Hej, metalowcy!
Szukam konkretnego kawałka, który utkwił mi w głowie od dawna, ale nie mogę trafić ani na zespół, ani na tytuł. W tekście pada fraza „kein Millimeter mehr” (po polsku „ani milimetra więcej”). Kawałek był kiedyś wrzucony na kanał YouTube OPOS (One People One Struggle), ale kanał padł jakiś czas temu i już go nie ma.
Z tego co pamiętam, w innej części tekstu wymieniane są niektóre niemieckie Bundesländer – landy związkowe, np. Bayern, Sachsen, może Nordrhein-Westfalen. Całość miała taki patriotyczny, nacjonalistyczny klimat, pasujący do cięższego niemieckiego metalu albo raczej do sceny Rechtsrock, choć nie jestem pewien.
Teledysk był dość skromny: przynajmniej gitarrist siedział, ubrany zupełnie niemetalowo – zwykłe ciuchy, bez ćwieków, skór czy innych bajerów. Kamera kadrowała dziwnie, tylko od szyi w dół, bez pokazywania całych twarzy. Zero stage’owych efektów, pirotechniki czy mosh pitu – po prostu prosta produkcja.
Poszukuję strictly w celach naukowych (badam kulturowe aspekty tekstów metalowych i ich tematykę). Nie chcę tu wywoływać żadnych politycznych dyskusji czy dram, po prostu zależy mi na identyfikacji utworu do pracy badawczej.
Horns up!
PS. NIe był to kawałek Uebermenscha.