Grunt to fiński projekt z gatunku Noise / Power Electronics, za którym stoi nie kto inny jak Mikko Aspa. Na koncie pod tym szyldem ma całkiem spora ilość wydawnictw. Dyskografii nie wstawiam, bo nie mam całego wolnego dnia...
Znam tylko "Myth Of Blood" i ten materiał mnie nie porwał, a naczytałem się jaki to strasznie patologiczny i chory projekt. Być może, ale jednak nie na wspomnianym przeze mnie albumie.
Czy taki wyjątkowo patologiczny, w tej kwestii raczej się nie wyróżnia na scenie power electronics. Muzyka Grunt jest rejestrowana na żywo, podczas koncertów, a głównym założeniem jest by całość była ekstremalna, a kreacja nie miała żadnych barier.
Jeśli już przy patologi i chorobie, to te reprezentuje dużo bardziej kolejny projekt Aspy - Nicole 12. Tu ciężar został przeniesiony z typowej rzeźni na klimat, a ten faktycznie odzwierciedla najciemniejsze strony ludzkiej psychiki.
Nie wiem czy jest sens tak te tematy rozdrabniać, jakby nie było na forum metalowym, a nie lepiej połączyć w jeden o noise od Aspy - Grunt / Nicole 12 / Clinic of Torture, a jest jeszcze kilka "pomniejszych", Dorchester Library, Nihilist Commando, Alchemy Of The 20th Century, Silence Of Vacuum... Generalnie w tym nurcie jest wyjątkowo płodny.
Za Nicole 12 jeszcze się nie zabrałem. Akurat wiem, że Mikko w ogóle się mocno w tych klimatach obraca, stąd projektów w których macza palce jest pełno. W sumie to chyba większość to nie tylko maczanie palców, ale wręcz jego jednoosobowe projekty. To jak już temat o Grunt, ale wspomniany został także Nicole 12, to jakie materiały polecacie do sprawdzenia na początek? Bo o ile pamiętam to dyskografie dość bogate są.