Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Grunt

Vexatus

Obrazek
Grunt to fiński projekt z gatunku Noise / Power Electronics, za którym stoi nie kto inny jak Mikko Aspa. Na koncie pod tym szyldem ma całkiem spora ilość wydawnictw. Dyskografii nie wstawiam, bo nie mam całego wolnego dnia... :)

BC: https://grunt-finland.bandcamp.com/music
Discogs: https://www.discogs.com/artist/74937-Grunt
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Znam tylko "Myth Of Blood" i ten materiał mnie nie porwał, a naczytałem się jaki to strasznie patologiczny i chory projekt. Być może, ale jednak nie na wspomnianym przeze mnie albumie.
Odium Humani Generis
Lis
Moderator globalny

Lis

Czy taki wyjątkowo patologiczny, w tej kwestii raczej się nie wyróżnia na scenie power electronics. Muzyka Grunt jest rejestrowana na żywo, podczas koncertów, a głównym założeniem jest by całość była ekstremalna, a kreacja nie miała żadnych barier.

Jeśli już przy patologi i chorobie, to te reprezentuje dużo bardziej kolejny projekt Aspy - Nicole 12. Tu ciężar został przeniesiony z typowej rzeźni na klimat, a ten faktycznie odzwierciedla najciemniejsze strony ludzkiej psychiki.

Nie wiem czy jest sens tak te tematy rozdrabniać, jakby nie było na forum metalowym, a nie lepiej połączyć w jeden o noise od Aspy - Grunt / Nicole 12 / Clinic of Torture, a jest jeszcze kilka "pomniejszych", Dorchester Library, Nihilist Commando, Alchemy Of The 20th Century, Silence Of Vacuum... Generalnie w tym nurcie jest wyjątkowo płodny.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Za Nicole 12 jeszcze się nie zabrałem. Akurat wiem, że Mikko w ogóle się mocno w tych klimatach obraca, stąd projektów w których macza palce jest pełno. W sumie to chyba większość to nie tylko maczanie palców, ale wręcz jego jednoosobowe projekty. To jak już temat o Grunt, ale wspomniany został także Nicole 12, to jakie materiały polecacie do sprawdzenia na początek? Bo o ile pamiętam to dyskografie dość bogate są.
Odium Humani Generis
Lis
Moderator globalny

Lis

Aspa w ogóle wywodzi się ze sceny power electronics i działa na niej już od ćwierć wieku (z Grunt zaczął w 1993).

Nicole 12 - Substitute i Candyman. Pierwsza bardziej stawia na klimat, druga też na harsh noise, w końcu to kolaboracja z amerykańskim Taint.