Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Obsequiae

Nucleator

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj przenieśmy się do Stanów Zjednoczonych, gdzie w 2007 roku na gruzach Autumnal Winds powstaje Obsequiae. Dotychczas wypuścili demo i dwa świetne długograje. A co takiego oni grają? Ano black metal, ale ze sporymi wpływami folku i muzyki średniowiecznej, której twórcy są wielkimi entuzjastami. Trzeba przyznać, że Obsequiae jest oryginalne w tym, co robi i w mojej opinii bardzo dobrze im to wychodzi. Jest agresywne, ale też melancholijnie, więc można odpłynąć niczym przy najlepszych atmosferykach. Polecam.

Skład:
Tanner Anderson - Vocals, Guitars, Bass (2007-present) Crypt Sermon, Majesties, Hulder (live), Panopticon (live), ex-Celestiial, ex-Autumnal Winds, Hiraeth Eschar, ex-Azrael, ex-Burning
Vicente La Camera Mariño - Medieval harp (2015-present)
Eoghan McCloskey - Drums (2017-present) Aduanten, Ruins of Honor, ex-Bat Castle, ex-Vex, ex-Nosferion
▼ Byli muzycy
Neidhart von Reuental - Drums, Bass, Guitars (additional) (2007-2011) ex-Autumnal Winds, ex-Book of Sand, ex-Feral Light, ex-Ulkum
Andrew Della Cagna - Drums (2011-2018) Coldfells, Icarus Witch, Infirmary, Ironflame, Nechochwen, Unwilling Flesh, ex-Angelrust, ex-Moonthrone, ex-Silverblood, Brimstone Coven, Forest of the Soul, ZOM, ex-Dofka, ex-Dethroned, ex-Harvist
▼ Muzycy koncertowi
Carl Skildum - Guitars (rhythm) (2015-present) Antiverse, Inexorum, Majesties, ex-Krakatoa, ex-Silva (live), ex-Seconds Before, ex-Threadbare
Roger - Bass (2019-present)
Eoghan McCloskey - Drums (2019-present) Aduanten, Ruins of Honor, ex-Bat Castle, ex-Vex, ex-Nosferion
Matthew Kirkwold - Guitars (2019-present) Antiverse, Inexorum, Majesties
Brendan Hayter - Vocals (lead) (2019-present) Blood Chariot, Namebearer, Obsidian Tongue, Shabti, Stone Crown, Thrawsunblat, ex-Autolatry (live), ex-Blood of the Gods

Gautier d'Espinal - Guitars (2009-2010) ex-Sword of Darkness, ex-Mothership Connection, ex-Tronictribe
Andy Klockow - Bass (2015-2019) Panopticon (live)
Timothy Glenn - Drums (2015-2019) ex-Celestiial, The Blight
Brandon Almendinger - Vocals (2015-2019) ex-Demonicon
Dyskografia:
2009 - Obsequiae [demo]
2011 - Suspended in the Brume of Eos
2015 - Aria of Vernal Tombs
2019 - The Palms of Sorrowed Kings

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ob ... 3540290073
BC: https://bindrunerecordings.bandcamp.com/music
BC: http://20buckspin.bandcamp.com/music
Ryszard pisze: 7 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088

Od dawien dawna mam zamiar poznać, ale dotychczas znałem tylko okładkę i opinię i zapomniałem jak to się pisało.

Jako, że na forum nie ma opcji dodania sobie czegoś do whislisty w ten czy inny sposób, pisze posta by potem to łatwo odnaleźć.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Próbuję cały czas przekonać się do Obsequiae, bo wiadomo, że średniowiecze było najlepszą epoką w historii Europy, ale nie mogę. Lekcje z muzyki dawnej zostały tu odrobione na piątkę. Mamy powplatane w ten black metal utwory z tamtych czasów ("Douce dame jolie" Guilliama de Michaut np., ale nie tylko ) świetnie zagrane na instrumencie z epoki, panowie wiedzą również czym jest wywodząca się z poezji prowansalskich trubadurów alba... i niestety jest to w moich uszach jedyny atut muzyki Amerykanów. Póki co. Mam trudności ze złapaniem jakiegoś dźwięku, który porwałby mnie w świat Obsequiae, czyli mówiąc prościej - te kawałki są nijakie. Z pozoru wszystko dopięto tam na ostatni guzik, a sam pomysł na mariaż black metalu z prawdziwą muzyką średniowiecza jest świetny, jednak część metalowa zupełnie nie chce się do mnie przykleić jak chrom do brudnej stali. Już któryś raz z rzędu podchodzę do płyt tej kapeli i po dwóch, trzech kawałkach przestaję się na nich skupiać. Ale będę próbował, ponieważ obiektywnie rzecz biorąc jest to nietuzinkowa muzyka.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

TITELITURY pisze: 9 mies. temu pomysł na mariaż black metalu z prawdziwą muzyką średniowiecza jest świetny, jednak część metalowa zupełnie nie chce się do mnie przykleić jak chrom do brudnej stali. Już któryś raz z rzędu podchodzę do płyt tej kapeli i po dwóch, trzech kawałkach przestaję się na nich skupiać. Ale będę próbował,
Włączyłem na kilka minut teraz i za jakiś czas posłuchamy więcej. Opis mi przypomniał o francuskim Grylle, który ktoś mi kiedyś polecił jako właśnie taki medieval bm z ciągotkami w kierunku Peste Noire. Nie chwyciło jakoś mocniej w tamtym przypadku ale zapisałem sobie ten Obsequiae i zobaczymy.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE