Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Grunt

Vexatus

Obrazek
Grunt to fiński projekt z gatunku Noise / Power Electronics, za którym stoi nie kto inny jak Mikko Aspa. Na koncie pod tym szyldem ma całkiem spora ilość wydawnictw. Dyskografii nie wstawiam, bo nie mam całego wolnego dnia... :)

BC: https://grunt-finland.bandcamp.com/music
Discogs: https://www.discogs.com/artist/74937-Grunt
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Znam tylko "Myth Of Blood" i ten materiał mnie nie porwał, a naczytałem się jaki to strasznie patologiczny i chory projekt. Być może, ale jednak nie na wspomnianym przeze mnie albumie.
Odium Humani Generis
Lis
Moderator globalny

Lis

Czy taki wyjątkowo patologiczny, w tej kwestii raczej się nie wyróżnia na scenie power electronics. Muzyka Grunt jest rejestrowana na żywo, podczas koncertów, a głównym założeniem jest by całość była ekstremalna, a kreacja nie miała żadnych barier.

Jeśli już przy patologi i chorobie, to te reprezentuje dużo bardziej kolejny projekt Aspy - Nicole 12. Tu ciężar został przeniesiony z typowej rzeźni na klimat, a ten faktycznie odzwierciedla najciemniejsze strony ludzkiej psychiki.

Nie wiem czy jest sens tak te tematy rozdrabniać, jakby nie było na forum metalowym, a nie lepiej połączyć w jeden o noise od Aspy - Grunt / Nicole 12 / Clinic of Torture, a jest jeszcze kilka "pomniejszych", Dorchester Library, Nihilist Commando, Alchemy Of The 20th Century, Silence Of Vacuum... Generalnie w tym nurcie jest wyjątkowo płodny.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Za Nicole 12 jeszcze się nie zabrałem. Akurat wiem, że Mikko w ogóle się mocno w tych klimatach obraca, stąd projektów w których macza palce jest pełno. W sumie to chyba większość to nie tylko maczanie palców, ale wręcz jego jednoosobowe projekty. To jak już temat o Grunt, ale wspomniany został także Nicole 12, to jakie materiały polecacie do sprawdzenia na początek? Bo o ile pamiętam to dyskografie dość bogate są.
Odium Humani Generis
Lis
Moderator globalny

Lis

Aspa w ogóle wywodzi się ze sceny power electronics i działa na niej już od ćwierć wieku (z Grunt zaczął w 1993).

Nicole 12 - Substitute i Candyman. Pierwsza bardziej stawia na klimat, druga też na harsh noise, w końcu to kolaboracja z amerykańskim Taint.
Lis
Moderator globalny

Lis

Grunt w ostatnich latach urósł u mnie do czołówki PE/DI, mam kilkanaście płyt i co zimę wracam regularnie, właśnie czekam na Kiveen Ikuistettu, zapis nagrań live z Finlandii z tego i zeszłego roku, z dołączoną książką z grafikami i tekstami. Bogata dyskografia, zawierająca coś około setki wydawnictw, ale żeby było łatwiej to albumów w bardziej dosłownym rozumieniu jest zaledwie kilka, z czego pierwszy to dopiero wydany w 2006 Seer Of Decay, reszta to zbiór nagrań z różnego okresu czy na żywo. Cechą wyróżniającą Grunt jest duża różnorodność, praktycznie każde wydawnictwo jest inne, a i często w obrębie jednego tytułu utwory dość różnią się od siebie.
Jeśli ktoś chciałby zainteresować się tą stroną twórczości Aspy to polecam na początek np Terror And Degeneration, który w sumie jest taką kompilacją numerów z różnych sesji, taki przekrój twórczości, przynajmniej z tamtego czasu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Obrazek

Pod tym szyldem wychodzą bardzo zróżnicowane materiały, które nagrywane są także w części na żywo i przez to reprezentują także dość zróżnicowany poziom. Niektóre bardzo lubię, ale część do mnie nie przemawia za bardzo, a niektórych jeszcze nawet nie słyszałem. Kiedyś sobie zrobię konkretny maraton i przesłucham wszystko. Pewnie zajmie mi to jakiś tydzień. ;)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Świeżutki występ live:

Lis
Moderator globalny

Lis

Widziałem że Aspa wrzucał go na swojego Facebooka.
Kilka dni temu przyszedł mi ładny artbook + cd, numery zarejestrowane live w zeszłym roku, Alchembria miała jedną sztukę, która oczywiście trafiła do mnie :) ale jeszcze można zamówić we Freak Animals. Są też wznowienia Clinic Of Torture gdyby ktoś był zainteresowany u Włochów. Na reedycje Nicole 12 już raczej nie ma co liczyć, z wiadomych powodów, ja raczej fanem nie jestem, moja wrażliwość, lub jej brak, ma swoje granice, chociaż kolaboracja z Taint to jedna z najlepszych płyt PE jakie słyszałem i to chciałbym mieć.
Ostatnio sporo słuchałem Installation Of Blood And Steel, harsh noise raz na jakiś czas idealny by zresetować system, sprawia to też jakąś masochistyczną przyjemność.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Taint to też był niezły Noise/PE, ale nigdy jakoś specjalnie mi ta jego muzyka nie podchodziła. Ten split Grunt/Taint też mnie jakoś specjalnie nie pozamiatał. Widocznie mamy inną "wrażliwość". :) Ale muszę uczciwie przyznać, że materiały teksańczyka znam dość słabo.