Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Pro-Pain

Vexatus

Obrazek
Jakoś tak się złożyło, ze już kilkukrotnie przymierzałem się do założenia tematu o Pro-Pain i jakoś do tej pory nigdy mi się nie udało. :) Zespół powstał w 1991 roku w NYC, gra już niemal 30 lat i ma na koncie kilkanaście płyt i całą masę koncertów. Panowie zaczynali od nieco zmetalizowanego HC w średnich tempach, by z czasem skręcić w stronę HC z wyraźnie odczuwalnym wpływem Grove i Thrash Metalu. Dla mnie jeden z najważniejszych zespołów nowojorskiej sceny. Wszystkie płyty trzymają dość zbliżony poziom i właściwie ciężko mi jakąś wyróżnić, oprócz "Contents Under Pressure", którą to z jakiegoś powodu szczególnie uwielbiam i mogę słuchać przez cały dzień. :)

Obrazek
Założycielem zespołu (wraz z perkusistą Danem Richardsonem) i jedynym muzykiem grającym w nim od początku aż do dnia dzisiejszego jest wokalista/basista Gary Meskil. Jego bardzo charakterystyczny głos i basówka Music Man Sting Ray to wizytówka tego zespołu. :)

Obrazek
Skład:
Gary Meskil - Bass, Vocals (1991-present) ex-Crumbsuckers, Darkhaus, ex-Heavy Rain
Eric Klinger - Guitars (1999-2007, 2024-present) The Spudmonsters, ex-Drop Dead, Built upon Frustration, ex-Bloodclot!, ex-Section 315
Jonas Sanders - Drums (2012-present) Age of Torment, Dark Sensation, Horrible, Jonas Sanders, Remah, Resistance, Silent Utopia, Absolutus (live), Eyes of the Insane (live), Wyatt E. (live), Zuul Fx (live), Vibrion (live), Angel Crew, Atonia, KomaH, Of Blood and Mercury, ex-Emptiness, ex-FireForce, ex-Bloody Hands, ex-Suicide of Demons, ex-Zardens (live), ex-The End of All Reason
Greg Discenza - Guitars (lead) (2019-present) Komah, ex-Ethernity
▼ Byli muzycy
Dan Richardson - Drums (1991-1997) ex-Crumbsuckers, ex-Life of Agony, ex-Heavy Rain, ex-Stereomud
Tom Klimchuck - Guitars (1991-2011) ex-M.O.D., ex-Crumbsuckers, ex-Rotgut
Daniel Wiener - Drums (1994-1995)
Nick St. Denis - Guitars (1994-1995) ex-Bizarro, ex-Skinlab, ex-Retrospect, ex-Systematic
Mike Hollman - Guitars (1994-1995) ex-Bizarro, ex-Possessed
Rob Moschetti - Guitars (1996-1998) M.O.D., ex-Mutilation, Fragile Mortals, ex-Full Scale Riot, ex-Generation Kill, ex-Undivided, ex-Hollow, ex-Killpower, ex-Mollestor, ex-Planet Piss
Dave Chavarri - Drums (1997-1998) ex-Gothic Slam, ex-Stryker, Ill Niño, Terror Universal, ex-M.O.D., ex-Merauder, ex-Soulfly (live), ex-Lȧȧz Rockit, ex-Cry for Liberty, ex-El Niño
Mike Hanzel - Drums (1998) ex-Stryker, ex-Nightcrawler, ex-Intruder, ex-Point After (live)
Eric Matthews - Drums (1999-2003) Red Giant, Rip Ryde, The Spudmonsters, Venomin James (live), Order 66, ex-Psycopath, After the Apocalypse, State of Conviction, ex-Years of Fire, ex-Virgin Destroyers, ex-Aftermath, ex-The Alter Boys
Rich Ferjanic - Drums (2003-2004) ex-Meatyard, ex-Stagnated, ex-Terror
J.C. Dwyer - Drums (2004-2009) ex-Raped Ape, ex-Paingod, JC Dwyer and the Blackbirds, The Ferocious Stones, ex-Icarus Witch, ex-The Mobile Homies, ex-The Shrill
Marshall Stephens - Guitars (rhythm) (2007-2016) Darkhaus
Rick Halverson - Drums (2009-2012) Diabolic Possession, Narcotic Self, ex-Successor, Cheshire Grin, Magnetar, Up the Irons (Iron Maiden tribute), ex-Cellador, ex-Nightmare, ex-Stephen Pearcy, ex-Tumult
Adam Phillips - Guitars (lead) (2011-2019) Zuul Fx (live), ex-Crumbsuckers, ex-Indorphine
Matt Sheridan - Guitars (rhythm) (2016-2024) Siberian Meat Grinder, ex-Napalm Death (live), ex-Dharmata
Dyskografia:
1992 - Foul Taste of Freedom
1994 - The Truth Hurts
1994 - Put the Lights Out [single]
1994 - State of Mind [single]
1996 - Gunya Down [single]
1996 - Contents Under Pressure
1998 - Time [single]
1998 - Pro-Pain
1998 - Best of Pro-Pain [kompilacja]
1999 - Act of God
2000 - Round 6
2001 - Raw Video [video]
2001 - Road Rage [live]
2002 - Shreds of Dignity
2003 - Run for Cover
2004 - Fistful of Hate
2005 - Best of Pro-Pain II [kompilacja]
2005 - Prophets of Doom
2007 - Age of Tyranny - The Tenth Crusade
2008 - No End in Sight
2010 - Absolute Power
2011 - 20 Years of Hardcore [kompilacja]
2012 - Straight to the Dome
2013 - The Final Revolution
2015 - Voice of Rebellion
2026 - Stone Cold Anger

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Pro-Pain/1253
BC: https://pro-pain.bandcamp.com/music

Tagi:
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Wiem, że wyjebane macie, bo się nie znacie, ale i tak wrzucam...
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Po wielu latach czytania o nich tu i ówdzie w końcu klikłem.
Oświadczam co następuje:

Zespół Pro-Pain zostaje przyjęty w szeregi prawilnego hc i proszę o wybaczenie mojej wieloletniej ignorancji wobec ich muzyki. O łaskę proszę wszystkich ojców założycieli NYHC.

I tak sobie słucham kawałków z różnych etapów ich twórczości i stwierdzam, że nawet płyta z pieskiem w rewolucyjnej czapce jest spoko mimo naleciałości groove typu Soulfly. O dziwo połączenie tego z hardcore wyszło dobrze.

Na ten moment albumy nr 1 i 3 najmocniej kopią w rzyć. Bdb+
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Swego czasu The Truth Hurts, czyli druga płyta, narobiła sporo zamieszania na scenie a klip leciał często w MTV. Do końca lat 90-tych byli w czołówce HC. Lider podczas jednej z tras został napadnięty i zebrał srogi wpierdol, chyba od inżynierów w Europie.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Tak, czytałem info o tym, mieli się już po tym nie pozbierać, bo to jedyny typ co występuje tam od początku, ale nadal mają status "active". Mogliby coś wydać, bo i ostatnia płyta konkretna...nawet bardzo.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

CzłowiekMłot pisze: rok temu Zespół Pro-Pain zostaje przyjęty w szeregi prawilnego hc i proszę o wybaczenie mojej wieloletniej ignorancji wobec ich muzyki.
Lepiej późno niż jeszcze później.
CzłowiekMłot pisze: rok temu Na ten moment albumy nr 1 i 3 najmocniej kopią w rzyć.
"Contents Under Pressure" do dzisiaj mnie z kapci wyrywa i zdziera papę z dachu! Na tej płycie hicior goni hicior. Słuchałem tej płyty maniakalnie przez kilkanaście miesięcy po jej wydaniu. Bas tam pięknie śmiga...

dj zakrystian pisze: rok temu Lider podczas jednej z tras został napadnięty i zebrał srogi wpierdol, chyba od inżynierów w Europie.
W 2017 roku Gary Meskil został pobity w Brukseli w knajpie i był w dość poważnym stanie (złamanie szczęki).

Zespół wciąż jest aktywny koncertowo. Następnej płyty już raczej nie będzie...
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Trochę tych płyt zostawili, więc jest czego słuchać. Poza The Truth Hurts, którą poznałem zaraz jak wyszła, to jeszcze płyta z 99 często gościła w odtwarzaczu. Trzeba będzie sobie przypomnieć płyty z lat 90-tych i nadrobić te ostatnie.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

PRO-PAIN zapowiadają nowy album i podpisują kontrakt z Napalm Records. Ich szesnasty krążek, „Stone Cold Anger”, ukaże się 15 maja.
Pierwszy singiel „Oceans Of Blood” to energetyczny otwieracz albumu, który pokazuje, że zespół wciąż utrzymuje świetną formę po trzydziestu latach na scenie.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Szajtan pisze: 2 mies. temu PRO-PAIN zapowiadają nowy album i podpisują kontrakt z Napalm Records.
Bardzo dobra wiadomość. Szczerze mówiąc myślałem, że Gary nic już nie nagra.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Okładka koszmar, ale czekam na pełniaka. Mam do nich mega sentyment, co prawda głównie za sprawą starych nagrań...
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Zawsze wolalem Pro Pain, od Biohazard. Bezpośredni hard core. I nowy numer fajny, choć mogło być lepiej.