Nie chce mi się specjalnie wątku dla obydwu kapel zakładać, bo to w sumie nie metal tylko pogańskie plumkanie, ale znalazłem na dysku jakieś swoje stare zapiski na temat splita tychże kapel, który w sumie całkiem lubię i wracam do niego stosunkowo regularnie (choć nieco "ironicznie" tego słucham).
Prócz zawartego na splicie dema z 1998, Stara Pieśń wypuściła w 2012 roku kompilację Jantarowa łza 1996-2011.
W Piorun grał Wojnar (znany też z Saltus), a Knjaz Varggoth z Nokturnal Mortum zaliczył tam epizod na Stajemy jak ojce. Znam tylko dwa wydawnictwa:
1998 - Wicher w okowach nocy (singiel czy tam jednoutworowe demo zawarte na splicie)
2004 - Stajemy jak ojce (album)
Podobno w 1999 wydali Goreją wici wojenne, ale nie słyszałem i nic na ten temat nie wiem.
1998 - Piorun / Stara Pieśń - Z Pieśnią Na Ustach... Z Mieczem W Dłoni!
Majestat Nocy Promotion przedstawia: prostactwo absolutne (mam słabość do takich głupot z polskimi tekstami).
Część Piorun ledwo do ogarnięcia, o ile ktoś nie jest maniakiem, który przed snem słucha odgłosów burzy z płyty. Wiejski folk, bite 4 minuty "ambientowych" wstawek na dzień dobry i tego typu atrakcje.
Stara Pieśń proponuje słowiańskie przyśpiewy nie mieszczące się w akademickiej definicji muzyki, tyle tam skrzypów, fałszowania i innych obowiązkowych w tego typu produkcjach atrakcji. Ku chwale przodków posłuchać można, jeśli ktoś się poczuwa w takim obowiązku. Tajemniczy numerek z grzbietu (WILK 14?) sugeruje co prawda konotacje neo-nazistowskie, ale chyba nikogo to nie dziwi, bo takie to były czasy
Chyba się elitarni Słowianie nie obrażą za link do ich radosnej twórczości:
Członkowie - Piorun:
Wilk Wojbor
Wojnar Sławigrom
Gniew Gromosław
Dyskografia - Piorun: 1998 - Wicher w okowach nocy [demo] 1998 - Z Pieśnią Na Ustach... Z Mieczem W Dłoni! [split z Stara Pieśń] 1999 - Goreją wici wojenne 2004 - Stajemy Jak Ojce
Członkowie - Stara Pieśń:
Sławoj Orzeł Trivialis
Krwisty Kwiat Odylena
Dyskografia - Stara Pieśń: 1998 - Demo [demo] 1998 - Z Pieśnią Na Ustach... Z Mieczem W Dłoni! [split z Piorun] 2012 - Jantarowa Łza 1996 - 2011 [kompilacja]
Te czarne ambientowe eksperymenty z lat 90 traktuję z dużą dozą sympatii. Wiem że to chujowe, asłuchalne ale jako ciekawe doświadczenie i podróż do przeszłości jestem w stanie docenić.
Trochę mi nawet przypomina jakiś biedasoundtrack do starej gry komputerowej o tematyce fantastycznej
nie wiem
yog5 lat temu
Tormentor
yog
Jak niegdyś pisałem, lubię sobie wrócić do tego splita Z pieśnią na ustach... Z mieczem w dłoni! w celu relaksacyjnym, ale tak na prawdę to lubię z niego tylko ostatni kawałek - legendarną balladę ogniskową, zagrzewającą pogański lud Słowian do walki z judeochrześcijańskim okupantem - Wy, Którzyście Ojców Mowę... (Zapomnieli).
Gdy już wrócimy z boju
I opadnie walki cień,
Krew skrzepnie na ostrzach,
Wstanie Słowiański dzieeeeń!
Kobiety wybiegną naprzeciw,
Starcy wyjdą przed chaty,
Miód zamiast krwi się poleje,
Wzniesiemy zwycięstwa puchary!