Awatar użytkownika
yog
Tormentor

Piorun / Stara Pieśń

yog

Obrazek
Nie chce mi się specjalnie wątku dla obydwu kapel zakładać, bo to w sumie nie metal tylko pogańskie plumkanie, ale znalazłem na dysku jakieś swoje stare zapiski na temat splita tychże kapel, który w sumie całkiem lubię i wracam do niego stosunkowo regularnie (choć nieco "ironicznie" tego słucham).

Prócz zawartego na splicie dema z 1998, Stara Pieśń wypuściła w 2012 roku kompilację Jantarowa łza 1996-2011.

W Piorun grał Wojnar (znany też z Saltus), a Knjaz Varggoth z Nokturnal Mortum zaliczył tam epizod na Stajemy jak ojce. Znam tylko dwa wydawnictwa:

1998 - Wicher w okowach nocy (singiel czy tam jednoutworowe demo zawarte na splicie)
2004 - Stajemy jak ojce (album)

Podobno w 1999 wydali Goreją wici wojenne, ale nie słyszałem i nic na ten temat nie wiem.

1998 - Piorun / Stara Pieśń - Z Pieśnią Na Ustach... Z Mieczem W Dłoni!

Obrazek

Majestat Nocy Promotion przedstawia: prostactwo absolutne (mam słabość do takich głupot z polskimi tekstami).

Część Piorun ledwo do ogarnięcia, o ile ktoś nie jest maniakiem, który przed snem słucha odgłosów burzy z płyty. Wiejski folk, bite 4 minuty "ambientowych" wstawek na dzień dobry i tego typu atrakcje.

Stara Pieśń proponuje słowiańskie przyśpiewy nie mieszczące się w akademickiej definicji muzyki, tyle tam skrzypów, fałszowania i innych obowiązkowych w tego typu produkcjach atrakcji. Ku chwale przodków posłuchać można, jeśli ktoś się poczuwa w takim obowiązku. Tajemniczy numerek z grzbietu (WILK 14?) sugeruje co prawda konotacje neo-nazistowskie, ale chyba nikogo to nie dziwi, bo takie to były czasy :D

Chyba się elitarni Słowianie nie obrażą za link do ich radosnej twórczości:

Obrazek
Członkowie - Piorun:
Wilk Wojbor
Wojnar Sławigrom
Gniew Gromosław

Dyskografia - Piorun:
1998 - Wicher w okowach nocy [demo]
1998 - Z Pieśnią Na Ustach... Z Mieczem W Dłoni! [split z Stara Pieśń]
1999 - Goreją wici wojenne
2004 - Stajemy Jak Ojce

Discogs: https://www.discogs.com/artist/2111323-Piorun
RYM: https://rateyourmusic.com/artist/piorun

Członkowie - Stara Pieśń:
Sławoj Orzeł Trivialis
Krwisty Kwiat Odylena

Dyskografia - Stara Pieśń:
1998 - Demo [demo]
1998 - Z Pieśnią Na Ustach... Z Mieczem W Dłoni! [split z Piorun]
2012 - Jantarowa Łza 1996 - 2011 [kompilacja]

Discogs: https://www.discogs.com/artist/2749096- ... 5%9B%C5%84
Destroy their modern metal and bang your fucking head

Tagi:
Awatar użytkownika
Bartz Blaue Reiter
Master Of Puppets

Bartz Blaue Reiter

Te czarne ambientowe eksperymenty z lat 90 traktuję z dużą dozą sympatii. Wiem że to chujowe, asłuchalne ale jako ciekawe doświadczenie i podróż do przeszłości jestem w stanie docenić.
nie wiem
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Otóż to!
Awatar użytkownika
Bartz Blaue Reiter
Master Of Puppets

Bartz Blaue Reiter

Trochę mi nawet przypomina jakiś biedasoundtrack do starej gry komputerowej o tematyce fantastycznej :D
nie wiem
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Jak niegdyś pisałem, lubię sobie wrócić do tego splita Z pieśnią na ustach... Z mieczem w dłoni! w celu relaksacyjnym, ale tak na prawdę to lubię z niego tylko ostatni kawałek - legendarną balladę ogniskową, zagrzewającą pogański lud Słowian do walki z judeochrześcijańskim okupantem - Wy, Którzyście Ojców Mowę... (Zapomnieli).

Gdy już wrócimy z boju
I opadnie walki cień,
Krew skrzepnie na ostrzach,
Wstanie Słowiański dzieeeeń!

Kobiety wybiegną naprzeciw,
Starcy wyjdą przed chaty,
Miód zamiast krwi się poleje,
Wzniesiemy zwycięstwa puchary!

Bracia - otwórzmy oczy,
zrzućmy chrześcijańskie kajdany!
Świątynie niech ogniem zapłoną,
A wrócą święte gaaaaaaa-aaaaa-je-eeeeeee!

Wyruszmy więc, w ogniu naszych mieczy,
Włosy rozwieje nam wiatr!
Zemsta niech krwawa będzie
Za tysiąc stra-co-nyyych lat!

Zawsze jak już do tego wracam, to muszę kilka razy puścić, to jest tak cudownie naiwne.
Awatar użytkownika
Tomnord15

Tomnord15

Na albumie "Stajemy jak Ojce" nikt nie wyłapał, że na płycie jest błąd i wydawca zapomniał dodać w spisie utworów jednego utworu. Reszta bezmyślnie skopiowała i nawet na Discogs jest błędnie. Przez co utwór "Nadbużański zmierzch" tytułują błędnie jako untitled. Brakujący utwór to "Biały Orzeł" który jest na 7 pozycji.