Awatar użytkownika
Kotkleja

Kotkleja

“Epitafium dla Proroka Ilji - Misterium Wierszalińśkie” to spektakl muzyczno-teatralny o strukturze rytuału, inspirowany historią Wierszalina i postacią Eliasza Klimowicza. Muzyka rodzi się na scenie i jest osią dramaturgii, a obrzędowe pieśni Podlasia i kresów w ich pierowtnych zapisach językowych oraz heterofonii są osią procesu który tworzy cały spektakl. Jeśli powiecie po wyjściu ze spektaklu, że to musical ludowy to pewnie tak bedzie, jeśli powiecie że to słuchowisko to też się zgodzimy, jeśli powiecie że to rytualne misterium to zapewne też tak będzie. Nie jest to narracyjna opowieść biograficzna.To proces sceniczny, w którym widz obserwuje:
- narodziny wiary
- budowę wspólnoty
- mechanizm tworzenia proroka i jego nieuchronny upadek
Spektakl operuje na pograniczu teatru, koncertu i obrzędu. To nie jest spektakl RELIGIJNY - to PODLASKIE REQUIEM LUDOWE.

DLACZEGO TERAZ?
Projekt dotyka tematów wyjątkowo aktualnych:
- potrzeby autorytetu
- powstawania liderów duchowych, ideologicznych, politycznych
- zbiorowej projekcji sensu
- odpowiedzialności wspólnoty za własne złudzenia
To spektakl o tym, jak łatwo rodzi się wiara i jak trudno ją odróżnić od potrzeby, czy poglądów które wmawiane są nam jako tożsamość.

Wszystkie spektakle są prezentowane publiczności w formie teatralnej "na siedząco"

OBSADA :

Adam Strug - jako Bóg
www.adamstrug.pl
Bartłomiej Krysiuk - jako Prorok Ilja

Sekta Wierszalińska:
Andrzej Popławski
Rafał Łyszczarz
Jakub Śliwowski
Mateusz Krysiuk

oraz goście :

Eliza Sacharczuk - Matka Boska Wierszalińska I
Julita Charytoniuk - Matka Boska Wierszalińska II
Jak dla mnie brzmi ciekawie. Przy okazji nadrobiłem sobie dyskografię, po którą wcześniej nie sięgałem zmęczony aferkami wokół tych projektów. Bardzo miły dla ucha blaczek, szczególnie, że prawosławne chóry zawsze mi wchodziły, na tyle, że nawet wyskoczyłem sobie kiedyś na ichniejsze obchody świąt w cerkwi.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

A czy jeśli po wyjściu powiemy, że oto daliśmy zarobić grubemu złodziejowi, który obsadził się w roli proroka, to też będziemy mieli rację??
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Druga Batushka a teraz już pierwsza czyli ta od pierdoły Krzycha miała zagrać na jakimś Frytka Fest w Częstochowie ale tam się obsrali lokalsi i kaczy chuj z koncertu.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Kotkleja

Kotkleja

yog pisze: 7 godz. temu A czy jeśli po wyjściu powiemy, że oto daliśmy zarobić grubemu złodziejowi, który obsadził się w roli proroka, to też będziemy mieli rację??
Wszelkie znaki na niebie zwiastują, że tak.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Swoją drogą to wkurwiające, że znów kościółkowe bractwo odwołuje koncert.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.