Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Clairvoyance

Hajasz

Obrazek
OS Death Metal ze stolicy. Band młody bo działa raptem od zeszłego roku. Co prawda podpisują się z imienia i nazwiska ale fotek brak (jakaś taka głupia moda nastała). W marcu tegoż zaprezentował demko z trzeba ciosami mocno inspirowane kasetami demo starych amerykańskich deciorów. Muzycznie jest jednak klarowniej niż to brzmiało w latach 90-tych ale wokal to taki rasowy pomruk z otchłani. Nie powiem aby wyszło źle, podoba mi się bo jest wszystko co lubię, wiodący riff, zmiany tempa, solo i dalej ogień.

Płytkę chętnie bym posłuchał z jeszcze cięższym brzmieniem i oby tylko nie przyszło chłopakom do głowy zmieniać stylu śpiewania.

Skład:
Adrian Szczepański - Drums (2019-present) Keep the Change
Denis Didenko - Guitars (2019-present)
Maciej Cesarczyk - Vocals (2019-present)
Kacper Pawluk - Bass (2021-2023), Guitars (2023-present) ex-Gash Faith
Vlad L. - Bass (2023-present)
▼ Byli muzycy
Jasiek Kraciuk - Bass (2019-2021) Abominated, Keep the Change
Lipek - Guitars (2020-2022) Gash Faith, Mental Casket, Government Flu, JAD
Dyskografia:
2020 - Demo [demo]
2022 - Threshold of Nothingness [EP]
2025 - Chasm of Immurement

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Cl ... 3540467312
BC: https://clairvoyancedeathmetal.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Całkiem obiecujące granie, nie nudzi, rączkę można wznieść ku niebiosom nawet czasem gdyby się komu bardzo chciało, wokalnie faktycznie takie pomruki z otchłani i brzmi to odpowiednio. Riffy słychać, niezgorsze one nawet, tempa się zmieniają, więc nie mamy tu napierdalania na jedno kopyto, a czasem death/doom, czasem bardziej grooviaste granie w granicach dobrego smaku. Przesadnych szybkości raczej nie ma, ale jak dla mnie to nie jest wada, bo i przyspieszyć umieją, w ostatnim kawałku - Abyss - trochę Szwecji, ale szczęśliwie nie za dużo.

Udany kawerniano-astralny klimacik. Chyba chłopaki w Diablo dużo grali, zważywszy, że na bandcampie pada kwestia: Not even death can save you from me, wypowiedziana przezeń w dwójeczce na przywitanie w środku pentagramu nad lawą.

Demko do pobrania z BC za co łaska. Demko Clairvoyance, nie Diablo 2.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Słuchałem sobie wczoraj w samochodzie, kilka razy ładnie się zakręciło. Dobre.
Nebiros pisze: 6 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Słuchając można się jedynie było zdziwić, że to nie wyszło w Caligari Records i oni sami widać doszli do podobnych wniosków, bo demo wyjdzie tam właśnie.
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Bardzo dobre demo, wokal robi robotę to za mało powiedziane bo całość mega. Młode chłopaki, a dojebali tak cudownie oby demo poszło w świat razem z nowym Sacrofuck.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Demo Clairvoyance wyjdzie też na cd, w Putrid Cult. 166 kopii, wysyłka pod koniec czerwca. 30 zł.

https://www.putridcult.pl/clairvoyance- ... -3645.html
HUMAN
Tormentor

HUMAN

zamówiłem i czekam na cd
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

To przy okazji dodam, że wyjdzie i na 7" to, tym razem sumptem Behind the Mountain.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

A i niedługo chłopaki zaczną działalność koncertową, w ciągu chwili coś ogłosimy.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Clairvoyance zadebiutuje skromnie, epką Threshold Of Nothingness, która wyjdzie w Blood Harvest 20 maja. Pierwszy kawałek z niej poniżej:

Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

No i to są dobre wieści. Niech im się wiedzie.
Było mi przykro, bo w zeszłym roku mieli zagrać w Bydgoszczy z innymi zespołami, ale coś tam nie wyszło i odwołali swój koncert, więc nie poszedłem, bo głównie dla nich się chciałem przejść.
Ich demo to bardzo dobra rzecz i jak najbardziej godna pochwał!
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 3 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Cała epka z namaszczeniem wydawcy:

Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Jak mnie poskładał w precla ten nowy materiał, to ja nawet nie. I to podwójne zaskoczenie, nie dość, że z Polski, kraju gdzie nie umieją w metal, to jeszcze jest to life metal. Ale taki na światowym poziomie, który mógłbym zestawić sobie z największymi tuzami grającymi w podobnym stylu i nie zauważyłbym różnicy. To nie jest jakieś nieporadne dłubanko w dźwięki, typowe dla rodzimej sceny, gdzie zawsze mam jakieś "ale". Okrutnie ciężki, z ciekawymi kompozycjami, raz połamany, potem galopujący jak szalone konie, no doskonały. To pierwsze wydawnictwo, to mi tak wpadlo jednym uchem i wypadło, ale ten krążek, to już jest sztos. I ta agresja waląca po garach. Mmmm... Z pewnością jedna z najlepszych tegorocznych płyt, a już jeśli chodzi o life metal, totalne zaskoczenie. Ani sekundy nudy.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
perun

perun

Jak o mnie idzie to nie wrzuciłbym tego do gara najlepszych wydawnictw w 2022, ale na pewno do najlepszych krajowych. Wielki szacun za to. Chętnie posłuchałbym na żywo: Kraków/Bielsko.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

18 lipiec to data premiery debiutanckiej płyty. Wydawcą będzie Carbonized Records a płyt się będzie nazywać Chasm Of Immurement.

1. Eternal Blaze
2. Hymn of the Befouled
3. Fleshmachine
4. Reign of Silence
5. Blood Divine
6. Monument to Dread

Obrazek
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Debiut już dostępny! Kawał klasycznego, dusznego death metalu z mocno oldschoolowym klimatem - coś między Dead Congregation, Incantation. Riffy są ciężkie i miażdżące, ale nie brakuje chwytliwych momentów. Wokale bardzo niskie i grobowe, perka robi robotę. Do tego świetne solówki od gości (m.in. Derrick Vella z Tomb Mold). Dla mnie najmocniejsze numery to „Monument to Dread” i „Hymn of the Befouled”.

Clairvoyance zagrają już 26 lipca w warszawskim klubie Chmury. Będzie okazja sprawdzić, jak ten materiał wypada na żywo.

Obrazek
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Będzie kupowane na live w Poznaniu
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Ależ to gniecie ładnie, podzielam opinie że to jest granie z najwyższej death metalowej półki.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

No podzielam opinie, że na debiucie ładnie wysmażyli. Srogo to płynie i ciężko. Riffowanko pięknie świdruje i gniecie wora. Klimatyczna okładka do konkretnej muzy. Takie coś lubię i tyle.
GRINDCORE FOR LIFE
tomder
Master Of Puppets

tomder

Hajasz pisze: 2 mies. temu No podzielam opinie, że na debiucie ładnie wysmażyli. Srogo to płynie i ciężko. Riffowanko pięknie świdruje i gniecie wora. Klimatyczna okładka do konkretnej muzy. Takie coś lubię i tyle.
Również podzielam opinię, świetny materiał im wyszedł.
tomder
Master Of Puppets

tomder

Do składu za Macieja dołączył Eryk z Grave Putrescence.
O wokal martwić się nie trzeba bo Eryk również ma mocny wygar!
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Muszę przyznać, że mam problem z tą nową płytą. W teorii powinna mi się spodobać, bo ani umpa-umpa (prawie) nie ma, ani pedaliady wokalnej. Jest dużo kroczącego, wiercącego, borującego śmierć metalu. Jest jaskinia i jest Incantation.
A jednak ten album ma coś takiego, że jak leci, to fajnie, nóżka tupie, rączki wystukują rytm, myślisz, że zaraz będziesz rozpychał się łokciami pod sceną a potem się kończy i nawet nie zająkniesz się, żeby włączyć go drugi raz z rzędu. Powiem więcej! Nawet kiedy leci, to mimo, że fajnie, to jakoś pokusy kupna nie odnotowawszy i też nie pożałowawszy, że nie wziąwszy od Artura Ś. na koncercie zespołu Ossuary.
I przy chętce na śmierć metal, i przy braku tej chętki, za każdym razem miałem bardzo podobne wrażenia. I na słuchawkach, i przy pierdolnięciu z kolumn. Bardzo dobra płyta. O której zapomina się po zakończeniu sesji.
Panzer Division Nightwish