Awatar użytkownika
Bartz Blaue Reiter
Master Of Puppets

Skyforger

Bartz Blaue Reiter

Obrazek

Obrazek

Łotewski zespół grający pagan metal, raczej budzący sympatię. Tematyka tekstów (oczywiście można się domyślać bo kto zna łotewski) dotyczy mitologii ludów bałtyckich, nielicznych dni ich chwały a we wcześniejszym okresie istnienia zespołu poświęcili nawet jeden materiał XX wiecznej formacji wojskowej Strzelców Litewskich. Najbardziej lubię "Semmigalis Warchant". Mam też winyl z "Thunderforge" który słucham od bardzo wielkiego dzwonu, ale z dużą przyjemnością.

Skład:
Edgars "Zirgs" - Bass, Mouth harp, Ģīga, Vocals (backing) (1995-present) ex-Grindmaster Dead
Pēteris "Peter" - Vocals, Guitars, Guitars (acoustic), Ģīga, Kokle, Bagpipes, Pipe, Warhorn, Rattle stick (1995-present) ex-Grindmaster Dead, ex-Bez Greznības
Alvis - Guitars, Vocals (backing) (2014-present) Green Novice, ex-SIA Radikal
Artūrs Jurjāns - Drums, Percussion (2016-present)
▼ Byli muzycy
Imants Vovers - Drums, Percussion, Vocals (backing) (1995-1998) Diseim, ex-Grindmaster Dead, ex-PapuAcs, ex-Suņa stunda
Rihards Skudrītis - Guitars, Vocals (backing), Kokle, Ģīga (1996-2000, 2001-2004), Guitars, Vocals (backing) (2006-2008) ex-Rūsa, ex-Sanctimony, ex-Nekroterror
Edgars "Mazais" - Drums, Percussion, Vocals (backing) (1998-2016) ex-Heresiarh, Auļi
Kaspars Bārbals - Bagpipes, Kokle, Pipe, Vocals (backing) (2004-2012) Auļi
Ģirts "Motors" Kļaviņš - Guitars, Vocals (backing) (2004-2006) Malduguns, ex-Heresiarh, ex-Dark Reign (Lva)
Mārtiņš Pētersons - Guitars, Vocals (backing) (2008-2010) ex-Hell Patrol
Egons Kronbergs - Guitars (2010-2014) The Hobos
Dyskografia:
1997 - Semigalls' Warchant [demo]
1998 - Kauja pie Saules
2000 - Latviešu strēlnieki
2003 - Pērkoņkalve
2003 - Zobena dziesma
2005 - Semigalls' Warchant [kompilacja]
2010 - Kurbads
2015 - Senprūsija
2015 - Senprūsija Live [video]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Skyforger/2776
BC: https://skyforger.bandcamp.com/music
nie wiem
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Sto lat temu słuchałem "Latviesu Strelienki" i mocno mnie ujmowało to przaśne podejście do komponowania. Tu wojskowe piosenki i nagle jeb, blackowe tempo ze śpiewem po litewsku albo fujarki na początku któregoś kawałka. Pewnie dzisiaj nie chciałoby mi się tego znowu słuchać w całości ale wspomnienia mam całkiem pozytywne. Aha, jeszcze akustyczne "Zobena Dziesma". Sennn dyrdeeeeju nuuu jeeeeraaagu SENNN DYRDEEEEEJU NUUU JEEEERAAAGU ;)
Panzer Division Nightwish
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Skyforger słyszałem jakieś tam pojedyncze numery, nie porwało. Grindmaster Dead, czyli zespół z którego się to to wykluło, był dla odmiany zajebisty. Coś jak Thorr's Hammer.
Nebiros pisze: 4 lata temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian