Awatar użytkownika
kyu
Master Of Reality

Re: Bathory

kyu rok temu

Wrzucam bo ostatnio Bathory oficjalnie spod szyldu Black Mark Production zaczęło działać na youtube i wrzucili dziś pierwszy i najsłuszniejszy klip. :)

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

O, chyba coś tam widać nawet, a nie ten rip sprzed 20 lat, który katowałem codziennie przez ileś lat szkoły. Zaś klip, to chyba pierwszy i zarazem ostatni.

Edit: Niestety baaaardzo widać, że to cyfrowy remaster i to chyba przez jakieś AI, a nie ręcznie klatka po klatce.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Odnośnie reedycji yellow goata:
Black Mark pisze:We have good news, estimated shipping date is: May 12 2022, there were some copies that were canceled or not paid, these will be resold after that date.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Nakładem Putrid Cult wkrótce ukaże się album w hołdzie Bathory. Swoje wersje klasyków nagrały na to wydawnictwo polskie kapele. Niżej jest próbka od Christ Agony
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Cały Rise the Dead w wykonaniu Christ Agony który pojawi się na polskim tribucie dla Bathory - Polish Tyrants: Tribute to Bathory.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Ostatnie kopie (5 nieopłaconych) reedycji żółtego kozła do kupienia za 40 dolców:

https://qrates.com/projects/25292-bathory

Podobno już są wysyłane płytki.
Awatar użytkownika
kyu
Master Of Reality

kyu rok temu

W ramach nowej aktywności na oficjalnym koncie Bathory na YT:

Awatar użytkownika
karp
Fallen Angel Of Doom

karp rok temu

Jedyna słuszna wersja Sacrifice. Pamiętam jak słuchałem pierwszy raz debiutu ze świadomością już, że "Sacrifice" to chyba ich najczęściej coverowany numer i zastanawiałem się - kurde, dlaczego tyle osób tak lubi ten utwór? No a potem trafiłem na wersję ze w/w składaka i wszystko się jasne. Idealny przykład utworu, w którym podkręcenie tempa zabija całą zabawę.
yog pisze:
rok temu
Ostatnie kopie (5 nieopłaconych) reedycji żółtego kozła do kupienia za 40 dolców:

https://qrates.com/projects/25292-bathory

Podobno już są wysyłane płytki.
Nie spodziewam się po tym wiele, Black Mark pisze, że nawet nie widziało winyla, tylko od razu poszło z wysyłką do klientów xD. Także przeczuwam straszny badziew, w sumie standard dla labelu śp. Bossa.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

To już niby wyszło?
https://www.putridcult.pl/tribute-to-ba ... -5266.html
Kupił to ktoś?
Allah jest wielki, ale B-52 też jest duży.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Jest crowdfunding reedycji białego kozła (jak żółty, limit do 100, ale tym razem z insertem rzekomo).

https://qrates.com/projects/26992-bathory
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Vexatus rok temu

Trochę nie czaje. To jest akcja polegająca na zebraniu pieniędzy na wydanie reedycji, na której potem zarobi się pieniądze?😋 Czegoś nie zrozumiałem?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

To jest akcja polegająca na zebraniu pieniędzy na wydanie reedycji bez tego porażkowego remastera z '91 i bez uciętego outro.

Ale też nie czaję, czemu tego nie można normalnie wydać. Na swojego żółtego wciąż czekam.
Elementw
Master Of Puppets

Elementw rok temu

No kurwaąaąaaa, to przesada !
Elementw
Master Of Puppets

Elementw rok temu

Chyba,że wszyscy jesteście nastiaszymi audiofilami.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

W przypadku Bathory to nie trzeba być audiofilem.

Dotarła 6 część układanki najlepszych płyt kapeli, co chciała być kopią Venom, potem Manowar i niechcący została najlepszą kapelą metalu.

Obrazek

Miała być niby wierna reprodukcja, ale jest In Conspiracy nie In Conspirasy (Necromansy zostało) i jakieś podejrzanie różowe napisy z tyłu. Matrixy chyba te same, ale oczywiście nie ma pentagramów i szóstek wśród nich, co było do przewidzenia.

Jeżeli ktoś ma oryginalny insert do tego i chciało mu się skopiować, to bardzo chętnie opłacę ksero i przesyłkę, bo niestety tutaj nic nie ma. W zasadzie dobry skan wystarczy pewnie, bo wydrukować i sam mogę, bo to zdaje się zwykły A4 insert.
Awatar użytkownika
kyu
Master Of Reality

kyu rok temu

Bardzo ładnie to wygląda, piękny art!
Awatar użytkownika
karp
Fallen Angel Of Doom

karp rok temu

yog pisze:
rok temu
W przypadku Bathory to nie trzeba być audiofilem.

Dotarła 6 część układanki najlepszych płyt kapeli, co chciała być kopią Venom, potem Manowar i niechcący została najlepszą kapelą metalu.

Obrazek

Miała być niby wierna reprodukcja, ale jest In Conspiracy nie In Conspirasy (Necromansy zostało) i jakieś podejrzanie różowe napisy z tyłu. Matrixy chyba te same, ale oczywiście nie ma pentagramów i szóstek wśród nich, co było do przewidzenia.

Jeżeli ktoś ma oryginalny insert do tego i chciało mu się skopiować, to bardzo chętnie opłacę ksero i przesyłkę, bo niestety tutaj nic nie ma. W zasadzie dobry skan wystarczy pewnie, bo wydrukować i sam mogę, bo to zdaje się zwykły A4 insert.
Kurde, mi jeszcze nie przyszło, tracking pokazuje, że leży w Warszawskim oddziale poczty. Jak to brzmi? Faktycznie jest z oryginalnych taśm, czy dalej pogłos z remasterów?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Mp3/flac był raczej prawilny, długie outro i tak dalej, słuchałem wielokrotnie z przyjemnością, winyl posłucham najprędzej jutro, bo zamówiłem do Łomży, zawsze szybciej ten kochany WER Warszawa ogarnia wtedy, bo na warszawski adres to można i ze 3 tygodnie czekać, aż będą mieli wenę przekazać dalej poczcie.
Awatar użytkownika
karp
Fallen Angel Of Doom

karp rok temu

Przyszło :D Cholera brzmi, to jak należy - mam CD z nieszczęsnym remasterem więc mogłem jako tako to porównać. Czy gra to jak oryginał - ciężko stwierdzić, bo z YT spadły ripy, plus jakość ich raczej nie jest jakaś super. Muszę sobie FLAC poszukać. Inna sprawa, że nie mam słuchu absolutnego, remaster ze skopaną dynamiką odróżnię, ale niuansów mogę nie wychwycić.

Natomiast ze strony Black Mark lekka fuszera z tą wkładką i brakiem jakiejś numeracji, w sumie do przewidzenia. Ale i tak warto było
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Też jestem zadowolony z zakupu, choć szkoda tych tekstów, bo w numerowanie to wyjebane.

Trochę czasu to zajęło, ale mam co najważniejsze w pierwotnych brzmieniach i kolorkach okładek. Na każdą z nich się nie mogłem napatrzeć, taki mam fetysz.

Obrazek

Kiedyś pewnie do nich dołączy Blood on Ice, Nordlandy i biały kozioł, ale się nie spieszy.
Awatar użytkownika
kyu
Master Of Reality

kyu rok temu

Pięknie wyglądają te okładki, w ogóle widać, że zrobione z głową. Cudna rozdzielczość, ładnie rozstawione, miodzio.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Myślałem, że po Byczynce może wezmę tę białą wersję też, jak zostaną jakie pieniądze, no i zostały, ale teraz patrzę, już się skończył crowdfunding i niestety - nie znalazło się 100 chętnych na to.
Awatar użytkownika
kyu
Master Of Reality

kyu rok temu

Ciekawe, przecież na byle europejskich forach, ba, nawet fejsbukowych grupach możnaby spokojnie skrzyknąć 100 fanów..
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Tormentor

TheAbhorrent rok temu

Fanów, którym wystarcza Spotify.
Obrazek
Awatar użytkownika
karp
Fallen Angel Of Doom

karp rok temu

Reklama tego była do dupy, do tego sporo osób było zawiedzionych yellowgoatem. Jakby było to rypnięte nawet na jakiejś polskiej grupce, to i w PL by się znalazła setka chętnych.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Parę słów od niejakiego Asa Drake'a, któremu zadedykowano pewien dość znany utwór Bathory, jak się z Quorthonem poznali i zaprzyjaźnili w konsekwencji swych wikińskich inspiracji. Na koniec skan listu od samego Ace'a.

https://dmrbooks.com/test-blog/2019/6/3 ... g-of-blood

Znalazłem też w otchłaniach internetu całą spisaną historię Bathory - fragment wklejałem odnośnie sesji z Under the Sign......

Kiedyś Wam tu przyspamuję po angielsku, a jest tego w chuj, ale to w chuj dużo. Kończy się niestety po Blood Fire Death jak pamiętam, chyba już Quorthon nie zdążył wspomóc pisania reszty.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 11 mies. temu

Czytam sobie, co tam na tegorocznym metal music studies VI będą doktorzy habilitowani opowiadać w Krakowie i tam stoi "znaczenie introdukcji i outrodukcji w kontekście albumów..." i już nie musiałem dalej czytać, że chodzi o Bathory ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 10 mies. temu

Jest druga próba qratesowego repressa White Goata:

https://qrates.com/projects/27529-bathory
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 8 mies. temu

Bathory doczekał się w chuj tributów przeważnie chujowych, gdzie raptem ktoś ładnie zaskoczył a reszta zwyczajnie dała dupy. Właśnie ogarniam polski hołd dla Bathory, nazwy małe i wielkie, prawie 80 min muzyki. Zaczynamy a na sam wjazd hicior War w wersji Brudnego Skurwiela i straszne faux pas. Zagrane tak, że szkoda gadać. Niby ogień ale taki z zapalniczki i trwoga aby nie zgasło. Rozpoczęcie bieda. Dalej Upon The Altar i tu pierwszy cios bo kawałek w mocno transowym klimacie, industrial black metal Niszczyciel Światów odegrany wzorowo. Czort wjechał na pełnej z Necromancy i tu też Wacław dał o sobie znać bo wyszło zajebiście. Teraz powinien być cios po Equimanthorn od Pandemonium ale przecież tego Pandemonium już nie ma więc i kawałek zagrany w jakimś dziwnym stylu. Porażka straszna. Dalej lecą Molochy Letalisy bardzo fajnie, Devil's Sermon ogrnął zajebiście Rydwany Ognia, Nekkrofukk też świetnie i Martwa Aura z hitem Satan My Master także wie o co chodzi. To Piękny Dzień By Umrzeć chciałbym krzyknąć ale North poległ na tym hymnie więc pierdolę ich i żyję dalej. Kolejny wykolejeniec Deathepoch świetnie gra Sacrifice by zaraz RiverS Like Veins wypierdolić się na mało znaczącym kawałku. Deus Mortem wjeżdża z najlepszym brzmieniem i udowadnia, że nie jest tu przez przypadek. Świetna próba. Zaskoczenie bo Trup tak przyjebał swoim coverem jak wcześniej niejaki Szary Wilk z hiciorem Born For Burning. Dalej też nikt nie spuszcza z tonu i próby Damage Case i Mordhell ujmy nie przynoszą a całość kończy rewelacyjny Christ Agony z najdłuższym kawałkiem 9 min Raise The Dead. No i jak nie trawię takich albumów bo przeważnie grają tam jakieś zespoły z drugiej i trzeciej ligii tak polska wersja choć nie pozbawiona wtop wypada bardzo zajebiście. Szkoda, że Pandemonium poległo i szkoda, że nikt nie porwał się na hymny z Nordlandów no ale to może za wysokie progi. Bardzo fajny tribute.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 8 mies. temu

Wyświetliło mi się to w ciągu dnia na youtube i po pierwszym kawałku uznałem, że może innym razem.

Song to Hall Up High mało znaczący? Pierdolisz, jest to sztos.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 8 mies. temu

yog pisze:
8 mies. temu
Song to Hall Up High mało znaczący? Pierdolisz, jest to sztos.
Jak zakończyłeś lekturę na pierwszym kawałku to skąd możesz wiedzieć jak zagrało RLV. Ich wersja sprawia, że ów kawałek jest mało znaczący.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 8 mies. temu

Dobrze wiedzieć, że to już jest. Ten Christ Agony mocno zachęcał. Hajasza opinie chętnie zweryfikuje. Poszukam tego całego trybutu.
Allah jest wielki, ale B-52 też jest duży.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 7 mies. temu

Hipstery z Noisa o Bathory rozmawiajo!

Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind 7 mies. temu

Początek tylko wysłuchałem, ale całkiem miło się słuchało tych rozkmin Weltrowskiego na temat debiutu i ogólnych anegdotek o Quorthonie. Duduś byłby zachwycony, że idol przemówił. Pewnie tylko nad brakiem Dunaja ubolewa :)
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze:
rok temu
polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 7 mies. temu

Bez przesady z tym idolem. To nie Muniek Staszczyk.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
kyu
Master Of Reality

kyu 7 mies. temu

Fajnie się słuchało w tle do roboty, dzięki za link. :)
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 7 mies. temu

A gadali, że debiut to crust punk?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 7 mies. temu

Gadali, że ripoff Venom na większej dawce koksu i szatana, a Venom to Motorhead o szatanie, a Motorhead to rock n roll na koksie. Nie jestem pewien tego rock n rolla, tzn. ja jestem pewien, ale nie wiem, czy oni byli pewni. Coś tam o GBH i generalnie wywodzeniu się ze sceny punk (Quorthon był punkiem wcześniej) coś tam napomknęli, ale raczej kaszkiety im pospadały z głów dopiero przy Under the Sign......
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush 7 mies. temu

Dzięki za link. Widzę, że jeszcze mają temat o Darkthrone.
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Tormentor

TheAbhorrent 7 mies. temu

Mają też o Paradise Lost. Ogólnie spoko się tego słucha, panowie nawijają co kto lubi chyba przy piwie. Niestety jak uważniej nadstawić ucho to jednak dziwne teksty tam padają. Np. na "Blood Fire Death" fajne są tylko pierwszy i ostatni kawałek... No nieźle się ktoś przedstawił. Z kolei przy "Octagon" jeden z panów stwierdza, że to muza jak najgorsze płyty Kreator. Czyli które? Wiecej da się wyłapać takich hasełek z dupy.

Fajnie, że powstają takie programy, chociaż jak ktoś zna te kapele, to raczej nic się nie dowie, a może się solidnie zdziwić niektórymi hasłami.
Obrazek
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 7 mies. temu

Też nie zrozumiałem tego tekstu o Kreator, podobnie jak stwierdzenia, że Nordland II jest lepszy od jedynki - no kurwa nie jest, o Blood Fire Death dziwaczne opinie, ale jak byłem młody i mało tego słuchałem to raczej uważałem podobnie, na szczęście posłuchałem całą noc pewnego razu i zrozumiałem wielkość tego dzieła, o The Return...... też trochę jakby panowie za bardzo tego nie słuchali, bo wydało się mało przebojowe na pierwszy rzut ucha i szybko przeszli do tego, co lepiej znają.

Zgadzam się też, że dla fana, to raczej tam nic nowego nie będzie, bo jakichś większych ciekawostek to tam raczej nie ma w ogóle.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 7 mies. temu

Wynika z tego, że taki The Return po prostu pozrywał chłopcom gwinty i dlatego mało potem słuchali.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 6 mies. temu

Hammerheart niezmiennie najlepszy Bathory. Do dzisiaj mam ciarki na grzbiecie, wzwód prącia i wilgoć na jajach, gdy jej słucham. Każdy jeden kawałek to cios, a otwieracz, Baptised in Fire and Ice czy Father to Son to headshoty. Mus i jedna z płyt życia.

Ale, ale! Co to się stało z pierwszym Nordlandem? Bo niesamowicie brzydko się zestarzał. Ja go ogólnie poznałem stosunkowo późno, bo jakoś w dwa tysiące nastym którymś, i nawet mi się podobał, ale dzisiaj to się wręcz niecierpliwiłem patrząc na zegarek. Strasznie płaski, sprawia przykre wrażenie zrobionego na odpierdol się a do tego w nieprzyjemny sposób kojarzy mi się z graniem typu jakiś Ymir's Blood czy późny Manegarm, czyli mamy modę na wikingowe granko, to choćbyśmy nagrali rzadziznę, to i tak makowiec będzie kręcony. Utwory kompletnie nie chwytają za moje aktualnie w opór wikińskie serce, niemiłosiernie się dłużą a wszystko kładzie ten pozbawiony mocy dźwięk.

Drugiego to w ogóle odechciało mi się odświeżać, pewnie jest jeszcze gorszy.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Summerisle

Summerisle 6 mies. temu

Ja w kwestii Bathory nie potrzebuję nic ponad albumy 1-6 + Requiem + Blood on Ice. Całą resztę znam ale niezbyt chętnie słucham. Pamiętam, że na Destroyerze było kilka niezłych numerów, ale że poprzeplatane są klockami, to nie zawracam sobie nimi uwagi. Z wymienionych przeze mnie albumów najwyżej cenię sobie obecnie The Return... i prawdopodobnie wystawiany wyżej na piedestale Hammerheart. Trójki słuchałem kiedyś tak dużo, że teraz jakoś mam jej chwilowo dość.

Nordlandy nigdy mnie nie chwyciły - nie odróżniam jednego od drugiego.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask 6 mies. temu

DiabelskiDom pisze:
6 mies. temu
Hammerheart niezmiennie najlepszy Bathory. Do dzisiaj mam ciarki na grzbiecie, wzwód prącia i wilgoć na jajach, gdy jej słucham.
Mam podobnie ale dołożę tu do tego jeszcze Twilight of the Gods i Blood on Ice - to moja ulubiona trójca właśnie:) i jeśli włączam, to najczęściej któryś z nich.
A po nich będą trzy kolejne czyli : debiut, Under the Sign of the Black Mark i Blood Fire Death
Obrazek
Przy okazji, ktoś może czytał? warto?
edit - przewinąłem wątek i jest sporo/nie było pytania zatem
'Od dobrych kilku lat...''napuchną mną drzewa'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'

Wróć do „Black Metal”