Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

yog pisze: 4 mies. temu 28 listopada nowy BAN - Ethereal Horizons.

Obrazek
No fajnie, choć tu pewnie wielkich zmian nie będzie w odniesieniu do Disharmonium I i II... ale chciałbym się mylić.
Pierwsza i druga część to dobre albumy ale aż prosiłoby się o jakiś element zaskoczenia na zakończenie trylogii.

Szkoda, że ucichło coś (chyba, nie mam fejsb.) o możliwej współpracy z J.Broadrickiem.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE

Tagi:
Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu

Ekstra wiadomość! 8-)
Evol77

Evol77

Okładka to projekt Polaka - Maciej Kamuda Art.
Evil

Evil

Jest i pierwszy singiel
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Gęsty mix, atmosfera jest, w sam raz na nocne odjazdy w sen. I jak się Wam podoba? Styl z Hallucinogen, wiadomo.
Nothing inside.
Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu

Powrót z lovecraftowych podziemi do kosmicznych przestworzy Hallucinogen/Cosmosophy? 8-) Mniam!
Evol77

Evol77

Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Memoria Vexatusa II meets Hallucinogen.... ♪
Nothing inside.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Co tam, kochane brutale? Zesraliście się już, bo podobno nowa płyta wali post-punkowym klimatem? Na "Ethereal Horizons" znalazło się sporo klimatycznego grania z klawiszowymi tłami i nieco sennym klimatem. Materiał niewiele różni się od tego co można było jakiś czas temu usłyszeć/zobaczyć w tych dwóch klipach. Niby nic specjalnego, ale słucha się bardzo przyjemnie.
Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu

No ja to chyba sie zesram, ale z radości. W sensie mówisz już o całości, czy na podstawie tych dwóch singli co wydali? Całość ma premierę w ten piątek, ale ja się cieszę, bo bardzo lubie klimat jaki zrobili na "Hallucinogen", specjalnie ją teraz wałkuję przed piątkiem razem z "Cosmosophy".
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

kyu pisze: miesiąc temu W sensie mówisz już o całości, czy na podstawie tych dwóch singli co wydali? Całość ma premierę w ten piątek
No to u mnie wczoraj był piątek. ;)

Coś mi się wydaje po przesłuchaniu tej płyty, że w najbliższym czasie się bardziej z nią zaprzyjaźnię i przy okazji z częścią ich dyskografii. Płyta ma wiele świetnych klimatycznych momentów, Póki co najbardziej mi zapadł w pamięć instrumentalny (praktycznie ;)) kawałek "What Burns Now Listens".
Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu

Rzeczywiscie album jest na youtube od wczoraj, niezle!
Jutro osłucham, ale jeszcze tylko wrzucam linka dla chetnych:

kataton88
Tormentor

kataton88

Pewnie blekowe hulsy będą kręcić nosem, mnie ta nówka zajebiście siada. Piszę to z perspektywy osoby, która nie zna dyskografii na wylot, a nawet ostatnio się trochę na BANanowców fochnęła za te płyty inspirowane pewnym popularnym grafomanem.
I stanowi też impuls, żeby posłuchać świetnego tryptyku MV.

W ogóle ogromnie poważam kapele, które mają od początku jakiś dalekosiężny, przemyślany koncept. Gdzie te idee powracają i zapętlają się, tworząc estetyczną jedność. Jak Sigh czy nasza Furioza (przynajmniej do pewnego momentu). I pomyśleć, że te idee były w głowie gościa czy raczej pacholęcia w adolescencyjnym vel blindowym wieku , który nie był w stanie ogarnąć sensownej nazwy hordy.
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Jedynka to pozycja obowiązkowa i otwieracz bardzo ciekawej muzycznej historii tego projektu. Jednocześnie jak dla mnie na jedynce nie brakuje niczego + jest tam tyle spójnego klimatu, że jakby ktoś mi podrzucił coś podobnego i równie dobrego, to byłbym szczęśliwy.
A nowy BAN jest ok, pasuje do MV (chociaż 3-ki nie słyszałem) i do Hallucinogenów.
Nothing inside.
kataton88
Tormentor

kataton88

Jedynka jest tak bluźniercza, że wyzwala we mnie ochotę, by napisać, że jest chujowa.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Najnowszy BAN pięknie płynie, pozycja na długie odsłuchy, ale chyba o żadnym rozczarowaniu nie może być mowy. W każdym razie u mnie ląduje na liście " mast hew".
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

kataton88 pisze: miesiąc temu Jedynka jest tak bluźniercza, że wyzwala we mnie ochotę, by napisać, że jest chujowa.
Jak dla mnie nie jest ani trochę bluźniercza.
Jest natomiast kontemplacja samotności na szerokim i pustym zamarzniętym jeziorze + pogrzeb w drugim kawałku i chyba faworycie "The Plains of Ida"
Muzyka ratowała mnie zeszłej zimy, pozwalając na chwilę trzeźwo zapomnieć o status quo, w sposób taki zimno "otulający" i nasuwając wnioski "tak, to jest to".
Tak to widzę okiem dupy.
Teraz właśnie leci Disharmonium - Undreamable Abyssess i znów w słuchawkach, raczej w samotności wchodzi lepiej niż jak leci to z CD w domu, zdecydowanie trzeba do tego usiąść albo się położyć, jak chyba do większości BAN.
Nothing inside.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Znakomicie płynie ten nowy BAN, zdecydowanie mam ochotę się właśnie położyć, przyłożyć piwko i płynąć sobie hen daleko.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu

Nie wiem, czy nie przesadzam, ale do mnie ta płytka jest jak druga część Hallucinogen, czyli 10/10. Tego chciałem, tego się (po singlach) spodziewałem, nic dodać nic ująć. Świetny muzyczny cios na koniec roku.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Trochę się już osłuchałem i otrzaskałem z najnowszym płytem i jak na moje zwichrowane uszy to jest dobrze, a nawet bardzo dobrze. Spodziewałem się trochę większego zainteresowania tą płytą przez dłuższy czas po wydaniu, ale w temacie już od tygodnia cisza. :)
Lis
Moderator globalny

Lis

Dla mnie ma zadatki na najlepsze BAN, jakby wyciągnąć esencje z Memorii, Halucynacji czy Siódemek i zrobić z tego całą płytę. Jeden wielki trip po innych światach.
kataton88
Tormentor

kataton88

Tak, teraz jest kwękanie o ogonku przy buźce, ale za naście lat to będzie świetne, po trosze kompilacyjne, zaproszenie do twórczości.

No chyba że staną się za x lat na tyle obciachowi, że metaluchy już będą się wstydzić tego słuchać ;)
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

No nie wiem doprawdy, co takiego słyszycie na tej nowej płycie. Halucynogen jest popierdolony. Ten żabojad stanął tam na głowie, żeby nakręcić pojebane kawałki i to słychać. Tamta płyta jest "atmosferyczna" i agresywna jednocześnie, tymczasem ta nowa... podchodziłem wielokrotnie i za każdym razem z poczuciem, że została stworzona przez generator utworów Blut Aus Nord. Spróbujcie przekonać mnie, że jest inaczej ! Żebym jakoś inaczej spojrzał na tę płytę i dostrzegł w niej to, co i Wy widzicie.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Kotkleja

Kotkleja

Próbuję, próbuję... No i lipa. Nadzieje miałem duże, po tych wszystkich porównaniach do Halucynogenu, ale nie potrafię się dosłuchać tego geniuszu co tam. Nudzi mnie i absolutnie nie porywa ten album. Ogólnie niektóre płytki BAN są dla mnie dość trudnych w odbiorze, potrzebuję specjalnie dysharmonijnej aury żeby się w nie wkręcić, ale wszystkie są niesamowicie wyraziste, nietuzinkowe i JAKIEŚ. A tutaj, nie sądziłem, że powiem to kiedyś o ich muzyce, jest tak nijak.
Kosmiczny klimacik całkiem wporzo, jak najbardziej bym sobie puścił do czytania jakiegoś Hyperiona, albo grania w Battlestar Galactica.
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Dobra płyta, co wy chcecie, napierdalam aż mnie wgniecie
Nothing inside.