Awatar użytkownika
Arson
Master Of Reality

Fleshcrawl

Arson

Obrazek
Fleshcrawl - został założony w 1987 roku w Illertissen przez Stefana Hanusa i Bastiana Herzoga pod nazwą Morgöth. W 1990 zespół zmienił nazwę na Suffocation i wydał demonstracyjną taśmę "Festering Flesh". Następnie postanowili przemianować się na Fleshcrawl, z uwagi na działalność amerykańskiego Suffo. Już pod nową nazwą wypuścili EP-kę "Lost In A Grave" w 1991 roku dzięki Morbid Records, a następnie zaatakowali genialnym debiutanckim albumem "Descend Into The Absurd" nagranym w Montezuma Studios w Sztokholmie i zrealizowanym pod banderą Black Mark Productions. Drugi pełniak w dorobku Niemców, "Impurity" został zarejestrowany w Unisound Stuido, dzięki uprzejmości Dana Swanö i był odejściem w stronę klasycznego szwedzkiego brzmienia, co później miało wpływ na styl kapeli, gdyż kolejne albumy coraz bardziej przypominały granie pod Dismember. Fleshcrawl od 2007 roku nieco się przyczaił i nie działo się u nich zbyt wiele, ale niedawno nagrali całkiem udany split z niemieckimi młodziakami ze Skinned Alive i liczę, że w najbliższym czasie przypierdolą kolejnym pełniakiem, bo od ostatniego dużego wydawnictwa minęło już 10 lat! Co prawda, debiut to najlepsze, co nagrali, niemniej i tak każdy album daje mi ogromną radość. Legenda!

Obrazek
Skład:
Bastian Herzog - Drums, Vocals (additional) (1991-present) ex-Suffocation
Manu Markowski - Bass (2011-present) ex-Deathvastation
Apu Justin Reisch - Guitars (2020-present) Fall of Luvah, Khaos, Motörcult, Nocturnal Weed, Sacroscum, Vomiting Goat, Niht (live), ex-Blind Allegiance, ex-Blackevil (live), ex-Revel in Flesh (live)
Christian Kalbrecht - Guitars (2020-present) Gutfuck, Anity, ex-Raw Ensemble, ex-Al-Quatholica, ex-We Spoke of Lies
▼ Byli muzycy
Markus Amann - Bass (1991-1995) ex-Suffocation
Stefan Hanus - Guitars (1991-2002) ex-Suffocation
Alfred Handke - Guitars (1991) ex-Suffocation
Gero Schmitt - Guitars, Vocals (1991-1992) ex-R.U. Dead?, ex-One Past Zero
Alex Pretzer - Vocals (1991-1996) ex-Suffocation
Mike Hanus - Guitars, Vocals (additional) (1993-2018), Bass (1995-1997)
Sven Gross - Vocals (1997-2021) (R.I.P. 2021) ex-Burial Remains, ex-Carnal Ghoul
Tobias Schick - Bass (1998-2005)
Oliver Grbavac - Guitars, Vocals (additional) (2002-2020) Sucking Void, ex-Debauchery, ex-Nocturnal, ex-Stallion, ex-Aliengates, ex-Secret Dimension, ex-Infernal Rising
Nico Scheffler - Bass (2007-2009)
Slobodan Stupar - Guitars (2018-2020) Hereza, ex-Bloodhunt, ex-The Stupar Project
▼ Muzycy koncertowi
Simon "BloodHammer" Schilling - Drums At the Grave, Marduk, Panzerchrist, Kaoteon (live), Nervecell (live), ex-Belphegor, ex-Paragon Belial, ex-Streams of Blood, ex-As Stormclouds Gather (live), ex-Der Weg einer Freiheit (live), ex-Infestus (live), ex-Monument of Misanthropy (live), ex-Nargaroth (live)
Florian Eckhard - Bass (2010) ex-Deathvastation
Dyskografia:
1991 - Lost in a Grave [EP]
1992 - Descend into the Absurd
1993 - Fleshcrawl / Supuration / R.U. Dead? [split]
1994 - Impurity
1996 - Bloodsoul
1997 - Bloodred Massacre
2000 - As Blood Rains from the Sky... We Walk the Path of Endless Fire
2002 - Soulskinner
2004 - Made of Flesh
2005 - Crawling in Flesh [kompilacja]
2007 - Structures of Death
2016 - Tales of Flesh and Skin [split]
2016 - Festering Thoughts from a Grave [split]
2019 - Into the Catacombs of Flesh
2021 - Festering Flesh [demo]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Fleshcrawl/847
BC: https://fleshcrawl.bandcamp.com/music
Ostatnio edytowany przez Arson 9 lat temu, edytowany łącznie 1 raz.
"From dream to dream we have always been,
Like an ever flowing stream."

Tagi:
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Lubię tych panów, ostatnio szedł właśnie debiutant i zgadzam się tutaj z Panem @Arsonem, że to bardzo dobre płyciwo jest. Jest split, a ja nie ukrywam, że chętnie posłuchałbym kolejnego długograja już tylko z logo Fleshcrawl. Skoro coś tam działają to widać jest szansa.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Debiut, jak na Szwecję, to dosyć mało szwedzki jest. Nie, żeby nie było tego słychać, ale też trochę po amerykańsku grają, atmosfera w tym nieco jak ze starego Malevolent Creation, tylko znacznie częściej gitary wyskakują na pierwszy plan, żeby się trochę popisać. Są to jednak popisy w ramach old-school deathu, bardziej przypominające Carnage, niż wymysły Dana Swano.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

yog pisze: 8 lat temu Debiut, jak na Szwecję, to dosyć mało szwedzki jest.
Wujek przecież to niemiecki zespół.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

o widzisz czego się to człowiek dowiaduje :D ta produkcja opisywana przez Arsona mnie zmyliła :P na Niemcy to brzmi odpowiednio już :D
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

Bardzo mi wpadli w ucho na splicie z Supuration i R.U. Dead, który kiedyś w formie kasetowej przypadkowo wpadł mi w ręce, pamiętam też, że podobał mi się jakiś ich album, prawdopodobnie debiut bądź dwójka. Fajnie się ta szwedzizna przegryzła z niemieckim vibem, niby nic takiego, a specyficzny urok miało.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

A oto i nowy album po 12 latach

Obrazek
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nie żyje Sven Gross, zmarł dziś na raka w wieku zaledwie 44 lat.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

12 czerwca premierę będzie miał dziesiąty krążek „Epitome of Carnage”, a zapowiada go singiel "Blood Dominion"

Obrazek
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Fleshcrawl nagrali swoją dziesiątą płytę, więc można mówić o małym jubileuszu. Wprawdzie z oryginalnego składu pozostał już tylko perkusista Bastian Herzog, ale sama muzyka właściwie się nie zmienia. To nadal klasyczny death metal oparty na szwedzkim brzmieniu, bez zbędnego kombinowania.
Jasne, to nigdy nie była pierwsza liga i raczej już nią nie będzie. Tylko że nie ma to większego znaczenia, bo ich płyty po prostu dobrze mi wchodzą. Lubię ten ich prosty, siermiężny łomot. Znów sięgają po sprawdzone patenty i znów trafiają w punkt. Widać też, że dla nich ten zespół to bardziej pasja niż zawodowy projekt. Koncertują rzadko, a przez ostatnie dwie dekady wypuścili tylko trzy albumy. Tym bardziej cieszy, że kiedy już wracają, robią dokładnie to, czego można się po nich spodziewać.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

Jan mam ostatnio melodię na bezpośredni death metal (ostatnio - Vomitory, Jungle Rot) a Felshcrawl nawet lubię (ich debiut to dla mnie superklimatyczny sztos), tak ten album wyłączyłem po dwóch kawałkach. Za proste to mi się wydało, zbyt banalne. Taki death metal gdzie niby wszystko się zgadza, ale zabrakło jakiegoś haczyka, uzasadniającego poświecenie czasu na wysłuchanie w danym momencie właśnie tego albumu, a nie jakiegoś innego.