody z Blackiem sprawdziłem ich dosyć późno... Ale lepiej późno niż wcale.

A Wy co myślicie? Który materiał jest waszym ulubionym i jak oceniacie Boxa? Widzę tutaj @Leśniak zamieścił zdjęcie za co dzięki! Ale czy jest coś o czym warto jeszcze wspomnieć, a czego zdjęcia nie oddają? Co do splitu z Kataxu @TITELITURY to jak dobrze pamiętam to jest tam trochę metalu, ale faktycznie zarówno po stronie Kataxu jak i Necatora sporo klimatowania. Musze sobie to zapodać jeszcze raz na świeżo żeby rzetelniej ocenić.
Awatar użytkownika
Leśniak

Leśniak

Pale Szatana pisze: miesiąc temu Właśnie leci "Pożoga / 06 06 06" Muszę przyznać, że te wstawki z wiadomości bardzo klimatyczne, tym bardziej, że gitara jaka pojawia się zaraz po tym intro naprawdę robi robotę. Wokal czytelny niosący znamiona histerii co wydaje mi się, nie jest prostą sztuką. Dopiero od jakiegoś czasu zacząłem więcej osłuchiwać materiały bo zespół co prawda mi znany, ale nigdy wcześniej nie poświęciłem im wystarczającej uwagi. Tytuł Polski Black metal przeciwko kosmitą wzbudza we mnie nieco ambiwalentne odczucia, ale wierzę że był w tym głębszy zamysł jako całość. Może po prostu nie wyłapałem dobrze kontekstu.

Przy odpowiednim nastroju, też niepokojące wrażenie robą te jaskiniowe ambienty autorstwa Herr Burzuma. Ogólnie muzyka w moim subiektywnym odczuciu zdaje egzamin zarówno ta grana na instrumentach jak i ta grana na nerwach odbiorcy za pomocą tych opętańczych środków wyrazu. Warto jednak zaznaczyć, że doceni ten kto lubi tego typu zabiegi. Jeżeli słuchać tych ambientów bez odpowiedniego klimatu z niespecjalnie dobrym nastawieniem to pewnie lepiej dać sobie spokój. Bo inaczej to trochę jak oglądanie horroru z paczką znajomych w środku dnia i strojenie sobie żartów w trakcie. Wtedy nawet dobry film traci. Pamiętam, że kiedyś pilnowałem psa podczas nieobecności mojej rodziny w ich ówczesnym mieszkaniu, w którym swoją drogą działy się dziwne rzeczy, których czasem byłem świadkiem. O 3 w nocy włączyłem sobie Lśnienie będąc zupełnie sam. Pewnie istny masochizm, ale oglądało się super i wrażenia na plus. Polecam! Jak to się ma do muzyki Necatora? A no właśnie tak, że to właśnie taki klimat byłby odpowiedni do odsłuchu, a już zwłaszcza "06.06.06", który brzmi jak jakiś dźwiękowy zapis paranoi.

Zespół z zaledwie dwoma pełniakami dosyć sporą ilością splitów, kompilacji i okazjonalnie EP no i 2 dema na początku. Patrząc po datach wydawnictw zespół działał niejako interwałowo. Miał zrywy wydawnicze po czym zapadała cisza do następnego razu, aż w końcu dokonał żywota w tymże roku.

Myślę, że końcowa konkluzja jest taka, że ten zespół to całkiem ciekawy kocioł inspiracji w którym gotują się z całą pewnością wpływy Burzum, Emit( W tych ambientowych momentach), jak i też czuć tutaj ducha Polskich kapel co jest niejako oczywiste bo to wyziew z naszego rodzimego podwórka, które bardzo sobie cenię i biję się w pierś, że w kontekście mojej przygody z Blackiem sprawdziłem ich dosyć późno... Ale lepiej późno niż wcale.

A Wy co myślicie? Który materiał jest waszym ulubionym i jak oceniacie Boxa? Widzę tutaj @Leśniak zamieścił zdjęcie za co dzięki! Ale czy jest coś o czym warto jeszcze wspomnieć, a czego zdjęcia nie oddają? Co do splitu z Kataxu @TITELITURY to jak dobrze pamiętam to jest tam trochę metalu, ale faktycznie zarówno po stronie Kataxu jak i Necatora sporo klimatowania. Musze sobie to zapodać jeszcze raz na świeżo żeby rzetelniej ocenić.
nie chce wyjsc na nie doedukowanego lecz. znalazlem że w boxie jest widoczna pkyta z napisem śmiecisz w lesie jestes śmieciem. z tego co pamietam to jest album division N. co jest na płytce dowiem sie dzis bo dzis przychodzi
Evol77
Master Of Puppets

Evol77

Można tego posłuchać na jakichś barbarzyńskich streamach tudzież bankampach?
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Evol77 pisze: miesiąc temu Można tego posłuchać na jakichś barbarzyńskich streamach tudzież bankampach?
Przeproś i wyloguj się! ;)

Kiedyś sprawdzałem czy jest coś na BC i nie było. Chyba dalej nie ma.
Evol77
Master Of Puppets

Evol77

Chuj dupa. Prawdziwe podziemie. Tylko kasety i łolkmeny.

Idę się wylogować.
Awatar użytkownika
Leśniak

Leśniak

Evol77 pisze: miesiąc temu Można tego posłuchać na jakichś barbarzyńskich streamach tudzież bankampach?
moge zripowac i dac linka do gdrive'a
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Mnie ten box siadł idealnie. Mocno zróżnicowane granie, jeżeli chodzi o sam black metal, to bywa i surowo, ale i dość przystępnie i względnie melodyjnie. Do tego też dochodzi dark ambient i jakieś kolaże dźwiękowe. No i kapitalne wokale, zdecydowanie mocno na plus.

Mimo iż samej muzyki mamy tu naprawdę sporo, to w ogóle nie nudzi i wręcz chce się więcej. Ja jestem bardzo zadowolony z zakupu i bardzo chętnie będę wracał.

Tak swoją drogą mnie muzyka i fragment dotyczący Puszczy Kampinoskiej na tyle zachęcił, że postanowiłem zrobić sobie powtórkę z chętnie uczęszczanych lata temu tras i przez ostatnie parę dni ponad 40 km zrobiłem włócząc się tam samotnie. Podpisuję się jednocześnie pod hasłem - śmiecisz w lesie, jesteś śmieciem.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Leśniak

Leśniak

Wędrowycz pisze: miesiąc temu Mnie ten box siadł idealnie.
mi rowniez aczkolwiek zapomnialem że 06.06.06 to ambienty z jękami i stukotami
a isengard brzmi tak jakby wiezli jeczacy wor ziemniakow xD
Evol77
Master Of Puppets

Evol77

Leśniak pisze: miesiąc temu
moge zripowac i dac linka do gdrive'a
Kupię se ten placek. Nie będę cebulaczył.