Deafheaven czyli amerykański nowoczesny black metal. Zespół założony w 2010 roku po kilku mniejszych materiałach wydaje w 2011 roku bardzo dobrze przyjęty debiutancki album Roads to Judah. Mi jakoś ten album zbytnio nie przypasił więc olałem zespół. Jednak któregoś dnia parę lat później zobaczyłem w sklepie na półce z napisem black metal jaskrawo różową okładkę płyty za śmieszną cenę. To był drugi album Sunbather, który mimo, że jest naturalnym rozwinięciem dźwięków z debiutu tym razem mocno mi podszedł. Mam gdzieś, że kawałki trwają wieczność skoro są bardzo dobrze zaaranżowane, mają motyw przewodni a wokalista drze japę jak tak samo sprawnie jak byle jaka obleśna norweska horda z lat 90-tych na swoim pierwszym demo.
I mam gdzieś jak się goście ubierają czy są to sweterki z reniferami, prochowce z okresy prohibicji czy wdzianka made in KKK.
Muzycznie to ciekawe granie, które wśród fanów pięknie odróżnia mężczyzn od chłopców. Zespół wydał jeszcze jeden album New Bermuda, na którym ponownie zamieszali ale ponownie im się udało utrzymać wszystko w idealnej harmonii. Bardzo ciekawy zespół tworzący nietuzinkowe dźwięki nowoczesnego black metalu.
Skład:
Kerry McCoy - Guitars (2010-present) ex-Rise of Caligula
George Clarke - Vocals (2010-present) ex-Rise of Caligula, Wachs & Clarke
Daniel Tracy - Drums (2012-present) Heaven's Club, ex-Creepers
Shiv Mehra - Guitars (2014-present) Heaven's Club, ex-Creepers
Chris Johnson - Bass (2017-present) Doomriders, Summoner, ex-Riff Cannon
Trevor Deschryver - Drums (2010-2012) Lycus, Silence in the Snow, ex-Dispirit, ex-Minenwerfer (live), ex-Wolves in the Throne Room (live), ex-Linoleum Dream, ex-Temple of Saturn
Nick Bassett - Guitars (2010-2012) ex-Obolus, Camera Shy, Death of Lovers, Whirr, ex-Nothing
Korey Severson - Drums (2012)
Stephen Lee Clark - Bass (2014-2016) ex-Monuments Collapse, Field Agent
Gary Bettencourt - Guitars (2011) Black Monolith, ex-Rise of Caligula
Mike Coyle - Guitars (2012)
Stephen Lee Clark - Bass (2013) ex-Monuments Collapse, Field Agent
Shiv Mehra - Guitars (2013) Heaven's Club, ex-Creepers
Mike Sullivan - Bass (2017) Russian Circles
Dyskografia:
2010 - Demo [demo]
2011 - Libertine Dissolves [EP]
2011 - Roads to Judah
2011 - DW Live Series 08: Live at the Blacktop 01.15.11 [live]