Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Tagi:
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Udany split Vermisst z Condescendance. Surowość, czerń, sataniczność i nienawiść sączą się z tych kompozycji, zatruwając nasze dusze, a odtrutki nie ma. Na należycie zagrany raw black metal antidotum nie uświadczysz i niech tak zostanie.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
paero123

paero123

Radio Caprice z Rosji - Proto / True / Raw / Black Metal http://79.120.77.11:8002/blackmetal
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

- raw z podkładem z instrumentów ludowych, mandolina, drewniane instrumenty perkusyjne i tak dalej
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

pit pisze: 2 lata temu raw z podkładem z instrumentów ludowych, mandolina, drewniane instrumenty perkusyjne i tak dalej
Trochę kiepsko to wyszło jako całość, bo te przeszkadzajki głównie psują klimat zamiast go tworzyć i sprawiają momentami wrażenie doklejonych na siłę do miksu.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

O widzę @Vexatus ma identyczne zdanie o tych ludowych przeszkadzajkach.
Awatar użytkownika
MaKuMa123

MaKuMa123

Szajtan pisze: 3 lata temu Grymmstalt to kapela wchodząca w szeregi południowoamerykańskiego kręgu Pure Raw Underground Black Metal Plague. Ponura i dekadencka jest ta produkcja. Dokładnie jak nadchodzący koniec panującego nam 2022 roku. Ciemno i zimno jak cholera. I tu, i tam.
Bardzo dobry krąg swoją drogą. Z kolesi z niego polecam szczerze Funeral Fullmoon a dla większych hardkorów Gryftigaen.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Forbidden Tomb to jednoosobowy projekt z Indonezji. Surowy black metal, który mocno zalatuje piwniczną stęchlizną, a lodu w nim na drugą Antarktydę by starczyło bez dwóch zdań. Kto by pomyślał, że w sercach mieszkańców cieplutkiej Republiki Indonezji, może panować taki chłód.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Kupa black metalowych klisz, ale głównie tych wizerunkowych. Klawiorów jest masa, jednak bez żadnego koślawego dungeon synthu, to raczej budżetowa próba zrobienia ambientowego odpowiednika organów z każdego gotyckiego horroru jaki się nawinął. Wszystko zlewa się w jedną całość, czyli tak jak powinno być. Dla fanów LLN, Burzum, Lamp of Murmuur i każdego Dungeon & Dragons o wampirach. Pocieszne w cholerę, podoba mi się.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Okładka niestety wybitnie zniechęca, ale przywołane nazwy zachęcają. Zaryzykuję i będzie sprawdzane. :)
Awatar użytkownika
Epoxx
Tormentor

Epoxx

Nowe Black Cil ...yy ten Candelabrum. Jestem zaskoczony melodyjnością tego materiału.
if you can find it on the internet, it's not underground.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Smyrtonos to jednoosobowy projekt z Bułgarii. Klasyczny black metal pachnący siarką lat 90.

Debiutancki album Lust Hag z miasta Missoula w Montanie. Wampiryczny raw black metal, który powinien się spodobać grzebiącym
w najgłębszych piwnicach.

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Tego bułgarskiego pajacyka słyszałem i nawet jest na liście rowów, którym się temat należy. Wampiryczne ustrojstwo będzie sprawdzane.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Vexatus pisze: rok temu Wampiryczne ustrojstwo będzie sprawdzane.
posłuchałem kilka minut, niestety z raw bm mało ma wspólnego i... szkoda czasu na bm robiony na laptopie:)
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

brzask pisze: rok temu szkoda czasu na bm robiony na laptopie:)
Wiadomix, że prawdziwy BM to można nagrywać tylko analogowo i najlepiej starą suszarką na czterośladowym Tascam Portastudio 244! ;) Zaraz będzie słuchane! ;)
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Vexatus pisze: rok temu
brzask pisze: rok temu szkoda czasu na bm robiony na laptopie:)
Wiadomix, że prawdziwy BM to można nagrywać tylko analogowo i najlepiej starą suszarką na czterośladowym Tascam Portastudio 244! ;) Zaraz będzie słuchane! ;)
Laptok black metal, to osobny gatunek. Kiedyś podobał mi się Fulgurum. Nie wiem, jak dziś, ale automacik i gitarka wpięta w laptoka, to też Running Wild po reaktywacji.
Hate Forest, to raw black metal? Bo surowo, ale z cykającym automacikiem.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Dla mnie nie ma większego znaczenia co i jak zostało nagrane, ale jaki jest efekt tego nagrywania.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Każdy fan LLN od razu odkryję prawdziwą wartość tego projektu.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

pit pisze: rok temu Każdy fan LLN od razu odkryję prawdziwą wartość tego projektu.
Którego?
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Tego śmiesznego o wampirach.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Przesłuchałem płytkę i jest średnia. Jednym uchem wpadła i drugim wypadła.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Tyrant Moon to enigmatyczny zespół ze Szwecji. „Eternal Nightfall” to 35 minut zimnego, ponurego i hipnotycznego BM wprost z kosmosu. Muzyka zawarta na tym krążku jest dość hipnotyzująca i nieco transowa. Instrumenty klawiszowe odgrywają na tym albumie bardzo istotną rolę – jest ich naprawdę sporo i to one są instrumentem wiodącym i nadającym klimat całości. Na dobrą sprawę gdyby zabrakło reszty instrumentów byłby z tego przyjemny dungeon-synth.

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Szajtan pisze: rok temu Na dobrą sprawę gdyby zabrakło reszty instrumentów byłby z tego przyjemny dungeon-synth.
Na płycie jest cała masa klawiszy, które definiują charakter tej muzyki. To bardziej prosty atmosferyczny Black. Spoko płytka. Może temacik założę...
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Z takim logo od linijki to co to za raw bm. Koleś pewnie za nie zapłacił.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Kolega @pit ciekawy projekt wrzucił. Nie znałem. Będzie słuchane.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

mocno poryty raw blek metal. @Vexatus znasz?
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Zajebisty bleczor nie dla miękkich uszek! Od dawna ŚK stoi na półce.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Jeszcze jeden egipski raw black.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

@pit masz temat.. a zespół jest nawet do posłuchania z tego co pamiętam.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
tomder
Master Of Puppets

tomder

Nowości z kraju kangurów. Po 2 letniej przerwie milczenie przerywa mój ulubiony Carved Cross. Wiadomo jeśli chodzi o nich to jest duszno, gruzowato i wolno, natomiast Native Glove to surowy black prosto w ryj. Split z 2025 r.

tomder
Master Of Puppets

tomder

Signal Rex -wydawca, uderza coraz mocniej w inne rejony niż Hiszpania i Portugalia. Tym razem Korea Południowa i Shrapnel of Malediction. Jak się okazało, Koreańczycy wraz z Japończykami na wzór innych mają swój krąg-„Circle of the 4444 Reich”

tomder
Master Of Puppets

tomder

Dla fanów greckiej sceny i klimatów zwązanych ze zgnilizną i ghoulami, nekromancją:

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

tomder pisze: 2 mies. temu mój ulubiony Carved Cross.
Zajebiaszczy zespół. Temat im założę kiedy znajdę kilka minut wolnego czasu.
tomder
Master Of Puppets

tomder

Vexatus pisze: 2 mies. temu
tomder pisze: 2 mies. temu mój ulubiony Carved Cross.
Zajebiaszczy zespół. Temat im założę kiedy znajdę kilka minut wolnego czasu.
Dokładnie, zakładaj!
tomder
Master Of Puppets

tomder

Jeśli ktoś twierdzi, że Norwegia to tylko lata 90-owszem-ma racje😀 Ten okres był zajebisty dla black metalu, co nie zmienia faktu, że obecna scena norweska żyje tylko i wyłącznie przeszłością.

Jest w Norwegii grupka ludzi którzy świetnie nawiązują do lat 90, ale i też tworzą coś na swój sposób. Mi się to podoba i będe sukcesywnie dodawać pojedyncze projekty ludzi z Sonorous Night Music.

tomder
Master Of Puppets

tomder

Pełniak od Kvad- dalej kontynuuje wątek norweski.
Peregrinus znany z Unholy Craft wydaje trzeci pełny materiał.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Ten Tornekrans powyżej nawet przyjemny, jak ktoś tęskni za bardzo wczesnymi odsłonami dwóch zespołów na literkę E, choć nie powiem, że równie dobre, bo co to, to nie.
Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Reality

Summerisle

tomder pisze: 2 mies. temu
Cudne. Skradło mi to kilkadziesiąt minut w pracy. Chętnie poświęcę nawet kilka kolejnych godzin :evil:
tomder
Master Of Puppets

tomder

Zimno i ciemno za oknem, to można odpalić jakiś album typu-Grudzień za Grudniem albo utwór- Idzie Zima mojego ulubionego polskiego zespołu pieśni i tańca. Można też poszperać głębiej w zimnej Norwegii i w przerwie między wspaniałą polską Furią posłuchać kolejnego projektu Peregrinusa, na zimne wieczory i ranki:

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

okładka trochę typu Kolędowanie z Paysage d'Hiver
tomder
Master Of Puppets

tomder

yog pisze: 2 mies. temu okładka trochę typu Kolędowanie z Paysage d'Hiver
Tak, okładka może kojarzyć się ze szwajcarskim potworem śnieżnym ale muzyka inna. Być może Szwajcar stał się tutaj inspiracją.
tomder
Master Of Puppets

tomder

Unholy Craft, nadal idę przed siebie i polecam młodą Norwegię. Peregrinus bo o nim tutaj należy wspomnieć jest głównym twórcą Unholy Craft. Człowiek orkiestra z tysiącem pomysłów. Polecam 🦅
tomder
Master Of Puppets

tomder

yog pisze: 2 mies. temu okładka trochę typu Kolędowanie z Paysage d'Hiver
Tu polski odpowiednik, nie znalazłem o nich info na forum, to polecam. Tutaj warszwskie duo trochę bardziej inspiruje się PdH ale zachowują swoją niezależność:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Chyba się logo tego Unholy Craft inspirowali goście z Keys to the Astral Gates and Mystic Doors, bo można się pomylić ;)
tomder
Master Of Puppets

tomder

yog pisze: 2 mies. temu Chyba się logo tego Unholy Craft inspirowali goście z Keys to the Astral Gates and Mystic Doors, bo można się pomylić ;)
Chyba to ten sam twórca to im robił 👌
tomder
Master Of Puppets

tomder

Chyba mniej tu raw niż w innych projektach, brzmienie już nad wyraz wyraźne, choć koncepcja zbliżona do powyższych. Cornifere z Kanady pokazują jak grać melodyjny black metal na pograniczu hord z Quebecu z domieszką punk’a.
Fajnie to brzmi i jest skomponowane:
tomder
Master Of Puppets

tomder

Jest brudno, black metalowo i punkowo. Więc trzeba polecić.

Dla miłośników bardziej ujarzmionego bm, mogę polecić nowośc z obozu Black Plague Circle

Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Wrzuciłem sobie dziś na uszy kilka strzałów z amerykańskiej malutkiej Wergild https://wergild.bandcamp.com/music , więc może ktoś będzie chciał sobie coś też posprawdzać.
Np.

Runeblade - raw bm z ciągotkami do podniosłych klimatów i brudnego thrash/heavy

Tatterdemalion - atmo bm poprzeplatany ambientowymi plamami i czarnymi kosmicznymi dziurami;)
tomder
Master Of Puppets

tomder

brzask pisze: miesiąc temu Wrzuciłem sobie dziś na uszy kilka strzałów z amerykańskiej malutkiej Wergild https://wergild.bandcamp.com/music , więc może ktoś będzie chciał sobie coś też posprawdzać.
Np.

Runeblade - raw bm z ciągotkami do podniosłych klimatów i brudnego thrash/heavy

Tatteridemalion - atmo bm poprzeplatany ambientowymi plamami i czarnymi kosmicznymi dziurami;)
Oba dobre wydawnictwa, Runeblade znałem ale Tatteridemalion już nie. To bardzo dobry raw black metal z elementami atmosfery, w szczególności ich pierwsze wydawnictwo jest świetne. Klawisze robią tam niesamowity nastrój…