Fiński Thergothon to jedyny przedstawiciel najwolniejszej odmiany doom metalu, którego słucham bardzo często. Szkoda, że zespół istniał tak krótko i pozostawił po sobie tylko kilka nagrań.
Powstali w 1990 roku by w następnym nagrać trzy taśmy demo, z których pierwsza w ogóle nie zostaje upubliczniona w podziemiu. Kolejne dwie szybko sprawiają, że nazwa zespołu pojawia się na flyersach, które w owym czasie wysypywały mi się z każdego listu w ilościach hurtowych. Mój pierwszy kontakt to demo Fhtagn-nagh Yog-Sothoth - materiał, który poraża ciężarem i brutalnością wokalną. Szybko też nadszedł szok związany z informacją, że Thergothon nie istnieje!!! Tym samym owe demo otrzymało status kultowego.
Był rok 1993 kiedy od niejakiego Haal'a z Torunia dostałem info o nadchodzącym debiutanckim albumie zespołu. Szybko upewniam się, czy aby to nie żart, ale faktycznie zespół reaktywował się na czas pracy w studio, czego efektem jest wydany w 1994 roku totalny album Stream From The Heavens, zawierający sześć przerażająco ponurych, wolnych i posępnych kawałków, przyozdobionych bardzo klimatycznymi klawiszami oraz odśpiewanych, choć właściwsze będzie słowo wypowiedzianych mrocznym głosem Skorpio. Na uwagę zasługują też teksty inspirowane twórczością Lovecrafta, przede wszystkim księgą Necronomicon, której całe cytaty są wplecione w warstwę tekstową. Po ukazaniu się płyty, Thergothon zamilkł na zawsze, by już niebawem narodzić się w innej inkarnacji, równie ciekawej.
Kiedy korespondowałem z Niko Skorpio, zawsze byłem pełen podziwu dla niego, że istnieje ktoś taki, który o muzyce Bathory może opowiadać bez końca i tak w każdym liście od niego o macierzystym zespole kilka słów, a o Bathory kilka stron listu.
Pamiętam, jak Niko się strasznie wkurwiał na inny fiński zespół - Flatomy, który bezczelnie kopiował Thergothon grając jeszcze wolniej.
Zasługi Thergothon zostały docenione jednym z lepszych tribute albumów, na którym zespołowi hołd oddali inni przedstawiciele totalnego doom metalu.

Ostatni skład:
Jori Sjöroos - Drums, Guitars, Vocals, Keyboards (1990-1993) Magenta Skycode, ex-This Empty Flow
Mikko Ruotsalainen - Guitars, Keyboards (1990-1993)
Niko Skorpio - Vocals, Keyboards (1990-1993) Hæretici 7o74, Kadotus 609, Metaorganism, Niko Scorpio, Rajapïnta, Reptiljan, ex-A\H, ex-This Empty Flow
▼ Byli muzycy
Sami Kaveri - Guitars (1991-1992) Råwstahl
1991 - Fhtagn-nagh Yog-Sothoth [demo]
1992 - Dancing in the Realm of Shades [demo]
1994 - Stream from the Heavens
2019 - Through the Pits of Time [boxed set]
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Thergothon/876
BC: https://thergothon.bandcamp.com/music