Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

Black Witchcraft

brzask

Obrazek

Obrazek

Lubię sobie czasem odpalić coś intensywnego co połknie, wychłoszcze i wypluje na zewnątrz ... a tu mamy akurat idealny przykład.

W zasadzie tytuł debiutanckiego albumu Stare Into The Blackest Depths of Hell mówi nam tu wszystko...bo obcowanie z muzą tego duetu to faktycznie jak stanie na krawędzi piekielnego urwiska i gapienie się w jego czeluść... Tu black metal od samego początku aż po metę nastawiony jest na konkretny wpierdol i koszenie równo z glebą wszystkiego co się rusza. Przy tym wszystkim bardzo dobrze ktoś to im wyprodukował bo przy takim graniu w dalszym ciągu ładnie słychać wszystkie części składowe tej muzy. Przy pierwszym kontakcie numery wydawać się mogą dość podobne do siebie ale to tylko pozory - więc nie daj się zwieść słuchaczu! - i już przy kolejnych odsłuchach sporo gitarowych motywów i przeróżnych smaczków zostaje w głowie.

Skład:
Jh - Drums (2023-present) Occultum, ex-Amarok, Bezdvch
Gavron - Guitars, Vocals, Bass, Keyboards (2023-present) Occultum, ex-Koimesis, ex-Amarok

Dyskografia:
2023 - Malignus - Interdicti Legendae De Viribus Infernis Diaboli [EP]
2025 - Stare into the Blackest Depths of Hell

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Bl ... 3540533363
BC: https://blackwitchcraft.bandcamp.com/music
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Jak zobaczyłem stylówkę Gawrona to stwierdziłem, że muszę posłuchać. Ale muzyka nawet spoko.
Nebiros pisze: 6 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Zmierzyłem się z całością, no i niby spoko i siarczyście, ale od pewnego momentu zaczęło mi przynudzać, ale dla fanów takiego grania na pewno to taka pozycja może nie jest w czołówce, ale w solidnej drugiej lidze.
Nebiros pisze: 6 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Całkiem spoko te (podobno) toruńskie pierniki grają. Niby nic specjalnego, ale sporo ciekawych zagrywek i kilka smaczków można tutaj wyłapać. Z drugiej strony dla mnie to takie granie, do którego wraca się tylko raz na jakiś czas i raczej nie będę tego zbyt często katował.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Sami jesteście
druga liga
. Ten nowy album wjechał w polską scenę jak kutas w zarośnięte po pępek kapsko grubej baby jebiące gównem i jajami ( obrazowanie porównania zaczerpnięte z powieści Śmierć na kredyt Louisa Ferdinanda Celine'a, mające zachęcić Was do lektury ). Może kończy się już moda na furiowe - chujowe, ponieważ odnoszę wrażenie, że coraz więcej zespołów odchodzi od tej niedorobionej umysłowo awangardy , wracając do korzeni gatunku. Być może kabarety takie, jak Gruzja, Konigsreichsshal, czy Zmora skończą tam, gdzie ich miejsce - na śmietniku muzycznej historii. Black Witchcraft wraca do tych korzeni i robi to doskonałe. Nawet nie tyle korzeni black metalu, co specyficznego stylu polskiego bm lat 90. , co słychać w brudnym brzmieniu i kompozycji kawałków. A kompozycyjnie dzieje się na tym nowym krążku toruńskiej ekipy od chuja ciekawych rzeczy w materii różnorodnych tremolowanek od barbarzyństwa na modłę Bestial Raids ( początek drugiego kawałka) , po żywiołowe i zahaczające o melodyjność motywy na Ultimate Devotion. Jeśli ktoś nie lubi black metalu, faktycznie może go ta płyta znudzić, ale nie dlatego, że jest chujowa, a dlatego, że on po prostu uważa grindcore za dobrą nutę. Natomiast jeśli komuś black metal leży , powinien czym prędzej wgryźć się zębami w to wydawnictwo. Z pewnością tegoroczna topka. Ogromnie mnie zaskoczyli chłopcy - blackmetalowcy z twierdzy Rydzyka tym albumem po dość nieciekawej epce. Nie mogę się od tej muzyki po prostu oderwać, lata więc naprzemiennie z inną doskonałą płytą, tj. nowym Ad Hominem.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

TITELITURY pisze: rok temu Jeśli ktoś nie lubi black metalu, faktycznie może go ta płyta znudzić, ale nie dlatego, że jest chujowa, a dlatego, że on po prostu uważa grindcore za dobrą nutę.
Ja tam uwielbiam dobry grindcore i stawiam go ponad jakimkolwiek bm-em, czy nawet dm-em. Też nigdy nie byłem wielkim fanem bm-u i mocno selektywnie się w nim zasłuchuje (przeważnie w tym, co dobrze mi ze startu podchodzi: np. z PL CDG i pokrewne ekipy z Markiem), tak album toruńskich pierników spodobał mnie się na tyle, by wam o tym napisać. Może nie jest to jakaś tam ścisła topka, ale na pewno jedna z tych lepszych tegorocznych płyt, jakie słyszałem z bm-u.
tomder
Fallen Angel Of Doom

tomder

Pioniere pisze: 8 mies. temu
TITELITURY pisze: rok temu Jeśli ktoś nie lubi black metalu, faktycznie może go ta płyta znudzić, ale nie dlatego, że jest chujowa, a dlatego, że on po prostu uważa grindcore za dobrą nutę.
Ja tam uwielbiam dobry grindcore i stawiam go ponad jakimkolwiek bm-em, czy nawet dm-em. Też nigdy nie byłem wielkim fanem bm-u i mocno selektywnie się w nim zasłuchuje (przeważnie w tym, co dobrze mi ze startu podchodzi: np. z PL CDG i pokrewne ekipy z Markiem), tak album toruńskich pierników spodobał mnie się na tyle, by wam o tym napisać. Może nie jest to jakaś tam ścisła topka, ale na pewno jedna z tych lepszych tegorocznych płyt, jakie słyszałem z bm-u.
W wyniku zawirowań i różnorodnych wynaturzeń na naszej scenie napiszę, że jest to topka, i że jest to lepsza rzecz z tegorocznych płyt w PL.
Wielbić i paść na kolana, tak to wygląda.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Dobrze gada. Podajcie mi piwo !
Awatar użytkownika
SepticSchizo

SepticSchizo

Latem pod szyldem garazela wychodzi nowy album Ex Ossibus Templum Ei Erigemus. A juz dziś o 18:30 na Forever Misanthropia premiera wałka z nadchodzącej płyty:
Awatar użytkownika
SepticSchizo

SepticSchizo

Jest kontynuacja formuły z zeszłorocznego albumu, czyli BARDZO KURWA DOBRZE, bo to byl top 2025 r. Takie zespoły świadczą o sile polskiego black metalu i jestem ciekaw czy usłyszę to kiedys na zywo.
Awatar użytkownika
SepticSchizo

SepticSchizo

Nowy album dostępny w całości do odsluchu:
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Patrzę na te mordy wysmarowane pudrem oraz sztuczną krwią, wykrzywiające się gdzieś na cnentarzu, i myślę sobie ci faceci rozumieją czym jest black metal. No i na kolejnej płycie też to udowodnili. Ja tam się rozpisywał nie bedę, jaki jest koń, każdy widzi, ale paaanie, to brudne brzmienie, te tremolowanka, ta solóweczka w jednym kawałku, wszystko tu robi robotę jak trzeba i jest na swoim miejscu. Nie jest to płyciwo tak intensywne, jak poprzednie, nie jest to aż tak chamski i prymitywny metal. Więcej tu się daje słuchaczowi oddechu. Niczego to jednak nie zmienia, black metal nadal to zajebisty i słychać w nim diabła. Podobne emocje wywołała u mnie w tym roku tylko Capa Preta... no i Selbstmord oczywiście.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Odkąd wyszła dwójka łapię się na tym, że częściej i chętniej do niej wracam niż do jedynki w pierwszych miesiącach gdy się pojawiła.
Debiut to co prawda blackmetalowa topka poprzedniego sezonu na naszym podwórku - bezapelacyjnie - ale nie będę ściemniał, że jakoś totalnie mnie poskładał. Brakowało mi tam jednak kropki nad 'i' bym słuchał w dłuższych pętlach i nie mógł się oderwać. Pewnie to ta intensywność którą zaserwowali. Człowiek włączył raz, drugi i nasycił się na kawał czasu leżąc na łopatkach:).
I oto zrobili to, jest w punkt. Dowalili do pieca - kompozycje wydają się być bardziej dopracowane i przez częstsze zmiany tempa jednak bardziej urozmaicone. Świetna płyta.
Chętnie zobaczyłbym na żywo.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE
Awatar użytkownika
zalo

zalo

Słuchałem kiedyś EP-ki, spoko granie, później jedynkę którą parę razy się zakręciła ale jakoś znużenie mnie już brało od połowy, chodź nie powiem że w miarę mi wchodziło ( muszę wrzucić na nowo i jeszcze raz posłuchać. Nowy pełniak też ze dwa razy przeleciał ale nic ciekawego niestety żabiego nie wyłapałem. Dobre granie po prostu bez spuszczania się nie wiadomo jak. Najbardziej to mi okładka się spodobała-to chyba wyszło im najlepiej.
tomder
Fallen Angel Of Doom

tomder

zalo pisze: 10 godz. temu Słuchałem kiedyś EP-ki, spoko granie, później jedynkę którą parę razy się zakręciła ale jakoś znużenie mnie już brało od połowy, chodź nie powiem że w miarę mi wchodziło ( muszę wrzucić na nowo i jeszcze raz posłuchać. Nowy pełniak też ze dwa razy przeleciał ale nic ciekawego niestety żabiego nie wyłapałem. Dobre granie po prostu bez spuszczania się nie wiadomo jak. Najbardziej to mi okładka się spodobała-to chyba wyszło im najlepiej.
U mnie wręcz odwrotnie. Jedynkę ubóstwiam, zaś „dwójka” nie schodzi ze słuchawek. Dla mnie to black metal totalny, powalający, zły. Black Witchcraft to antagoniści, którzy pokazują wielkiego fucka w stronę wszystkich tych post nowomodnych tworów typu - owls woods graves, ashes, hauntologist, zorza, sznur i moglbym tak wymieniać i wymieniać.

Lece wykopywać czachy z grobów w imię Black Witchcraft!