Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

Species

CzłowiekMłot

Obrazek

Obrazek

Techniczny thrash z Warszawy zainspirowany takimi rzeczami jak Coroner, Toxik, Xentrix, ale też King Crimson, Rush oraz Yes. Trzy pierwsze nazwy spokojnie można przyrównywać do tego co zagrali stołeczni „śmieciowi” metalowcy, którzy od 2019 roku nagrali nienajgorszą epkę oraz zaskakująco dobry album.

Species są obecnie - podobnie jak Pandemic Outbreak - pod opieką chińskiego Awakening Records.

Skład:
Piotr Drobina - Bass, Vocals (2018-present) Visteria (live), ex-Better than Worse, ex-Frenatron, ex-Pandemic, ex-R.I.P. (live), ex-Alkaptonuria
Przemysław Hampelski - Drums (2018-present) R.I.P., Wielki Mrok, ex-Fiasko, ex-Men of the Wild Age, ex-War Messiah
Michał Kępka - Guitars (2018-present) ex-Sacrofuck, ex-R.I.P. (live)

Dyskografia:
2019 - The Monument of Envy [EP]
2019 - Malfunction (Live) [single]
2022 - To Find Deliverance
2023 - Live at 2KO​Ł​A [live]
2025 - Changelings

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Species/3540454488
BC: https://awakeningrecordscn.bandcamp.com/music
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!

Tagi:
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Chyba najlepsza płyta z rodzaju techniczny thrash metal jaką wydała polska ziemia. Przynajmniej nie przypominam sobie, by ktokolwiek przed warszawiakami wymiatał tak udanie na starą modłę. Co się od początku rzuca w uszy na tym krążku, to wspaniale chodzący bas. Gitarzyści wcale nie są gorsi. Mnóstwo na tym albumie połamańców, nagłych przejść czy zmian tempa w najmniej oczekiwanym momencie. Mnogość pomysłów w tym temacie może powodować niekontrolowany opad szczęki na podłogę. Co wyróżnia Species z fali retro naśladowców to także wokal w nieco zapomnianym już, rzadko stosowanym dziś wrzaskliwym tonie, mocno ekspresyjny, robiący niesamowitą robotę. Sound niczym z końcówki lat osiemdziesiątych. Dodatkowo perka chwilami chodzi bardzo garażowo, niemal demówkowo, podkreślając oldskulowe podejście zespołu do tworzonych dźwięków. Mimo iż panowie mają warsztat wyraźnie opanowany na najwyższym poziomie, nie silą się na zbyteczne onanizmy. Wszystko co tu słyszymy jest konkretnie przemyślane i wyważone. Dla mnie rewelka.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

"Gitarzyści" w kontekście tego zespołu brzmi dość zabawnie, zwłaszcza jeżeli basistę wymienia się osobno.
Nebiros pisze: 6 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Szajtan pisze: 3 lata temu Chyba najlepsza płyta z rodzaju techniczny thrash metal jaką wydała polska ziemia. Przynajmniej nie przypominam sobie, by ktokolwiek przed warszawiakami wymiatał tak udanie na starą modłę.
A materiały Astharoth z Dorotą Homme pan słyszał? Debiut, jak i cztery wydane po nim demosy, zrywają papę z dachu.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Pioniere pisze: 3 lata temu A materiały Astharoth z Dorotą Homme pan słyszał?
Zespół to kompletnie mi nieznany, więc z całą pewnością nadrobię zaległości i zapoznam się z wydawnictwami zespołu.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

To jak już zamierzasz pojechać z tematem, posłuchaj też jedyny album łódzkiego Acrimony, co prawda post produkcja mogłaby tu jeszcze nieco poprawić, ale kompozycyjnie jest to podobnie wysoki poziom.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

A ja powiem tak - lepszego thrashu w wykonaniu polskiego zespołu ze świecą szukać. Mowa o ostatnich kilkunastu latach. Śmiem twierdzić, że i wcześniej nie umieliśmy w ten podgatunek - Wolf Spider, Turbo z Kawalerią Szatana, śmieszki Kwasożłopy, czy inne Alastory...nigdy nawet obok amerykańskiego śmieć metalu nie stały. W technicznym pewnie jakieś tam pojedyncze perełki się zdarzyły, ale jak widać, prawie nikt o nich nie słyszał.

Teraz mamy młody zespół o dziwnej nazwie, nieładnym logo i ciekawej okładce, ale w okropnej kolorystyce, to są szczegóły. Nagrali znacznie lepszą płytę niż ostatnio starzy wyjadacze z Heathen i porównywalną z nowym Xentrix, a Coroner mógłby ich wziąć w trasę. Bez włażenia w dupsko - no nadzieja dla tego stylu w Polsce, brawo i mam nadzieję na kolejne dobre dźwięki w przyszłości. A i wokal nie niszczy dobrej muzy jak np w Toxik.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

CzłowiekMłot pisze: A ja powiem tak - lepszego thrashu w wykonaniu polskiego zespołu ze świecą szukać. Mowa o ostatnich kilkunastu latach.
Z tym nie sposób się nie zgodzić, lecz już dalsza cześć :
CzłowiekMłot pisze: Śmiem twierdzić, że i wcześniej nie umieliśmy w ten podgatunek - Wolf Spider, Turbo z Kawalerią Szatana, śmieszki Kwasożłopy, czy inne Alastory...nigdy nawet obok amerykańskiego śmieć metalu nie stały. W technicznym pewnie jakieś tam pojedyncze perełki się zdarzyły, ale jak widać, prawie nikt o nich nie słyszał.
odbijają się czkawką, zbyt słaba znajomością sceny w kwestii przeszłości i ignorancja na wiele polecanek z okresu. A i co to za porównanie, grania tech. thrashu do amerykańskiego death metalu, obok którego to poleski tech. thrash "nawet nie stał" ?
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Pisałem nie o śmierć, a o śmieć (to żart Pioniere) metalu.

Moim zdaniem Polska nie umiała nigdy w trasze i żadne polecanki których świat nie poznał tego nie zmienią. Ale na priv ze dwie kapele możesz podrzucić, o ile to nie kwadratowe granie z kiepskim wokalem od czapy.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

A co to, ten amerykański śmieć metal? W kwestii polecanek spróbuj te wcześniej polecane np. debiut i kompilację demosów Lost Forever World od Astharoth, to w kwestii coronerowania, Acrimony zaś gra tech. thrash, lecz bardziej progresywnie pod miks Mekong Delta i starego Voivod
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Z tym coronerowaniem chodziło mi raczej o to, że wstydu by nie przyniesli jak choćby czesto promowane, brzmiące nijako inne współczesne polskie tresze.

Astharoth bardzo ładne, oczywiście nie znałem, drugiej też nie (sprawdzę), ale to bardzo mało jak na taką popularność stylu w Polsce, co mnie zawsze dziwiło, skoro w przypadku innych podgatunków ostrzejszego lub cięższego grania było dobrze lub bardzo dobrze i jest nadal.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Skąd te info o wzmożonej popularności tech. grania w PL? Techników od grania thrashu na świecie również nie było wielu (co innego w kwestii dm), więc myślę, że proporcje w globalnym wymiarze jakoś tam zachowaliśmy.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Thrashu ogółem.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Na żywo świetnie wypadli. Całe te techniczne wygibasy nie przyćmiewają po prostu również metalowego wpierdolu. Płytę słyszałem mocno po łebkach, ale wrażenia tak samo jak najbardziej pozytywne, więc kwestią czasu jest zaznajomienie się z całym albumem. No i liczę, że będzie dane ich kiedyś jeszcze na żywo zobaczyć.

Basistowokalista bardzo sympatyczny na scenie i poza sceną!
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 3 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Dunaj zapuścił dziś w audycji - kolos kilkunastominutowy, robi wrażenie. muszę obadać. A że na żywo dają radę, to jeszcze lepiej.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
TaktycznyPingwin

TaktycznyPingwin

I kurwa żaden Geishy Goner nie wymieni a się będą pałować jakimiś chlopaczkami xD ech.. i jeszcze te buńczuczne deklaracje że w Polsce nikt tak i że ktoś tam nie stał. W pizdu…
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

No polski thrash to o kant dupy potłuc, wyjątkiem jest Species i to co wrzucał wyżej Pioniere.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Geisha Goner od dawna jest martwa, a Species to przyszłość. W czym problem? Zwłaszcza, że coś innego niż wytwory furiopodobne na polskiej scenie po prostu cieszą. Zamiast narzekać, lepiej pójść na żywo i zobaczyć jak chłopaki ze stolicy sobie radzą z pokręconymi riffami, a jednocześnie spuszczają wpierdol. Zwłaszcza, że ich opanowanie instrumentów nie przyćmiewa zdolności kompozytorskich.
UP THE VERONICAS
TaktycznyPingwin

TaktycznyPingwin

Tak. Jak się polskiego Thrashu słuchało dupą całe życie i o metalu wie się tylko tyle, ze wyrób furiopodobny ple ple zulugula bęc, to można faktycznie się jarac jakimś tam Species.
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

A ruchałeś kiedyś?
Wymień te mocne strzały, bo umieram z ciekawości.
UP THE VERONICAS
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Blind pisze: 3 lata temu A ruchałeś kiedyś?
Wymień te mocne strzały, bo umieram z ciekawości.
Daj sobie spokój. Przecież tu kurwa alfa i omega polskiego (żeby tylko) metalu za klawiaturą.
ps. Geisha Goner grała całkowicie inaczej. Szkoda, że kiepsko trafili z promocją i wsparciem wytwórni. Niestety. Swego rodzaju rozwinięciem był Rootwater. Tuff to zawsze ma wygar. Czy to Black River czy w/w zawsze wypada rewelacyjnie. Dwójeczka Rootwater była niezłym kierunkiem. Niestety nie udało się.

ps. 2. Jest (?) jeszcze Virgin Snatch, który naprawdę był fajny. Niestety, za mało zgrana ta scena, koncerty lekko kulały...
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

last war, sparagmos, magnus, geisha umieli w thrash. może jeszcze ze dwie, trzy można odkopać.

tak naprawdę to w PRL, i latach 90 tych bida była a później gorzej. nikt nie mówi że nic nie grali, ale nie grali zbyt wybitnie czy światowo.

Zara posłucham śmieć metalu od śmieci, eee species

p. s. aaaah, tylko techniczny thrash.... w Polsce hmmmm

Obrazek

i tyle w temacie. leci zespół. acrimony było lepsze a geisha i tak była najlepsza. tak więc o to mamy polską trójkę wszech czasów :mrgreen:

p. s. 2 jeszcze tą listę możecie sobie przerobić w poszukiwaniu światowej klasy technicznego śmieć metalu z PL :D

Obrazek
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
Wyrocznia
Master Of Puppets

Wyrocznia

Species widziałem 2 razy na żywo, za pierwszym razem głównie stałem i kiwałem głową za drugim w młyn poleciałem, znałem już większość kawałków (bardzo wpadają w ucho) to find deliverence mam na cd ,ale jednak to nie to samo co na żywca.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Gorąco zachęcam do głosowania na Species na Road to Mystic https://www.mysticfestival.pl/road-to-m ... losowanie/
Awatar użytkownika
Wyrocznia
Master Of Puppets

Wyrocznia

deathwhore pisze: 2 lata temu Gorąco zachęcam do głosowania na Species na Road to Mystic https://www.mysticfestival.pl/road-to-m ... losowanie/
Już oddałem jakiś czas temu, również zachęcam.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Również kliknąłem, niech się bawią chlopaki, bo wstydu nie przynoszą.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Też swój głos oddałem na bohaterów wątku.
HUMAN
Tormentor

HUMAN

mam nawet cd, bardzo dobry materiał
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Gdzie brałeś? Od nich?
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Panowie wydali swój pierwszy album koncertowy "Live at 2KO​Ł​A" , zawierający oprócz numerów z ich genialnego debiutu, także dwa nowe utwory. Nagrań dokonano 29 września 2023 roku w 2KOŁA, Pub Motocyklowy.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Zespół opublikował zajawkę nowego albumu "Changelings", który ukaże się 19 września nakładem 20 Buck Spin.

Nowy materiał zapowiada powrót do techno-thrashowych brzmień w klimacie wczesnych lat 90. Panowie wyraźnie rozwijają się od debiutu - nadchodzący album zapowiada się jako jeden z najbardziej intrygujących polskich thrashowych wydawnictw 2025 roku.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Piękny kawałek na poziomie lepszych od Municipal Waste z dodatkowymi technicznymi wywijasami - przebojowo i zajebiście poziomem. Szykuje się kolejna najlepsza thrashowa płyta w Polsce ostatnich lat. Czekamy.
Non Stop Kolor!

HUMAN
Tormentor

HUMAN

Fajny utwór , czekam na cały album .
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Kolejny singiel, który chyba już zapowiada lepszy album od debiutu. Świetne wyważenie bardziej technicznego granka z hehe thrashem.

P.S. Tragiczna okładka.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Jeszcze świeża dwójka do odsłuchu. Rewelacyjne granie. Thrashowy Rush? Myślę, że nie jest to przesadne określenie na to, co i jak jest zagrane, ile się dzieje w ciągu tych 40 minut.
Non Stop Kolor!

deathwhore
Tormentor

deathwhore

No miśki wskoczyły na poziom światowy, lepiej mi się tego słucha niż niejednego klasyka sceny tech death/thrash. Mogę się przypierdalać trochę do wokalu, ale z drugiej strony przynajmniej jest charakterystyczny i zwraca na siebie uwagę. Lepsze to niż poprawny, a miałki.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Z półtora poziomu wyżej niż na debiucie, a co do wokali oczywiście. Mogłyby być lepsze, ale to ogólna bolączka stylu.
Non Stop Kolor!

Exsul

Exsul

Nowy album Species jest super, coś ciekawego i nieoczywistego jak na polskie ziemie (tak, wiem że nie pierwsi grają u nas techniczną śmieciową stal, ale jakoś dużo tego u nas nie ma, szczególnie w porównaniu z innymi gatunkami). Wokal jest specyficzny i doskonale rozumiem, jeśli komuś nie podpadł, ale mi się podoba. Nawet jeśli ten album nie wpasowuje się w 100% w czyjś gust, to uważam, że fakt, że na płycie grają tylko 3 osoby, a brzmi tak jak brzmi, jest godne podziwu. Według mnie jest to jeden z najlepszych albumów tego roku.
Exsul
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

deathwhore pisze: 3 mies. temu No miśki wskoczyły na poziom światowy, lepiej mi się tego słucha niż niejednego klasyka sceny tech death/thrash. Mogę się przypierdalać trochę do wokalu, ale z drugiej strony przynajmniej jest charakterystyczny i zwraca na siebie uwagę. Lepsze to niż poprawny, a miałki.
No właśnie tak się moja playlista złożyła że skończyłem słuchać debiutu Xentrix, a następny w kolejce był nowy album Species. No i słucha mi się ich znacznie lepiej niż rzeczony "Shattered Existence". Nie znałem kapeli do dzisiaj, ale tym co odjebali na "Changelings" mocno wryli mi się już w głowę. Fantastyczny album, thrash roku u nas na bank, jeżeli macie coś na takim poziomie z tego roku w tej danej stylistyce (bo jest to czystokrwisty techniczny progresywny thrash) to dawajcie, będziemy mierzyć kompozycyjność, technikę. To jest kuźwa nawet już światowa półeczka, co naprawdę pokazuję jak mamy zdolnych ludzi w tym kraju. Kiedy wydaję mi się że są gatunki metalu, w które nie umiemy co chwila pojawia się perełka, która natychmiast zmienia mój pogląd. Tak, dzisiaj uważam że niemal w każdym gatunku metalu mamy kapelę, która śmiało dorównuje tym najlepszym na świecie. Co do wokalu to należę do entuzjastów owego. Wyśmienita ta środa dzięki takiemu odkryciu.
"Between Shit and Piss we are Born"
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666

SPECIES w Czwórce. Świeży wywiad! :twisted:
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Do wokalu to się można przypierdalać chyba tylko w kawałku Waves of Time. Kompletnie wyrywa z aury albumu i sprawia, że człowiek drapie się po głowie i myśli o co kajman.

Poza tym obydwie płyty zajebiste. Fajne, progresywne, złożone a przy tym bardzo hiciarskie. Ex Machina na ten przykład, czyli zamykacz z debiutu ma rewelacyjną melodię, kilka razy robiłem sobie na nim "repeat". Ale tak naprawdę praktycznie każdy kawałek ma wygar, ostrość i chwytliwą jazdę bez trzymanki. Bardzo cieszy więc fakt, że niedługo zobaczę ich na żywo na pewnej imprezie na północy Polski. Może nawet winyle kupię? Kto wie, kto wie?
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

DiabelskiDom pisze: 3 mies. temu Może nawet winyle kupię? Kto wie, kto wie?
Jak powiedział, tak zrobił.

Obrazek

No i zagrali w sobotę ten Waves of Time na gigu i, jak się okazuje, nie tylko mnie zgrzyta ten czysty wokal w środku. No ale ogólnie cały kawałek jest bdb, niekoniecznie będę od razu porównywał album do dywanu, na którym leży balas.

Tak jak teraz sobie siedzę i nakurwiam obydwie płyty na zmianę z JSN, to myślę, że jednak debiut minimalnie lepszy. Nie z powodu wymienionego wyżej utworu, tylko jakoś inaczej to hiciarstwo tam płynie i lepiej do mnie trafia. No, ale to kosmetyczne różnice, na zasadzie 9,5/10 kontra 9,75/10 i wynikające tylko i wyłącznie z subiektywnego odbioru materiału.

Bardzo dobry kapel i w sumie słucha mi się tego lepiej niż ostatniego Coronera (niż starych Coronerów to nie ;) ).
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Nowy album znalazł się na 21. miejscu Top 40 amerykańskiego magazynu "Decibel". To wyżej niż świeże płyty Coroner, Testament czy Sodom. To też najlepszy wynik polskiej płyty metalowej w tym zestawieniu od czasu "Exercises in Futility" Mgły w roku 2015 (miejsce 14) oraz "The Satanist" Behemotha rok wcześniej (miejsce 20). Oczywiście, takie rankingi mają swoje ograniczenia, co nie zmienia faktu, że lista "Decibel" jest jedną z niewielu, która budzi jakieś emocje i jest pewnym wyznacznikiem obecnych trendów w metalu. Dlatego sam fakt, że polska kapela się tam pojawia, jest wydarzeniem. A to oznacza, że Species dotarli muzyką do odbiorców za oceanem. Można przypuszczać, że pomogła im umowa z 20 Buck Spin, ale wytwórnia nie wymyśliła i nie zagrała za Species ich muzyki. A ta jest fantastyczna, a nisko plumkający, jednocześnie wyraźnie słyszalny bas, robi mega robotę. Uważam, że obecnie na krajowej scenie w tym gatunku gatunku panowie nie mają sobie równych, a i w skali światowej prezentują poziom najwyższej półki.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Zwróciliśmy z @deathwhore na światowy poziom tej muzy, czyli się znamy, a potwierdza to @Szajtan tą fantastyczna nowiną.
"Between Shit and Piss we are Born"