Swamp Gas to amerykańska grindcore-owa ekipa wcześniej mi nie znana, choć de facto powstali półtorej dekady temu i pewnie nieraz przez ostanie dziesięciolecie spotykałem tu i ówdzie tę nazwę, ale jakoś nie skojarzyłem ich ze Grindem i pewnie temu pomijałem. Wedle wywiadu z założycielem Chrisem M. choć współtworzący ja załoganci znali się już od '88 i grali wspólnie w kilku uprzednich formacjach, to pod obecną nazwą grupa zawiązała się w 1995 roku w Cape Coral na Florydzie. Obecnie rezydują w Everglades City w tym samym stanie.

A gdy wraz z końcem 1999 roku dołączył do nich Rich Perkins, wreszcie nagrywają dla Earache Records demo z żywym perkusistą pt. Divine Economics, lecz wytwórnia je olewa, pozostawiając bez odzewu i w efekcie nie zostaje wydane.
Kolejne niefortunne zdarzenie przytrafia się im podczas nagrywania debiutanckiego longplaya, gdy tuż przed ukończeniem prac zamknięte zostaje studio nagraniowe, a cały jego sprzęt wraz i ich nagraniami wysprzedany na jakieś licytacji i mimo starań nie udało się go namierzyć - zostają z czterema z piętnastu ukończonymi utworami, które trafiają na debiutancką EP-ke Corporate Blasphemy, wydaną finalnie przez azjatyckie Brute Productions z Bangkoku, lecz już po wydaniu przez ten sam label przyszłego LP Operation Frantic. Obecnie po dekadzie od sesji nagraniowej za pośrednictwem bandcamp ukazał się w końcu ich niewydany debiutancki album, z którego oprócz ww. ukończonych utworów, posiadali jeszcze surowy miks bez obróbki i wokali pozostałych tracków.
Muzycznie Amerykanie prezentują iście old schoolową pierwotną formułę Grindcore'a, o deathmetalowym szyicie i lekko nasączoną wpływem hardcore/powerviolence, która epatuje absolutnie wykwintną histeryczną dzikością, osadzoną w bestialski groove i trzewne wymiociny. Formuła ta kojarzy się głównie z legendarnymi formacjami sceny, z których wymienię tu m.in., zespoły takie jak: Assück, Righteous Pigs, Napalm Death, S.O.B., Agathocles, Phobia, Blockheads, Undinism, czy Dying Fetus oraz Pretty Little Flower i Insect Warfare, oraz Magrudergrind. A jako swe inspiracje wymieniają również bardziej hardcoreowe grupy jak: Heresy, Sore Throat, Agnostic Front, czy Gism.
Skład:
Kelly Rogers - Bass
Rich Perkins aka Baby Tooth - Drums (1999-present) ex-Dying Process
Chris Messina - Guitars (1995-present) Alphanumeric, ex-Clubber Lang, ex-Antarctica, ex-Relentless Abuse, ex-Constant Gripping Fear, ex-Carrion, ex-Amputation
Josh Gibbs - Guitars (2014-present) Malevolent Creation, Thrash or Die, Alphanumeric, ex-Solstice
James "Brian" Johnston - Vocals (1995-present) ex-Relentless Abuse, ex-Constant Gripping Fear, ex-Carrion, ex-Amputation
▼ Byli muzycy
Danny Young - Bass ex-Dying Process
Robert Kuhn aka "Fruit Fly" - Guitars ex-Relentless Abuse, ex-Constant Gripping Fear, ex-Carrion, ex-Amputation
Robert Kuhn aka "Fruit Fly" - Guitars ex-Relentless Abuse, ex-Constant Gripping Fear, ex-Carrion, ex-Amputation
▼ Muzycy koncertowi
Jason "Mitch" Mitchell - Bass (1996) Ulcer, ex-Zhentarim
Erik Sherer - Unknown ex-Demonic Orgy, ex-Exhaust, ex-Vomit Spawn (live), ex-Uterus
Erik Sherer - Unknown ex-Demonic Orgy, ex-Exhaust, ex-Vomit Spawn (live), ex-Uterus
1995/2006 - Corporate Blasphemy [demo]
1996/2006 - Marsh Tango [demo]
2009 - Swamp Gas [kompilacja]
2011 - Corporate Blasphemy [kompilacja]
2012 - Operation Frantic
2014 - Shit Gems And Other Such Songs [kompilacja]
2020 - Explanations for the Unexplainable
strona MA: https://www.metal-archives.com/bands/Sw ... 3540259889
strona BC: https://swampgas.bandcamp.com/music
strona FB: https://www.facebook.com/Swampgas