Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Аркона

Nucleator

Obrazek

Obrazek

Arkona to nie tylko nazwa świetnej polskiej kapeli black metalowej, ale też fajnej rosyjskiej kapeli folk metalowej. Powstała w 2002 roku jako Hiperboreja, ale szybko zmieniła nazwę na Аркона. Debiutancki album Возрождение pojawił się w marcu 2004 r. zyskał szerokie uznanie w świecie i jest jednym z najważniejszych nagranych w stylu słowiańskiego pagan metal. Rosjanom świetnie udaje się na swoich wydawnictwach ożenić metalową bezpośredniość ze słowiańskimi patentami. Od wydanego w 2005 roku albumu Во славу великим! grupa odeszła od syntezatorów na rzecz oryginalnego instrumentarium. Do dziś Аркона dorobiła się 7 albumów studyjnych, z których każdy prócz Лепта to kawał dobrej muzyki.

Skład:
Masha "Scream" - Vocals, Keyboards, Flute, Komuz, Tambourine, Mouth harp, Guitars (acoustic), Shaker, Shaman drums (2002-present) Nargathrond, ex-Slavery
Ruslan "Kniaz" - Bass (2004-present) Rossomahaar, Nargathrond, ex-Stonehenge
Sergey "Lazar" - Guitars, Balalaika, Komuz, Yakut, Jew's harp, Vocals (backing) (2004-present) Rossomahaar, Der Gerwelt, Nargathrond, ex-Katar, ex-Prichudliviy Zarodish, ex-Stonehenge
Vladimir "Wolf" - Bagpipes, Whistles, Recorder, Sopilka, Zhaleyka, Hurdy gurdy, Vocals (backing) (2011-present) Rossomahaar
Andrey Ischenko - Drums (2014-present) Dark Matter Secret, Forbidden Shape, Grace Disgraced, Shattered Destiny, Магистр, Cranioclast (live), Melancholy (live), Risk (live), Rossomahaar (live), Путь Солнца (live), ex-Dreaming Soul, ex-End Zone, ex-RD, ex-Symbol, ex-Cardinal Points (live), ex-X-Rated 6ex6ex6ex (live), ex-Ashen Light, ex-Catharsis, ex-Kartikeya, ex-Melissa, ex-Stigmatic Chorus, ex-Изморозь, ex-Рогатые Трупоеды, ex-Abdication (live), ex-Age of Rage (live), ex-Alkonost (live), ex-Arcana Imperia (live), ex-Atonismen (live), ex-Aura (live), ex-Blackwinged (live), ex-Blaze Bayley (live), ex-Butterfly Temple (live), ex-Esgharioth (live), ex-Fatal Band (live), ex-Gjeldrune (live), ex-Hatecraft (live), ex-Haze of Summer (live), ex-Little Dead Bertha (live), ex-Manic Depression (live), ex-Nefas Terra (live), ex-No Emotions (live), ex-Paul Di'Anno (live), ex-Price of Death (live), ex-Ruthless Order (live), ex-Scream in Darkness (live), ex-Shadow Host (live), ex-Sinful (live), ex-Sword Coast (live), ex-Tent (live), ex-The Arrow (live), ex-Абордаж (live), ex-Андем (live), ex-Белый Шаман (live), ex-Вал'кирия (live), ex-Коrsика (live), ex-Колизей (live), ex-Кувалда (live), ex-Монсальват (live), ex-Рарогъ (live), ex-Харизма (live), ex-Fferyllt (live), ex-Ens Cogitans, ex-Hieronymus Bosch, ex-Scartown, ex-Divizion S-187 (live), ex-Mortem (live), ex-Revelance (live), ex-Scrambled Defuncts (live), ex-Stonehenge (live), ex-Crystal Abyss (live), ex-Eihwaz (live), ex-Croupier, ex-Heretic Town, ex-Madwar, ex-Nazgul, ex-October Sun, ex-Viper Inc., ex-Иван Иванов, ex-Конклав, ex-Модем, ex-ПитерПэн, ex-Antreib (live), ex-Bombay (live), ex-City Band (live), ex-Crazy Orchestra (live), ex-Dark Ocean (live), ex-DeadHouse (live), ex-Giraffiti (live), ex-Hostile Breed (live), ex-John Lawton (live), ex-LevelUp (live), ex-Makkhabr (live), ex-Marrow (live), ex-Metal Warriors (live), ex-My Lenin (live), ex-Spaint (live), ex-Step by Step (live), ex-Treachery (live), ex-Waylaid (live), ex-Бакара (live), ex-Бамбей (live), ex-Виниловый Паровоз (live), ex-Интегра (live), ex-Каланча Бэнд (live), ex-Московские Каникулы (live), ex-МПТРИ (live), ex-Ольга Кормухина (live), ex-Оргия Праведников (live), ex-Оркестр МинЮста (live), ex-Семечкин Бэнд (live), ex-Сергей Бокарев (live), ex-Серебряный Рубль (live), ex-СОМбэнд (live), ex-Ужин с John Lawton (live), ex-Узоры (live), ex-УРА (live)
▼ Byli muzycy
Evgeniy Borzov - Bass (2002-2003)
Alexander "Warlock" - Drums (2002-2003) ex-Kartikeya
Evgeniy Knyazev - Guitars (2002-2003)
Ilya Bogatyrev - Guitars (2002-2003)
Olga Loginova - Keyboards (2002-2003)
Vlad "Artist" - Drums, Percussion, Keyboards (2004-2014) Lady Prowler, Nargathrond, ex-Prichudliviy Zarodish, ex-Santa Maria, ex-Rossomahaar, ex-6/5, ex-Bleeding, ex-Dead Cemetery Graves, ex-Vendette, ex-Zib Kana Nagota
▼ Muzycy koncertowi
Alexander Kozlovskiy - Cello (2011-present) ex-Melancholy
Anton Dobrovolsky - Keyboards, Samples (2011-present)

Vladimir "Wolf" Reshetnikov - Flutes, Bagpipes, Gaita, Gallega, Blockflute, Vocals (backing) (2009-2011) Rossomahaar
Dyskografia:
2002 - Русь [demo]
2004 - Возрождение
2004 - Лепта
2005 - Во славу великим!
2006 - Жизнь во славу... [live]
2006 - Жизнь во славу [video]
2007 - От сердца к небу
2009 - Ночь Велесова [video]
2009 - Поём вместе [kompilacja]
2009 - Goi, Rode, goi!
2011 - Stenka na stenku [EP]
2011 - Slovo
2012 - Битва в Воронеже [video]
2013 - Decade of Glory [live]
2013 - Поём вместе II [kompilacja]
2013 - Акустика [kompilacja]
2014 - Yav
2016 - Под мечами [single]
2016 - Vozrozhdenie
2017 - Шторм [single]
2018 - В погоне за белой тенью [single]
2018 - Khram
2018 - Живой храм [live]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/%D ... 0%B0/26171
BC: https://arkonamoscow.bandcamp.com/music
Ryszard pisze: 5 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Jednak co ruskie słowa cyrylicą napisane to nie jakieś karkołomne zangielszczone wersje :) Bardzo dawno temu słyszałem, 3 płyty mieli i były spoko, ale agresywniejszej muzy wtedy szukałem, a tu jednak dość biesiadnie ;)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Bo to ma być biesiadne. Masha i s-ka grała u nas kiedyś i kurna byłem pod wrażeniem jej krzepy, bo zapierdalać w jakimś szlafroku z niedźwiedzia po sali wypełnionej ludźmi przez ponad godzinę, to trzeba mieć zdrowie. Bardzo lubię ten zespół i to jest taka moja "słabość", bo jebie cepelia jakby nie było. Pierwsze dwie płyty do "Lepty jeszcze były w miarę metalowe, ale potem chuj. Ale chuj całkiem składny i wpadający w ucho, jeśli się taką muzykę lubi. Jeśli chodzi o "pagan metal", bez wątpienia jest to jedna z najlepszych kapel na świecie. Chociażby z tego względu, ze <asha potrafi śpiewać, czyli robić coś, co pozostaje niedostępne dla wielu blackmetalowcych grajków, którym zdaje się, że potrafią czysto zawodzić ( tak, tak, Ildjarn, czy Urfaust ). To arysjkie dziewczę, które bez wątpienia niejeden metaluch wrzuciłby na wałek, by podwieźć kawałek, umie w śpiewanie ludowe:

A tu z naszymi rodzymymi grajkami:

To juz nie jest metal, raczej "neofolk" z metalowymi naleciałościami, ale wciąż zajebisty. Ja tam słucham.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Znam "Vo Slavu Velikim" i "Od serca ku niebu" i w sumie zapamiętałem to jako całkiem przyjemny miks folku z metalem, niby takie wsiowe i naładowane fujarkami ale jednak z mocą i przytupem i niesamowicie wpadające w ucho (np na "Vo slavu..." był taki kawałek "Siła slavnych"). Ze dwa czy trzy razy widziałem na żywo i potwierdzam żywiołowość wokalistki ale do stricte muzyki wracając, to muszę nadmienić, że mniej więcej od "Goi Rode Goi" albo mi się znudził ten zespół albo taka stylówa grania, bo zacząłem się skłaniać ku większym odjazdom w muzyce. Od wspomnianej nie słyszałem już żadnego materiału w całości.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

No i jest info odnośnie nowego materiału od АрконЫ. Wyjdzie on pod egidą Napalm Records 19 stycznia przyszłego roku a tytuł jego to Khram. Nie jestem w temacie to nie wiem co znaczy to słowo, bo jak wpisałem w gugle, to wyskoczyło mi, że to penis w języku Kazachów. Mniejsza, rzecz ma obfitować w leśny klimat, a ponadto teksty Masza ma napisać swoją krwią, co zostanie upamiętnione w artworku. W to mi graj.

Obrazek

Tracklist:
01. Mantra (Intro)
02. Shtorm
03. Tseluya zhizn'
04. Rebionok bez imeni
05. Khram
06. V pogonie za beloj ten'yu
07. V ladonyah bogov
08. Volchitsa
09. Mantra (Outro)
Ryszard pisze: 5 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

okładka mega, ale płyty raczej nie sprawdzę :P
Awatar użytkownika
Myrkraverk

Myrkraverk

Tylko polska Arkona.

A tak poważniej: Аркона to taki zespół, do którego nie udało mi się jeszcze w pełni przekonać (lubię parę utworów). Miałam do niego parę podejść. Myślałam, że poruszy jakieś wrażliwe struny w połowie rosyjskiej duszy i wywoła jakąś upragnioną nostalgię. Nie udało się. Absolutnie nie ujmuję Maszy talentu, bo ma kawał głosu i przyjemnie się jej słucha. Jednak dla mnie to jest taka biesiada, w trakcie której mogę napić się Bieługi, potupać nóżką, a w międzyczasie w kuchni ulepić pielmieni syberyjskie i zrobić bliny. Soundtrack mojego życia to nie jest. Pewnie podejmę jeszcze jakieś próby zapoznania się z całą twórczością Arkony. Hop hop.

@Nucleator Pewnie chodzi о słowo храм, czyli chram/świątynię.
Ostatnio edytowany przez Myrkraverk 7 lat temu, edytowany łącznie 3 razy.
ᚨᛚᚢ
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

mojej 1/8 też nie kupili :(
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Całkiem przyjemny utwór od Rosjan:

Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

No i walnęli drugim wałkiem, całkiem odprężającym tak swoją drogą:

Endymion
Master Of Reality

Endymion

Dobry album, nie wiem, jak było na poprzednich, ale sporo tu black metalu, co mnie cieszy niezmiernie. Rosjanie na Khram wlali w swoje kompozycje specyficzny słowiański klimat, który po prostu czuć. Choć niestety, przegięli trochę z długością, bo 74 minuty to jednak sporo i czasami mój zachwyt gasł przy przydługawych partiach. Ta słowianka daje radę na wokalu, podoba mi się jej growl i spokojny, melodyjny śpiew. Reasumując miła niespodzianka, bo wcześniej nic o tym projekcie nie miałem okazji słyszeć.
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

Masza z ziomalami przypomniała o sobie nową płytą zatytułowaną 'Kob''. Można już zupełnie zapomnieć o tej biesiadzie i przaśności, jaka kojarzy się z wcześniejszym dorobkiem - choć miało to swój urok i swego czasu bardzo dobrze mi robiło, do dziś lubię sobie zapuścić i nostalgnąć przy tych dźwiękach. Jednak na nówce folku ze świecą szukać, bo dostajemy rasowy pogański black metal. Świetny, dojrzały materiał. Zespół się ładnie rozwinął i idzie z duchem czasu, nie zatracając przy tym ducha własnego :)
Na bc udostępnionych kilka utworów, można znaleźć też kilka obrazków na yt.

kataton88
Tormentor

kataton88

Nathas pisze:Zespół się ładnie rozwinął
To prawda. Gdzieś tak od "Goi, Rode, goi" straciłem nimi zainteresowanie, uznając, że wyczerpali tę folkową konwencję. Wcześniejsze biesiadne rzeczy fajne, jak ma się klimat. Zwłaszcza debiut, który jako jedną z niewielu płyt wolę w późniejszej wersji.

"Yav" zaskoczyła pozytywnie. Ostatni pełniak też był solidny, więc obczaję i nówkę.
Perun82
Master Of Puppets

Perun82

Kapela swietna koncertowo , widziałem trzy razy , Masha potrafi zrobić show z klasycznym scenka na scenku na czele . Płyty z płyty na płytę coraz lepsze , młodzi są i się wyrobią 😁 . Mam z nimi jak z Closterkeller , plyty mnie nie ruszają, ale koncerty super osobna sprawa . W dobie kapel co plyty dobre , a na koncertach wychodzi prawda Arkone szanuję . I bębna takiego Masha używa na koncertach co Darken z Gravelandu czasem , więc plus 10 do wiochy którą lubię.
Torreador

Torreador

Podobno pewien obrońca Kielc ich nie lubi.