Awatar użytkownika
Jakub
Master Of Reality

Diabolical Fullmoon

Jakub

Obrazek
Młody polski zespół wydawany przez Putrid Cult, hołdujący starej szkole rodzimego black metalu. Na koncie demo i pełniak, pełen brzęczących gitar, prostych melodii i dużej dawki klawiszy.

Skład:
Leszy - Guitars, Keyboards, Drums, Vocals Adeptum, Sadomasochistic, Trupi Swąd, Wartödd, Czarci Topielec (live), Condition: Dead, ex-Agonia, ex-Cebulandia, ex-Pandemic, ex-Whitemoon, ex-Smog, ex-Drynwhyl
▼ Byli muzycy
Gibyls - Bass (?-2021)
Fauros - Bass Whitemoon
Nott - Lyrics
Strzygoń - Vocals (?-2021) Sadomasochistic
Nikki Speed - Vocals (2020-2021) Throät Cütter, Trupi Swąd
Dyskografia:
2021 - Promo [demo]
2021 - The Pagan Wolves Will Rise Again
2021 - MMXXI Promo [demo]
2022 - The Depths of the Slavic Land [EP]
2023 - Unholy Pagan War - Promo Rehearsal [demo]
2023 - Raw Recordings 2020/2021 [kompilacja]
2023 - Resurrection of the Ancient Faith (Unholy Reborn Polish Black Metal Art)
2024 - Unholy Rehearsals - 2022/2023 [kompilacja]
2024 - Through the Cold Caves and Forests of Death [split]
2025 - Desecrating the Sign of Christ [EP]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Di ... 3540488623
Ostatnio edytowany przez Jakub 4 lata temu, edytowany łącznie 1 raz.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Zajebiste to wfhuj, ale tu temat szybko spadnie na dół listy, bo oni nie słuchają niczego, co nie jest grane przez metroseksualnego faceta w śmiesznej czapce na głowie. Natomiast ten hołd dla polskiej sceny lat 90. jest tak piękny w swej prostocie i siarczyście plujący w twarz wszelkiemu nowinkarstwu w tym gatunku, że płyciwo, które byłeś łaskaw nam tu polecić, stanowi jedną z lepszych premier w tym roku na biednej, wtórnej w swoim naśladownictwie Furii, przepełnionej artystowskim nadęciem, a przez to smutnej jak pobita bułgarska kurwa, stojąca w deszczowy dzień przy szosie, której woda spływająca po twarzy zmywa makijaż, skutkiem czego przypomina muzyka Black Witchery, scenie.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
bogusz

bogusz

Świetny album nagrany przez młodych ludzi. Osobiście to jakby ktoś mi dał do posłuchania tę płytę nie podając daty wydania to bym obstawiał, że to jakieś granie właśnie z lat 90 :P Czyli hołd dla sceny z tamtych lat udał się w 99%. Czemu 99%, a nie na stówkę? Mam wrażenie, że jednak klawiszy w tle jest trochę z dużo i za gęsto, ale ogólnie album sztosik jak na moje zmasakrowane uszy :)
o.p.v.e.a
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Nawet całkiem niezły klimacik ma ten ich pierwszy pełniaczek, ale faktycznie trochę za dużo (za głośnych) klawiszy. Perkusji dla odmiany trzeba się czasem domyślić. ;) No i przede wszystkim gitary brzmią strasznie płasko - zapewne mniej więcej taki właśnie był zamiar, żeby to brzmiało w ten sposób, ale chłopaki trochę przesadzili...
TaktycznyPingwin

TaktycznyPingwin

Że się stare chłopy łapią na ten nagrany telefonem cosplay TTF… no ale co rzec, w końcu w tym kraju jakieś gowna level Wilczyca wywołują erekcje u przygłuchych dziadów, bo „hołd latom 90”. Trudno, hołd ważniejszy od muzyki. Ja jak chcę posłuchać Death to nie puszczam Gruesome.
I oczywiście takie tam pierdolenie o tym, że scena obecnie to tylko jakieś popłuczyny po Furii. Mi się nie chce nawet takich rzeczy słuchać, bo mam Evilfeast chociażby, całkiem niezłego Turpistę, Martwą Aurę, Old Leshy czy Dagorath, z których żadne nie ma jakichś nad wyraz artystowskich pretensji, jednak nie musza się przebierać za Veles, żeby robić konkretne rzeczy, ale ja ta ja, chuj malkontent.
Awatar użytkownika
bogusz

bogusz

Mnie cieszy, że są młodzi, którzy nagrywają BM i mają radochę z cosplejowania starych klimatów. Wolę to niż młodzików z bogatych domów rapujących jakie to jest chujowe życie na ławce pod blokiem.
" Ja jak chcę posłuchać Death to nie puszczam Gruesome" - a nie można po prostu słuchać i tego, i tego?
Kurde to tak jakbym napisał jak będę chciał posłuchać BM to posłucham Darkthrone, a nie jakiegoś gównianego Evilfeast :P
W ogóle to najbardziej lubię stwierdzenia typu - to co ty słuchasz jest gówniane, a to czego ja słucham jest zajebiste :D
Tak - lubię gówniany, siermiężny i odtwórczy BM, z drugiej strony lubię klimaty Furia i spółka i to wszystko da się ze sobą pogodzić.
Oczywiście szanuję także Twoje zdanie na ten temat chuju malkontencie :)
o.p.v.e.a
Awatar użytkownika
Jakub
Master Of Reality

Jakub

Kolego Pingwinie, tylko w tym przypadku oprócz czci oddanej latom 90, mamy też muzykę, której zwyczajnie miło się słucha. Ciężko w tych czasach nagrać coś nowatorskiego, każdy w mniejszym lub większym stopniu na czymś się inspiruje, zwłaszcza w tak sztywno określonych ramach muzyki metalowej. Nigdy nie zrozumiem hejtu z powodu 'nic nowego', jeśli lubi się określony gatunek muzyki to można go słuchać na okrągło bez szukania dziury w całym, chyba, że kompozycje Diabolical Fullmoon są dla Ciebie słabe, nudne, pozbawione klimatu itd, wtedy Twoja krytyka jest uzasadniona.

PS. Marny ze mnie blackmetalowiec ale Furię też lubię, a Evilfeast to jeden z moich ulubionych projektów w tym gatunku, reszty przez Ciebie wymienionych nigdy nie słyszałem.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

TITELITURY pisze: 4 lata temu Zajebiste to wfhuj, ale tu temat szybko spadnie na dół listy, bo oni nie słuchają niczego, co nie jest grane przez metroseksualnego faceta w śmiesznej czapce na głowie. Natomiast ten hołd dla polskiej sceny lat 90. jest tak piękny w swej prostocie i siarczyście plujący w twarz wszelkiemu nowinkarstwu w tym gatunku, że płyciwo, które byłeś łaskaw nam tu polecić, stanowi jedną z lepszych premier w tym roku na biednej, wtórnej w swoim naśladownictwie Furii, przepełnionej artystowskim nadęciem, a przez to smutnej jak pobita bułgarska kurwa, stojąca w deszczowy dzień przy szosie, której woda spływająca po twarzy zmywa makijaż, skutkiem czego przypomina muzyka Black Witchery, scenie.
Kiedy już zdecyduję się wypuścić w świat te moje prymitywne rawblackmetalowe wysrywy to koniecznie musisz zostać pierwszym recenzentem... ;)
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Nie mogę się wprost doczekać!
Kosynier

Kosynier

Dobry tribute dla starych, dobrych czasow.
Awatar użytkownika
Xenophobia

Xenophobia

Polecam kepelkę Moonglare, grają w podobnym klimacie

Even if you know the path back
Get lost in the forest
Live by it!
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Kosynier pisze: 4 lata temu Dobry tribute dla starych, dobrych czasow.
Owszem :) Na fali grzebania w The Temple Of Fullmoon poszperałem też w nowszych rzeczach i właśnie natrafiłem na bohaterów tematu. Mnie osobiście bardzo przypasowało. Zasadniczo nic nowego, ale za to wprost perfekcyjnie odegrany black metal rodem z lat 90. Posiadający ten odpowiedni, charakterystyczny, rodzimy pierwiastek. Mnie przekonało z miejsca i czekam na więcej.

To poniższe Moonglare też chętnie sprawdzę, w odpowiednich warunkach :)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

Kurde, album jakoś nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia, chociaż bardzo lubię współczesne wydawnictwa tego typu, ale to tegoroczne promo jest zajebiste:

Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush

Drugi pełniak również w zajebistym klimacie:

300 sztuk w digipacku, do kupienia tutaj -> https://signalrex.com/store/module/iqit ... l+Fullmoon+
HailToPaganGods

HailToPaganGods

Z ostatniego splitu z Necator. Jak zwykle przyjemny TTF worship. Dla fanów Veles, starego Graveland itp.

Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

Gdyby ktoś był zainteresowany odsłuchem nowego mini albumu. Osobiście czekam za swoim wydaniem fizycznym aż do mnie przyjedzie. Nie ma chyba co więcej dodawać w kwestii samej muzyki. Jedni uwielbiają drudzy niekoniecznie. Jeszcze inni lubią, ale tylko te pionierskie zespoły z czasów kiedy kształtował się Polski BM lat 90, a Hordy tego typu uważają za niepotrzebną rekonstrukcje. Ja osobiście się cieszę, że są ludzie którzy chcą dalej grać w ten sposób i robią to dobrze. Oczywiście w moim subiektywnym odczuciu.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Na tej tegorocznej EPce Desecrating the Sign of Christ w końcu poszli po rozum do głowy i mamy trochę mniej klawiszy. Oba poprzednie pełniaki do posłuchania/sprawdzenia choć niestety, jak dla mnie, nie do jakiegoś częstego powracania...głównie za sprawą powyższego.
No a tu na mini mamy bardziej wysunięte do przodu dojebane gitarki, które ładnie kryją te ich klawiory. Bardzo dobry krążek! - idźcie tą drogą chłopaki - na koncercie 5piw na wejściu jak nic!
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE
totenkot

totenkot

Po tym zespole juz raczej nic nie bedzie. Tymbardziej po tym jak lider nazwał całą scenę pedalską, grozi jeżdżeniem po Polsce i napierdalaniem ludzi z jego „Czarnej listy black metalu” - ciekawe czy Łuckoś wróci do nagrywania rapu.
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

totenkot pisze: 16 godz. temu Po tym zespole juz raczej nic nie bedzie. Tymbardziej po tym jak lider nazwał całą scenę pedalską, grozi jeżdżeniem po Polsce i napierdalaniem ludzi z jego „Czarnej listy black metalu” - ciekawe czy Łuckoś wróci do nagrywania rapu.
Co masz na myśli, że po tym zespole już nic nie będzie? Nic więcej nie wyda z tego tytułu czy co? Jak to rozumieć?
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush

Nagrali bardzo fajne The Pagan Wolves Will Rise Again i Ressurection, split z Necator i gościnny występ HGH na ostatniej epce, więc Leszy dopiero się rozkręca 😉. Takie np. Body Count jest spoko jeśli chodzi o rapy.
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

Z resztą nie da się ukryć, że są różne dziwne twory powołujące się na scene black, a są po prostu zwykła abomimacja jeżeli oceniać je przez pryzmat black metalu. Więc rozumiem wkurw jak sie takich kocopołów wysłuchuje. Jak chce kogoś obić to niech wali tylko żeby go nie zamknęli bo Krzychowi na dołku gitary nie chcieli dać, a nie chce kolejnego pełniaka Diabolical Fullmoon w formie plumkania na cymbałkach na które można by ewentualnie liczyć od gadów
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Teraz to czekamy, aż koleżanka z kapeli dopnie wszystko na jesienny koncert, który organizuje. Niektórzy już płaczą o pięć piw, ale ja twardo trzymam kciuki (bo i też mam bilet)! ;)
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
GniewDemona

GniewDemona

Pale Szatana pisze: 16 godz. temu
totenkot pisze: 16 godz. temu Po tym zespole juz raczej nic nie bedzie. Tymbardziej po tym jak lider nazwał całą scenę pedalską, grozi jeżdżeniem po Polsce i napierdalaniem ludzi z jego „Czarnej listy black metalu” - ciekawe czy Łuckoś wróci do nagrywania rapu.
Co masz na myśli, że po tym zespole już nic nie będzie? Nic więcej nie wyda z tego tytułu czy co? Jak to rozumieć?
Tak, ponoć całkowicie wycofał się ze sceny zważywszy jak wyszła na powierzchnie jego dawna kariera raperska i nie planuje już nic wydawać pod tym szyldem. Zarobił swoje i uznał, że to dla niego zamknięty temat. Z tego co się mówi, miał już od dłuższego czasu dystans do całego środowiska i różnych akcji wokół tego projektu. Chodziło m.in. o jego zachowanie, jak to całe zgrywanie się na jednoosobowy Temple of Full Moon, różne kontrowersyjne wybryki, nawet takie jak lizanie sutków kolegom i nagrywanie tego, co wielu osobom mocno nie pasowało. Do wszystkich, którzy go za to krytykowali, odniósł się dość ostro. Wiernie cytując: „Od dłuższego czasu mam wyjebane w scenę i kompletnie wbijam w ten klimacik pedalski chuja.””
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Co tam, kochani, liżecie kolegom sutki, po czym wyzywacie resztę od pedałów? 🥰
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
GniewDemona

GniewDemona

yog pisze: 14 godz. temu Co tam, kochani, liżecie kolegom sutki, po czym wyzywacie resztę od pedałów? 🥰
A można, jak najbardziej... Jeszcze jak :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

Dziwna ta cała historia.
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088

yog pisze: 14 godz. temu Co tam, kochani, liżecie kolegom sutki, po czym wyzywacie resztę od pedałów? 🥰
'"wbijam w ten klimacik pedalski chuja"

Ilośc pedalskich wątków w blacku metalu jest całkiem spora - Maniac, Farfocel z Shining, Gaahl, teraz ten typek z Diabolical Fullman. Chyba trzeba biegłego rzeczoznawcy chujołaków, Titka Titencjusza, niech on powie jak się sprawa ma.

Nawet AI od Google tak rzecze:
Obrazek
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

Powiem tak, jest tutaj dużo ludzi którzy mają uczulenie na zespoły tego typu. Jedni przez wątki NS inni przez muzykę którą uważają za archaiczną. Nie zamierzam całkowicie ślepo położyć głowę pod topór za Tomka bo nie miałem z nim nigdy żadnego kontaktu. Ale zdaje sobie też sprawę że jak ktoś bardzo bedzie chciał kogoś ośmieszyć, to wyciągnie jakieś sytuacje czy wypowiedzi całkowicie wyciągnięte z kontekstu i użyje przeciwko niemu. Dlatego ja z bardzo dużym przymrużeniem oka traktuję takie historie tego typu. Oczywiście nie jest to zarzut do Ciebie @GniewDemona bo z tego co widzę po Twoich wypowiedziach, że jesteś całkiem do rzeczy i konkretny gość co bardzo szanuję. Możliwe że omija mnie cześć tych rzeczy bo nie mam żadnych Instagramów księgo - ryjów i tym podobnych mediów, a wiem że tam się dużo odbywa. Nie mniej jednak kibicuje żeby się nie poddawał i grał dalej. Bo zrobił już troche dobrej muzyki. No i oczywiście wierzę może naiwnie, że jednak pozostanie wierny przekonaniom, a cała ta hostoria to ploty i po prostu ataki ze strony ludzi dla których takie hordy są solą w oku.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

A co ja Ci będę tłumaczył pepe ? Jakie czasy, taki black. Ten gość jednak zawsze wydawał mi się podejrzany. Dzisiaj odpierdalać takie akcje, jak w latach 90. , to trzeba mieć nierówno pod sufitem. Muzycznie również mnie to nie jarało.
Awatar użytkownika
GniewDemona

GniewDemona

Pale Szatana pisze: 4 godz. temu Ale zdaje sobie też sprawę że jak ktoś bardzo bedzie chciał kogoś ośmieszyć, to wyciągnie jakieś sytuacje czy wypowiedzi całkowicie wyciągnięte z kontekstu i użyje przeciwko niemu. Dlatego ja z bardzo dużym przymrużeniem oka traktuję takie historie tego typu. Możliwe że omija mnie cześć tych rzeczy bo nie mam żadnych Instagramów księgo - ryjów i tym podobnych mediów, a wiem że tam się dużo odbywa. Nie mniej jednak kibicuje żeby się nie poddawał i grał dalej. Bo zrobił już troche dobrej muzyki. No i oczywiście wierzę może naiwnie, że jednak pozostanie wierny przekonaniom, a cała ta hostoria to ploty i po prostu ataki ze strony ludzi dla których takie hordy są solą w oku.
Ja się z Tobą w sumie zgadzam i dlatego też nie mam ciśnienia, żeby tu robić jakieś wielkie śledztwo i udowadniać wszystko każdemu. Tym bardziej osobom, które nie siedzą w tym klimacie na co dzień (Mówię tu o internetach, mediach społ......). Sam widzisz po tym gdzie się udzielam, że raczej kręcę się wokół NSBM, tak samo jak typ, który ten temat odświeżył. Tylko z mojej perspektywy to nie wygląda na jakieś pojedyncze akcje wyjęte z kontekstu, tylko raczej na powtarzający się schemat. Najpierw coś gada, coś planuje, z kimś się umawia, a potem nagle odwrót, wyśmiewanie wszystkiego i teksty w stylu że ma na to wyjebane. Trochę jakby sam sobie budował ten chaos wokół i potem się w nim dobrze czuł, bo zawsze może powiedzieć że to on wszystkich trolluje i nic go nie rusza. Do tego dochodzą takie przyziemne rzeczy jak niewysyłanie płyt czy olewanie ludzi, którzy mu zapłacili. A jak ktoś zwraca na to uwagę, to zamiast normalnej rozmowy są spiny, wysyłany adres, wyzwiska albo straszenie, co było widać przy akcji z Reakcją Pogańską. Ja mógłbym tu wrzucać screeny, filmiki, rozpisywać się na pół strony kto, co, kiedy i jak, tylko pytanie co to da na ten moment. Mam trochę wrażenie, że Leszy właśnie na to liczy, żeby go jeszcze bardziej pompować i robić wokół tego szum. A prawda jest taka, że ludzie, którzy go kojarzą chociażby z neta, już mniej więcej wiedzą jak to wygląda.
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

Pełna zgoda, jeżeli to wszystko prawda to bardzo niefajnie. Są różne sytuacje, ale jeżeli ktoś zapłacił i okazuje w ten sposób wsparcie Twojej twórczości to strasznie słabo żeby kogoś tak wystawiać i nawet nie dać znać co jest powodem zwłoki. No cóż... Zobaczymy co czas pokaże.
totenkot

totenkot

Pale Szatana pisze: 16 godz. temu
Sam mówił że ma „wyjebane w tą pedalską scenę” i możliwe że wraca do nagrywania rapu
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

Jestem ciekaw jak to wyglądało, bo jak tam faktycznie konflikt konfliktem pogania następny konflikt to ciekaw jestem jak z tymi wspolpracami pomiędzy zespołami. Bo dużo było takich współprac na jeden materiał itd. z Whitemoon czy z Wartödd na ten przykład. Swoją drogą wydaje mi się że za Wortödd stoi Daniel znany z Czarciego Topielca i z innych zespołów (mogę się mylić) już nie typowo czysto Blackowych na modłę lat 90. Też liczyłem, że będzie coś więcej, ale to był chyba to jednorazowy akt. Pytanie czy spowodowany tym że tak miało być czy bardziej konfliktami jakimiś pomiędzy Panami.