GHC pisze: 7 lat temu
Z tego co piszecie i czytam z innych źródeł to chyba rzeczywiście nie warto, przynajmniej na razie, inwestować w nowy sprzęt. Jeżeli chodzi o wybór używanego to macie jakieś porady na co zwracać uwagę? Może ktoś jest w stanie coś polecić?
No to ja na swoim przykładzie mogę polecić Tobie Duale 12xx - ja nie jestem majsterkowiczem żadnym, ale w reanimowaniu gramofonu sobie poradziłem. Tutaj jest o tyle fajna sprawa, że nie ma żadnej elektroniki, a sama mechanika więc jeśli coś się spierdoli to dlatego, że smar wysechł. Ogarnięcie mechaniki nie jest trudne. Jeśli zdecydujesz się na zakup to uważaj na Allegro bo tam sprzedaje sporo handlarzy sprzęt z niemieckich śmietników. Najlepiej brać z ofert prywatnych od osoby, która sama gramofon użytkowała i wie dokładnie w jakim jest stanie, a nie "wygląda ok". Mój też wyglądał ok, a miał ułamaną stopkę (nie zauważyłem tego na zdjęciach), wkładka grała ciszej na jeden kanał, po pomiarze rezystancji wyszło, że wkładka po prostu powiedziała "papa", a ja głupi przelutowywałem okablowanie

Oczywiście wymiana okablowania i tak by się przydała, ale wkładkę musiałem kupić inną. Co jeszcze? Warto aby gramofon miał możliwość regulacji antyskatingu. Jakiś tydzień od mojego zakupu na forum winyl.net pojawił się taki sam gramofon jak mój tj. Dual 1226 po kompletnym remoncie, z odnowioną plintą za chyba 380 zł. Gdybym wtedy był na etapie szukania gramiaka to bym się nie zastanawiał. Dlatego polecam Tobie zarejestrowanie się na tamtym forum i śledzenie działu sprzedażowego.
Reasumując - jeśli zdecydujesz się na zakup na Allegro pytaj sprzedawcę o:
- obroty czy są stabilne na każdej prędkości w jakiej gramofon obraca talerz;
- czy winda opada wolno po zwolnieniu wajchy;
- czy kanały grają równo;
- pokrywa czy nie jest pęknięta;
- czy był serwisowany;
- jeśli gramofon będzie miał automat to czy działa prawidłowo, tj. autostart i autopowrót i czy się nie zacina;
- czy ma wyprowadzone uziemienie;
- igła kiedy wymieniana - najrozsądniej będzie i tak wymienić po zakupie, ale jeśli sprzedawca będzie ogarnięty to powie dokładnie i bez ściemy w jakim jest stanie;
- czy jest na końcu ramienia przeciwwaga - widziałem oferty, gdzie brakowało, a w opisie nie wspomniano o tym;
- czy wajcha, która trzyma ramię w czasie spoczynku nie jest ułamana;
Oczywiście gramofon w stanie jak z fabryki będzie kosztował ok 400-500 zł, powyżej tej kwoty to uważam, że już są pejsy więc nawet nie oglądaj takich ofert
Można kupić gramofon za 100 - 200 zł, ale będzie przy nim trochę roboty, wydaje mi się, że najczęściej zaniżają cenę bo automat nie działa jak należy, a jego naprawa jest bajecznie prosta przynajmniej w Dualach, ale ludziom wydaje się, że to straszna usterka

No, ale nie każdy może mieć ochotę na grzebanie i naprawy.
A i na forum winyl.net dobre chłopaki pomogą Ci w znalezieniu gramofonu do określonej kwoty, są tam działy "Szukam gramofonu do 200,300,400 zł", jeśli nie chce Ci się szukać samemu, wklejasz link do oferty i ktoś na pewno odpowie czy warto czy nie.
Te oferty wiszą już dłuuuugo
https://allegro.pl/dual-cs-1226-brak-wk ... ml#thumb/6
https://allegro.pl/dual1228-i7577626965.html
I nikt nie licytuje więc wystarczy napisać, że jesteś zainteresowany i kupisz za cenę wywoławczą, albo poczekać na koniec aukcji i jeśli nikt nie zalicytuje to się można jeszcze potargować, ja wspominałem oferty wiszą już jakiś czas. Ta pierwsza oferta jest nawet ciekawa, brakuje wkładki i koszyka, ale za 100 zł możesz kupić nową At91 albo Ortofon Om 5E i na początek myślę, że wystarczy. Gorzej z koszykiem, ale też da się zrobić. Albo jeśli chodzi o wkładkę możesz też poszukać jakiegoś używanego Shure, ja mojego kupiłem za 20 zł + 40 zł igła. Jednak jak to z używkami bywa mogą być nierówne kanały i właśnie moja wkładka gra minimalnie ciszej na lewy co niby nie przeszkadza, ale wkurwia i też się rozglądnąć w końcu muszę za czymś normalnym. Sprzedawane oferty zawierają czasem w opisie wartości z pomiaru rezystancji i info, że gra równo i takie oferty można brać pod uwagę.