Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

dualtombanks pisze: dzień temu Obrazek

Zawsze jak otwierałem się na ten zespół to zaczynałem od pierwszych albumów, co zazwyczaj kończyło się brakiem większego zainteresowania i potrzeby na częstsze ich odsłuchy. Nie były one dla mnie jakieś złe ale szukałem w nich coś, czego szukać nie powinienem był. Po wymianie telefonu na model z czterokrotnie większą pamięcią, sięgnałem ponownie po Norwegów, wybierając tym razem coś po środku ich dyskografii. Jak widać, był to strzał w dziesiątke, bo przy pierwszych wrażeniach jest to odważniejsze granie, a materiał jest bardziej treściwy niż się mogłem spodziewać. Zespół wygląda na bardziej charakterny a patrząc po ich obszernej dysce, będzie tam zapewne znacznie więcej do odkrycia, albo zinterpretowania tego, czego najpierw może nie dosłyszałem.
Jeśli starsze Ci mniej pasowały od późniejszych, to koniecznie sprawdź Below the Lights i Vertebrae. Wg mnie najlepsze ich dokonania z bardziej "progowego okresu" a samo Mardraum to w mojej ocenie właśnie raczej słabsze nagranie.
Panzer Division Nightwish

Tagi:
dualtombanks

dualtombanks

Dzięki, będzie sprawdzane :D
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Below the Lights to najlepszy Enslaved, pozdrawiam. Natomiast z tego co pamiętam Vertebrae, to można powiedzieć króciutko: meh.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Jakbyś był blackmetalowcem, to byś wiedział, że najlepsze Inslejwdy ogólnie to Vikingligr Veldi, Frost, Eld i Below the Lights.

A Vertebrae bdb progresywny roczek na black metalowo, ave.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Jestem blackmetalowcem, dlatego niezmiernie mnie smuci, że do pierwszych Enslavedów Wacław nie drga :(
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Prawdziwego metalu kult obecny na płycie Frost odsiewa kapcie od black metalu.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Oj oj, proszę bdb kolegi, toć stare Enslaved to kwintesencja blaczurka dla grzecznych chłopców w okularkach, swetrze i kapciuszkach, zaczytujących się w Silmarillion i marzących o tym, jak to zrobią sobie 50 tysięcy metalowych krążków na kolczugę.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Tak, zwłaszcza napierdalanie ile fabryka dała z wplecionymi dziwacznymi zagrywkami i melodyjkami na Froście to kwintesencja grania dla okularników w koszulach flanelowych narzuconych na tiszert Pendragon.
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush

Ostatnio sobie odświeżyłem Blodhemn i to nadal bardzo dobry album. Jednocześnie surowy, agresywny i klimatyczny.
Ostatnio edytowany przez deathcrush dzień temu, edytowany łącznie 1 raz.
Awatar użytkownika
kataton88
Tormentor

kataton88

Pewnie, że tak! Ale zbyt melodyjny na tutejsze gusta.