H72.0 to mój utworzony pod koniec 2014 roku projekt Noise / Experimental. W założeniu ma to być jeden wielki eksperyment (anty/alter)muzyczny, który łączy szeroko pojęty Noise z elementami różnych innych gatunków muzycznych. Korzystam z każdego dostępnego środka wyrazu - syntezatorów, tradycyjnych instrumentów akustycznych i elektrycznych, różnych dziwnych instrumentów DIY, dźwięków generowanych przez klasyczny Noise Setup (masa połączonych razem efektów gitarowych + różne źródła dźwięku), sampli z filmów i programów TV i całej masy przetworzonych dźwięków nagranych za pomocą dyktafonu w telefonie, który zawsze mam przy sobie.
Trochę materiału mi się nazbierało od tego czasu, ale jak do tej pory jest to jedyny udostępniony publicznie (poza gronem przyjaciół i znajomych). Tytułowy kawałek w dużym skrócie i uproszczeniu przedstawia mój stosunek do społeczeństwa początku XXI wieku - tekst jest bardzo prosty i chyba niczego nie trzeba tłumaczyć... Drugi jest inspirowany filmem "In the Mouth of Madness" z 1994 roku - moim zdaniem tak powinien brzmieć soundtrack (o ile można to tak nazwać) do niektórych scen (pod koniec) tego filmu.
Poniżej link do strony, z której można pobrać całość w formacie MP3 (320KBPS) - jeśli kogoś to zainteresuje, w co raczej wątpię.
Jak na tak męczącą odmianę jak noise/drone to spoko transowość się udało zachować, wokale co ciekawe nie zjebały, a raczej pomogły ten odhumanizowany, odcięty klimat wytworzyć. z tego co słyszę to i licznik Geigera się załapał
To tak po pierwszym kawałku, drugi trochę w brzmienia filmów o ufo z lat 50 wkracza xD
Destroy their modern metal and bang your fucking head
slavesspleenstream pisze: ↑7 lat temu
klimat fajny uzywasz izotopa thrash 2 jesli nie to ci sie spodoba
Nie używam... iZotope Trash to całkiem niezły plugin (szczególnie dwójka - testowałem wielokrotnie), ale nie widzę sensu w wydawaniu $$$. Korzystam z wielu darmowych pluginów, które w pełni zaspokajają moje potrzeby.
Vexatus7 lat temu
Tormentor
"Self-Immolation" to druga porcja hałasu popełniona przeze mnie pod szyldem H72.0. Materiał powstawał sobie powoli i bardzo długo, bo od początku 2015 roku - kilka dni temu uznałem, że za długo leży w poczekalni i poszedł w świat. Tytuł i okładka mówią chyba wszystko. Bezpośrednią inspiracją do nagrania tych dźwięków była ta postać i pewne konkretne wydarzenie:
Intro i bębny ukradłem z jakiegoś krótkiego dokumentalnego filmu na YT, który pokazywał całe wydarzenie od początku do końca (nie mogę go w tej chwili znaleźć na YT). Przy okazji zwracam uwagę na błędy - wydarzenie miało miejsce 11 czerwca 1963 roku, a nie 2 maja 1963 i nie było to pierwsze publiczne samospalenie dokonane przez buddyjskiego mnicha (jak podał lektor w filmie). Ostatnio w naszym pięknym kraju także miały miejsce podobne zdarzenia...