Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Acheron

Vexatus

Obrazek
Zespół Acheron powstał w Tampie na Florydzie już w 1988 roku, ale obecnie rezyduje gdzieś w Ohio. Zespół istnieje do dzisiaj, choć miał kilka przerw w działalności. Jedynym członkiem zespołu udzielającym się w nim od początku do dnia dzisiejszego jet wokalista i gitarzysta/basista Vincent Crowley, który był znany ze względu na zaangażowanie w struktury Church of Satan - zrezygnował z członkostwa w kilka lat po tym jak LaVey pożegnał się z tym światem.

Muzycznie mamy tutaj do czynienia z prostym Black/Death Metalem z specyficznym wokalem i dość surowym i brudnym brzmieniem, choć muzyka zmieniała się nieco wraz z kolejnymi pełniakami. Muzyka jest bardzo prosta, ale charakteryzuje się ciekawym i dość niepowtarzalnym, klimatem - wystarczy odpalić pierwszego pełniaka "Rites of the Black Mass". :)

Obrazek
Skład:
Vincent Crowley - Guitars (1988-1991, 1996-1998, 2008), Vocals (1991-2016, 2017-2019, 2024-present), Bass (1992-2016, 2017-2019, 2024-present) Vincent Crowley, ex-Infidel Reich, ex-Wolfen Society, Dominari, ex-Incantation (live), ex-Nocturnus
Art Taylor - Guitars (2009-2010, 2012-2016, 2017-2019, 2024-present) Fallen Nephilim, Vincent Crowley, ex-Diehard, ex-Innoculation, ex-Karnage, ex-Wehrwolfe, ex-Shrine of Suffering, Dominari, ex-Acid Black, ex-Restless Breed, ex-Them
Eric Stewart - Guitars (2010, 2024-present) Vincent Crowley, ex-Shrine of Suffering, ex-Infernal Faith, ex-Mangled Reality, ex-Silent Home, ex-Corruption, ex-Forewarned, ex-Mangled Faith, ex-Them
Cody Johns - Drums (2025-present) Prehistoria, Viking, Zephaniah, ex-Eighty Thousand Dead
▼ Byli muzycy
David Smith - Bass (1988-1991) ex-Sathanas
James Strauss - Drums (1988-1992) Sathanas, ex-Lethal Prayer, ex-Vincent Crowley (live)
Peter H. Gilmore - Keyboards (1988-1989)
Michael Smith - Vocals (1988-1990) ex-Sathanas
Ron Hogue - Drums (1989)
Belial Koblak - Guitars (1989-1991) Lethal Prayer, Nocturnus AD, Goatrot, ex-Backlash, ex-Dethroned, ex-Omneity, ex-After Death, ex-Godless, ex-Incantation (live), ex-Warkult, ex-Funerus (live), ex-Blood of Kingu (USA), ex-Mongoloid Chicken, ex-Silent Images
Robert Orr - Drums (1991) ex-Mythos
Pete Slate - Guitars (1991-1992) Druid Lord, ex-Equinox, ex-Incubus, ex-Abhorred Existence, ex-Kauldron, ex-Mythos
Michael Browning - Drums (1992-1994) Nocturnus AD, ex-Backlash, ex-Lisa the Wolf, ex-After Death, ex-Devine Essence, ex-Argus, ex-Lethal Prayer, ex-Morbid Angel, ex-Voodoo Gods, ex-Incubus, ex-Nocturnus, ex-Ice
Vincent Breeding - Guitars (1992-1995) Bruce Alan Breeding
Tony Blakk - Guitars (1992-1994) Druid Lord, ex-Apostasy, ex-Equinox, ex-Gravewürm, ex-Serpent Son, ex-Diabolic (live), ex-Massacre (live)
Trebor Ladres - Guitars (1994-1996)
Joe Oliver - Drums (1995-1996)
Troy Heffern - Bass (1996)
Richard Christy - Drums (1996) Charred Walls of the Damned, ex-Böar Glüe, ex-Burning Inside, ex-Control Denied, ex-Death, ex-Monument of Bones, ex-Tiwanaku, ex-Incantation (live), ex-Iced Earth, ex-Leash Law, ex-Public Assassin, ex-Demons & Wizards (live), ex-Wykked Wytch (live), ex-Caninus, ex-Bung Dizeez (live), ex-Syzygy (live)
Michael Estes - Guitars (1996-1999, 2001-2004) (R.I.P. 2020) ex-Burning Inside, ex-Tiwanaku, ex-Resurrection
John Scott - Keyboards (1996-1999) (R.I.P. 2014) ex-Base Apes, ex-Dark Covenant, ex-Frost & Fury, ex-Ile Mauzar, ex-Fjörd, ex-Monument of Bones, ex-Acid Orangutan, ex-Count Zee, ex-Sonabich, ex-The Tortured, ex-Uncle Mayhem, ex-Vampire Circus, ex-Wor
Tony Laureano - Drums (1998) Insidious Disease, Naphobia, Devil's Highway, Sanctification, ex-Aurora Borealis, ex-Brujeria, ex-Devolution, ex-Eulogy, ex-Malevolent Creation, ex-Nidingr, ex-Nile, ex-1349 (live), ex-All That Remains (live), ex-Belphegor (live), ex-Cannibal Corpse (live), ex-Dimmu Borgir (live), ex-Kult ov Azazel (live), ex-Megadeth (live), ex-Nachtmystium (live), ex-Skeletonwitch (live), ex-The Black Dahlia Murder (live), ex-The Berzerker (live), ex-Angelcorpse, ex-Astaroth
Jonathan Lee - Drums (1998-1999) ex-Shadow Society, ex-The Autumn Offering, ex-Hell on Earth
Bryan Hipp - Guitars (1998) (R.I.P. 2006) ex-The Darkening, ex-Unholy Ghost, ex-Brutality, ex-Diabolic, ex-Cradle of Filth (live), ex-Blastmasters, ex-After Death, ex-Promise of Sorrow
Ben Meyer - Guitars (1998) Gardy-Loo!, ex-Lordes Werre, ex-Lowbrow, Blood Divisions, ex-Nasty Savage, ex-Nightmare
Adina Blase - Keyboards (1998-1999) Akephalos, Blizzard Beast, Cernunnos, ex-Benighted, ex-Tragic Demise, ex-Ruinous Scourge, ex-Angel's Decay, ex-Blood Stained Dusk, ex-Lilitu, ex-Engulfed in Blackness
Bill Taylor - Guitars (1999) ex-Blackened Wisdom, ex-Feldgrau, ex-Laceration, ex-Xenomorph, ex-Immolation, ex-Perdition Temple, ex-Deströyer 666 (live), ex-Angelcorpse
Daniel Zink - Drums (2001) Cadavarice, Pitboss 2000, ex-Erebus, ex-The C.O.A.S.T., ex-The Reverie, ex-Ringworm, ex-Suffer System
Aaron Werner - Keyboards (2001-2005) Further Lo, ex-Soul Destruction, ex-Wolfen Society
Kyle Severn - Drums (2002-2010, 2010-2014) Incantation, Shed the Skin, ex-Wolfen Society, Perdition Sect, ex-Divine Eve (live), ex-Vital Remains (live), ex-Funerus, ex-Escalation Anger
Rhiannon Wisniewski - Vocals (2002) Torn from Existence, ex-Moth, ex-Noctuary, ex-Nordic Mist, ex-Somnus, ex-Avernus, ex-Bloodstrike, ex-Dark Arena, ex-Turambar, ex-Sanctorum, ex-Sar Isatum
Max Otworth - Guitars (2006-2010, 2010-2012) Borboropsis, Cheap Gas, Choking, Heavy Lies the Crown, Prehistoria, Well of Night, ex-Lysura, ex-Trioxin, ex-Venality, The Eddington Limit, ex-Darkness Undying, ex-Voidweaver
Ash Thomas - Guitars (2008-2009) Apaugasma, Crucified Mortals, Estuary, Faithxtractor, Shed the Skin, Surgikill, ex-Estuary of Calamity, ex-Necrolatry, Vladimirs, ex-Machinations of Fate, ex-Elusive Travel (live), ex-Thorns of the Carrion, ex-Garden of Shadows (live)
Scott Pletcher - Drums (2010) Nøkk, ex-ChainGunn, ex-Eternal Bloodshed, ex-Infernal Faith, ex-Demonic Christ, ex-Shrine of Suffering, ex-Darkmoon, ex-Empyreus, Dominari, ex-Fallen Nephilim, ex-Wehrwolfe, ex-Usurper
Shaun Cothron - Guitars (2011-2012, 2014-2016, 2017-2019) Heavy Lies the Crown, Prehistoria, Zephaniah, ex-Photian Schism (live), ex-Viking (live), ex-Lysura, ex-Obscene, ex-VadimVon (live)
Brandon Howe - Drums (2014-2016, 2017-2019) Mother of Graves, Summon the Destroyer, ex-Lysura, ex-Obscene, ex-Venality, Vulturch, ex-Primordium, ex-Vires, ex-Blood Chasm, ex-Voidweaver
Ryan Arter - Drums (2024-2025) Vincent Crowley, ex-Blood Coven
▼ Muzycy koncertowi
Steve Bailey - Guitars ex-Master, ex-Monstrosity (live), ex-Angelcorpse (live), ex-Execration
Gabriel Lewandowski - Drums (1996-1997) Amon, Serpent Son, ex-Equinox, ex-Landress & Lewandowski, ex-Resurrection, ex-Unholy Ghost, ex-Aruspex, ex-Hellwitch, ex-Insatanity, ex-Killing Addiction, ex-Naphobia, ex-Tiwanaku, ex-Sectioned, ex-Kauldron
Richard Christy - Drums (2001) Charred Walls of the Damned, ex-Böar Glüe, ex-Burning Inside, ex-Control Denied, ex-Death, ex-Monument of Bones, ex-Tiwanaku, ex-Incantation (live), ex-Iced Earth, ex-Leash Law, ex-Public Assassin, ex-Demons & Wizards (live), ex-Wykked Wytch (live), ex-Caninus, ex-Bung Dizeez (live), ex-Syzygy (live)
Jason Phillips - Guitars (rhythm) (2007) Bringers of Disease, ex-Darkness Undying, ex-Le Chant Funebre
Jacob Shively - Guitars, Vocals (backing) (2013-2014) Dismemberment, Scum Guilt, Master (live), ex-Incantation (live)
Brandon Howe - Drums (2014) Mother of Graves, Summon the Destroyer, ex-Lysura, ex-Obscene, ex-Venality, Vulturch, ex-Primordium, ex-Vires, ex-Blood Chasm, ex-Voidweaver
Cristobal Vigneaux - Drums (2015) Ancient Crypts, Invincible Force, Praise the Flame, ex-Apostasy, ex-Evil Madness (live)
Cody Johns - Drums (2017) Prehistoria, Viking, Zephaniah, ex-Eighty Thousand Dead
Dyskografia:
1989 - Messe Noir [demo]
1989 - Live Rehearsal [demo]
1990 - Promo 1990 [demo]
1991 - Rites of the Black Mass [demo]
1992 - Triumph of Death [split]
1992 - Rites of the Black Mass
1992 - Alla Xul [single]
1994 - Lex Talionis
1994 - Satanic Victory [EP]
1995 - Hail Victory
1996 - Anti-God, Anti-Christ
1998 - Necromanteion Communion [EP]
1998 - Those Who Have Risen
1999 - Lex Talionis / Satanic Victory [kompilacja]
2001 - Compendium Diablerie - The Demo Days [kompilacja]
2002 - Xomaly [EP]
2003 - Rebirth: Metamorphosing into Godhood
2003 - Tribute to the Devil's Music [kompilacja]
2004 - Decade Infernus 1988-1998 [kompilacja]
2008 - Satanic Supremacy [demo]
2009 - The Final Conflict: Last Days of God
2014 - Kult des Hasses
2020 - 30 Years of Pure Hell [kompilacja]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Acheron/123
BC: https://listenable-records.bandcamp.com/music

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Vexatus pisze: 7 lat temu Vincent Crowley, który był znany ze względu na zaangażowanie w struktury Church of Satan - zrezygnował z członkostwa w kilka lat po tym jak LaVey pożegnał się z tym światem.
Roztropnie uznał, że to farsa i sobie podarował :p Wracając do muzyki - grał też na pierwszym demo Nocturnus.

Co do Acheron, to debiut jest okrutnie kwadratowy, ale przyjemny. Dwójka i trójka - Lex Talionis i Hail Victory - chyba najlepsze, co nagrali. Potem się już zaczyna powoli męczenie buły i okrutnie męczą te obligatoryjne długaśne outra z jakimiś quasi-eksperymentami.

Album z coverami - Tribute to Devil's Music - tragedia, odradzam serdecznie. Vincent Crowley się tam próbuje siłować z gitarami pierwowzorów i poniósł sromotną klęskę. Serio, nawet nie próbujcie, to jedna z najgorszych tego typu płytek, jakie słyszałem.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Kiedyś krzyczałem, że kult nad kulty, potem mi trochę przeszło. W każdym razie Yog się myli, bo najlepsza jest czwarta płyta, znaczy się Anti God, Anti Christ. Chociaż oczywiście największy kult jest na debiucie, oparty na jednym riffie Ave Sathanas. Nie jest to tak popierdolone jak Goatlord, ale wchodzi w podobne wibracje.

To inny kult w ich wydaniu, dobre jaja.
Nebiros pisze: 6 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Acheron to gówno od samego początku było. Zastanawiam się dlaczego tyle ludzi dało się złapać na ten szajs i jeszcze mieli czelność nazywać to kultem.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

Gówno to cała reszta wydana po kozackim debiucie :) który oczywiście jest prostacki ale jest również jednym z nielicznych "kwadratowych muzycznie" albumów które lubiłem całe życie. Obok War Master czy the End Complete np. Cały ten kościół satanasza to chyba bardzo po amerykańsku, pretekst do ciekawego bzykania, czy to z giwerą w jednej łapie czy pod wypchanym tygrysem.... Acheron na debiucie zajechał klasycznym horror death metalem, prostym niczym łupanka chujowego unleashed, tyle ze w kicz klimacie powyzszego stowarzyszenia i horroru lat 70tych... a może 60tych? Cyce, szatan, rytuał i stoner metal.. haha.

Reszta dysko mnie wali a sam Vincent na gówniarzach robił wrażenie. Chyba ktoś coś z Incantation był też zamieszany w zespół... nie wiem może kłamie.

Podsumowując...............projekt Wolfen Society też lubię. Concquer Divine zaraz za satanasach.
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
pampa
Master Of Puppets

pampa

Ja uwielbiam tą grupę za klimat, bez technicznych zawijasów debiut zrobił w tamtych czasach duże na mnie wrażenie i tak zostało!!! Hail Satan!!! :D
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized

Dwie ostatnie płyty takie se, są kawałki niezłe, są tak obrzydliwe i straszne, że biegnę do zjadarki cd i gorączkowo zmieniam na kolejny. Bardzo lubię Acheron, debiut niszczy mnie za każdym odsłuchem. Miałem okazje zoczyc live w Gdyni lata temu co mnie cieszy osobiście niewąsko.
Awatar użytkownika
pampa
Master Of Puppets

pampa

Metalized pisze: 7 lat temu Dwie ostatnie płyty takie se, są kawałki niezłe, są tak obrzydliwe i straszne, że biegnę do zjadarki cd i gorączkowo zmieniam na kolejny. Bardzo lubię Acheron, debiut niszczy mnie za każdym odsłuchem. Miałem okazje zoczyc live w Gdyni lata temu co mnie cieszy osobiście niewąsko.
Aby pozazdrościć ja ich nigdy na żywo nie widziałem i chyba nie będzie takiej okazji.
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized

@pampa Były 2 chyba koncerty w Polsce, w 2004. Gdynia ( tam byłem- były atrakcje przedkoncertowe typu ploty o odwołaniu- na scenę wpadł Bruno z Azy na raty zaśpiewać ładnie, ludu garstunia max 30 głów z tego co pamiętam) i chyba dzień później Brzydgoszcz miała być. Czy gdzieś jeszcze wtedy grali - nie wiem. Jakaś życzliwa duszyczka zapisała dla potomności ten recital, dla zainteresowanych:

deathwhore
Tormentor

deathwhore

Warszawa jeszcze była, w Progresji, w czasach jak Progresja była mniejsza od Hydrozagadki.
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized

Wynika z tego, że Hydrozagadka sie kurczy :D
Awatar użytkownika
pampa
Master Of Puppets

pampa

Fajne kameralny koncert hehe pewnie można było z nimi pogadać normalnie. :D
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized

pampa pisze: 7 lat temu Fajne kameralny koncert hehe pewnie można było z nimi pogadać normalnie. :D
Bardzo możliwe ale raz , że nie pamiętam czy tak było a dwa unikam zbytnio kontaktów z ludźmi z kapel, zdjęć, autografów itepe.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Nie znam nawet wszystkiego co tam odsmażyli, bo z tego co pamiętam jak się zabierałem za ich dyskografię, a było to lat temu uhuhuhu to jakoś nie przypadliśmy sobie zbytnio do gustu. Debiut ok, później jeszcze po tych reaktywacjach był jakiś rebirth, to pamiętam że się z tym mocno męczyłem. Najnowszy też obadałem i po raz kolejny bez zachwytu. Mimo to czasami lubię ich sobie włączyć, bo mają taki unikalny obrzydliwy klimat.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Niestety ten cały Rebirth, na który trafiłeś do najszczęśliwszych albumów nie należy, a jeszcze wrażenie dobija jedno z charakterystycznych acheronowych outro, chyba z 10 minut noisu tam leci, w tym całym kawałku 9th Gate, mega wkurwiających częstotliwości jakieś. Może gdyby nie uwielbienie do pozostawiania niesmaku w ustach słuchacza po przesłuchaniu albumu w całości, to by kapela nieco bardziej popularna była. Tak to np. do snu sobie strach ustawić Acheron ;)
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Premiera pierwszego singla z debiutanckiego albumu Vincenta Crowleya "Beyond Acheron", który rozpoczyna solową działalność po zakończeniu działalności Acheron. Płyta będzie wydana w czerwcu przez Odium Records.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Kosynier

Kosynier

Bardzo fajny, ponury klimat. Ciekawy jestem calego albumu. Juz poszlo zamowienie do Odium Rec.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Cała płyta Wincentego:

HUMAN
Tormentor

HUMAN

kusi odsłuch , ale wielbie Acheron i pewnie posłucham
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Videoclip inspirowany opowiadaniem Maska Czerwonego Moru autorstwa Edgara Allana Poe.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

23 lutego 2024 roku wytwórnia Hammerheart Records wypuści drugi krążek Vincenta Crowleya "Anothology of Horror".
Pojawił się pierwszy zwiastun albumu "That Which Lurks Below the Sea".
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

"Amityville's Horror" to kolejna zapowiedź nowego albumu Vincenta Crowleya.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

deathwhore pisze: 7 lat temu Kiedyś krzyczałem, że kult nad kulty, potem mi trochę przeszło. W każdym razie Yog się myli, bo najlepsza jest czwarta płyta, znaczy się Anti God, Anti Christ. Chociaż oczywiście największy kult jest na debiucie, oparty na jednym riffie Ave Sathanas. Nie jest to tak popierdolone jak Goatlord, ale wchodzi w podobne wibracje.

To inny kult w ich wydaniu, dobre jaja.
Ty chuju, za tę płytę, którą sam wspomniałeś, czyli Anti-god, Anti-christ, to status jebanego kultu im się należy. Wymieniłem kilka dni temu mocno wysłużoną kasetę na kompakt, nakurwiam codziennie znów, jak w ogólniaku. Stanowczo top 10 death metalu w ogóle.

A wy śmierdzicie.
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Powracają na 2025/2026 planowana trasa , zarówno Stany jak i Europa . Piekielnie dobre info .
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Obrazek

Zespół opublikował zapowiedź nowego utworu "Ia Pazuzu", który być może trafi na nowy duży album:
W przygotowaniu jest nowy kawałek Acheron zatytułowany "Ia Pazuzu", który być może pojawi się na kolejnym albumie zespołu. Jest to muzyczna inwokacja Króla Demonów Wiatru, która jest zupełnie inna niż ta przedstawiona w "Egzorcyście". Obrońca i niszczyciel.
HUMAN
Tormentor

HUMAN

No to piekielnie dobre info , zaraz odpalam ostatni Acheron .