Jako że wydali ostatnio pierwszy "normalny" album od kilku lat, to jest to dobry powód by porozmawiać o ich twórczości.
Ulver, norweska grupa muzyczna założona w 1993 roku w Oslo. Zaczynali od około black metalowego grania dla leśnych trolli, czy tam o trollach, rozwijając się, z różnym skutkiem, w bardziej awangardowe kierunki.
Tym merytorycznym wstępem przejdę do części drugiej, czyli twórczości bohaterów wątku, a raczej moim subiektywnym zdaniu o tejże.
Bergtatt - Et Eeventyr i 5 Capitler - Próbowałem kilka razy ale za nic w świecie nie mogłem dotrwać choćby do połowy. Raczej nigdy się do tego nie przekonam. Vargnatt podobnie.
Kveldssanger - Nie słuchałem chyba odkąd wyszła, a wtedy wydawała mi się rzępoleniem na pudle. Mam zamiar kiedyś do tego wrócić.
Nattens Madrigal - W sumie to te same patenty co na debiucie ale podane w totalnie surowej i wściekłej formie. Jest natura i melancholia, ale jest też noc i wkurwienie. Słucham do dziś.
Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell - Kapitalna. Przy takiej długości zrobić płytę którą chłonie się jednym tchem to już jest nie lada wyczyn. Mimo mieszania różnych stylistyk jest to też jakaś nowa jakość. Spokojnie daję 9,5 na 10.
Metamorphosis Ep - Wstęp do kolejnej dużej płyty. Porzucili awangarde na rzecz mocnych tripów w kierunku ambientu, trip-hopu a nawet drum'n'bass. Epke stawiam wysoko.
Perdition City - Gdy wyszła byłem trochę zawiedziony że nie kontynuują wątków z poprzedniej dużej płyty (Metamorphosis usłyszałem po tej), ale szybko skumałem o co chodzi, i już nie mogłem się od niej oderwać. Doskonała ścieżka dźwiękowa do miejskiej wycieczki, balansujący od zgiełku po ciszę. Znów minimum 9,5 na 10.
Silence Teaches You How to Sing/Silencing the Singing - Dwa mini albumy będące swoistymi dodatkami do PC. Może nie tak genialne, ale na pewno bardzo dobre. Druga lepsza.
Lyckantropen Themes - Pierwszy i najlepszy soundtrack. Mroczna i melancholijna muzyka, bardzo obrazowa. Swego czasu słuchałem go non stop na telefonie gdy gdzieś się snułem, aż chyba nauczyłem się na pamięć
Uno Soundtrack - Słuchałem bardzo dawno. Pamiętam że nawet fajne, ale jakoś bez szału.
1993-2003: 1st Decade in the Machines - Jak dla mnie świetna sprawa, ale ja w ogóle lubię różnego rodzaju składanki. Echa przeszłości, znane doskonale motywy, melodie wyłaniają się pośród całej masy glitchy, noisów, industrialnej elektroniki. Bardzo lubię do tego wracać.
Svidd Neger Soundtrack - Muszę do tego wrócić.
A Quick Fix of Melancholy Ep - Również dobry, a i zróżnicowany mini. Chociaż przyznam się szczerze że wolę te o ciszy.
Blood Inside - Zdecydowanie szczytowe osiągnięcie Ulver. A pamiętam że na początku w ogóle nie zczaiłem tego, po jakimś czasie mnie dosłownie zmiażdżyło. Wyjątkowo dynamiczna a totalnie zharmonizowana muzyka, no i w ogóle majstersztyk. 10/10.
Shadows Of The Sun - To już inna estetyka, ale lubię również bardzo. Dość stonowana, ale bez nadmiernego przynudzania.
Wars Of The Roses - Dziwna płyta, jest kilka świetnych pomysłów, ale całość zostaje zainfekowana jakimś niezrozumiałym smęceniem.
Childhood's End - Nie przesłuchałem w całości chyba nawet raz. Zbieram się od dawna, ale zawsze coś.
Oddities And Rarities #1 - Też nie słyszałem.
Messe I.X - VI.X - Podoba mi się tylko początek, do reszty nie mogę się przekonać.
Terrestrials - I znów, świetny początek, dalej w ogóle mi się nie podoba. I ja się pytam gdzie jest Sunn O)))! A mogło być tak fajnie.
ATGCLVLSSCAP - Ciekawe czy cwaniaki z Ulver sami pamiętają ten tytuł. Leciało kilka razy ale raczej się wynudziłem, i nie chodzi mi tutaj o długość płyty.
Riverhead - Czyli powrót do soundtrackowania. Słyszałem tylko fragmenty, ale bez szału. Na pewno będzie jeszcze słuchane.
The Assassination of Julius Caesar - Dopiero się zapoznaje ale póki co mi się podoba.
Skład:
Kristoffer Rygg - Vocals (1993-present), Programming (2000-present) Head Control System, Æthenor, ex-Arcturus, ex-Borknagar
Tore Ylwizaker - Keyboards, Programming (1998-present)
Jørn H. Sværen - Miscellaneous (2000-present)
Daniel O'Sullivan - Guitars, Bass, Keyboards (2009-present) Guapo, Miasma & the Carousel of Headless Horses, Mothlite, Æthenor, ex-Sunn O))) (live)
Czral - Drums (1993) Aura Noir, Ved Buens Ende, ex-I Left the Planet, ex-Inflabitan, ex-Virus, ex-Infernö, ex-Cadaver Inc, ex-Cadaver, ex-Dødheimsgard, ex-Satyricon, ex-Void, ex-Dimmu Borgir (live), ex-Fleurety (live), ex-Nattefrost (live), ex-Eczema, ex-Endwarfment, ex-Svartgalðrar
A. Reza - Guitars (1993)
Grellmund (R.I.P. 1996) - Guitars (1993)
Haavard - Guitars, Keyboards (1993-1998) Dold Vorde Ens Navn, Akki & Hojo, C-Systems, InPublik, ex-Satyricon, ex-Eczema
Skoll - Bass (1994-1998) Arcturus, Den Saakaldte, Ved Buens Ende, ex-Fimbulwinter
AiwarikiaR - Drums, Flute (1994-1998) ex-Code, ex-Valhall, ex-Nattefrost (live)
Shagrath - Guitars (1994) Chrome Division, Dimmu Borgir, ex-Fimbulwinter, ex-Ov Hell, ex-Nocturnal Breed, ex-Starkness
Aismal - Guitars, Keyboards (1994-1997)
Steinar Sverd Johnsen - Piano (1994) Arcturus, Mortem, ex-Emperor (live), ex-The Kovenant (live), ex-Ved Buens Ende (live), ex-Covenant, ex-Descended
Knut Magne Valle - Guitars (1998) Arcturus, Time Space Circles
Ole Aleksander Halstensgård - Electronics (2009-present) Paperboys
Pamelia Kurstin - Theremin (2009-present) Blueblut, Pamelia Kurstin, Sebastian Rochford/Pamelia Kurstin
Anders Møller - Drums (2014-present) ex-Serena-Maneesh
Stian Westerhus - Guitars (2017-present) Stian Westerhus, ex-Bladed, ex-Fraud, ex-Jaga Jazzist, ex-Monolithic, ex-Puma
Luca Difato - Viola (2013) Cultus Sanguine, Wake Arkane, ex-Ophidian, ex-The Wake, ex-Dark Lunacy (live)
Dyskografia:
1993 - Rehearsal 1993 [demo]
1993 - Vargnatt [demo]
1994 - Mysticum / Ulver [split]
1995 - Bergtatt - Et Eeventyr i 5 Capitler
1996 - Kveldssanger
1997 - Nattens Madrigal - Aatte Hymne til Ulven i Manden
1997 - The Trilogie: Three Journeyes Through the Norwegian Netherworlde [boxed set]
1998 - Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell
1999 - Metamorphosis [EP]
2000 - Perdition City
2001 - Silence Teaches You How to Sing [EP]
2001 - Silencing the Singing [EP]
2002 - Teachings in Silence [kompilacja]
2002 - Lyckantropen Themes
2003 - 1993-2003: 1st Decade in the Machines [kompilacja]
2003 - A Quick Fix of Melancholy [EP]
2003 - Svidd neger
2005 - Blood Inside
2007 - Shadows of the Sun
2011 - February MMX [single]
2011 - Wars of the Roses
2011 - The Norwegian National Opera [live]
2012 - Roadburn EP [single]
2012 - Childhood's End
2012 - Oddities and Rarities #1 [kompilacja]
2013 - Live at Roadburn [live]
2013 - Messe I.X-VI.X
2014 - Terrestrials [kolaboracja]
2014 - Trolsk sortmetall 1993-1997 [boxed set]
2016 - ATGCLVLSSCAP
2016 - Riverhead (Original Motion Picture Soundtrack)
2017 - The Assassination of Julius Caesar
2017 - Sic Transit Gloria Mundi [EP]
2019 - Drone Activity [live]
2020 - Russian Doll [single]
2020 - Little Boy [single]
2020 - Nostalgia [single]
2020 - Flowers of Evil
2020 - Machine Guns and Peacock Feathers (Extended Youth Mix) [single]
2021 - Machine Guns and Peacock Feathers (Carpenter Brut Remix) [single]
2021 - Hexahedron (Live at Henie Onstad Kunstsenter) [live]
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ulver/1208
BC: https://ulvernorway.bandcamp.com/music