Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

No i wygląda na to, że jednak się myliłem. :) Nagrają sobie jeszcze ten jeden album, ale potem i tak mogą sobie grać festy do końca życia.

Tagi:
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Obrazek
Dziś między innymi Angole.
Przywaliłem właśnie Dopethrone a pod wieczór poprawimy Fanatykami .. No jest to mistrzostwo w swojej lidze i tyle.
Jak wchodzą z ciężarem Funeralopolis czy za chwilę w połowie Weird Tales z przesterami to klękam.
Pale Szatana pisze: tydzień temu Bardzo cenię sobie zwlaszcza początek ich dyskografi na czele z CMF i Dopethrone (swoją drogą zawsze zastanawiam się na ile to miała być wariacja na temat Darkthrone). Jednak to co później też kupuje.
To dwa najlepsze albumy więc nic dziwnego. Później jest w porządku ale nie dałbym już 10/10 żadnemu.
Muszę kiedyś wrócić do debiutu bo nigdy mną tak nie pozamiatał jak dwa powyższe. A, no i też do tego co było po We Live bo nie śledziłem już za bardzo.

Dopethrone nie ma nic wspólnego z Darkthrone - słowa brzmią jedynie podobnie.
Choć zaraz...jest podobieństwo! - to zajebiste nuty są w obu przypadkach przecież;) .. zwłaszcza gdy odniesiemy to stwierdzenie do przełomu wieków a o nim tu mowa.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

@brzask zgadzam się w 100 procentach oba zespoły zajebiste. Apropo Dopethrone to myślałem, że miała być to taka gra słów żeby nawiązywało do Darkthrone z tego względu, że w jednym wywiadzie Jus mówił, że lubi słuchać black metalu co w sumie nie jest wielkim zaskoczeniem no i mówił o materiale nagranym na żywo, że miał brzmieć w zamyśle jak jakiś proto black nagrany w latach 60/70. No i faktycznie na koncertach też słyszałem jak w niektórych frazach wykrzykuje takim typowym dla blacku skrzekiem. Oczywiście to z mojej strony dosyć gruba rozkmina i być może daleko idąca nadinterpretacja, ale lubie sobie trochę pofilozofować 😁

Jeżeli chodzi o muzykę to bardzo podoba mi się to potężne brzmienie, sprzęgi i ogólnie taki klimat jakbyś był w trakcie bad tripa na jakimś starym angielskim cmentarzu albo wrzosowisku z majaczącym na horyzoncie ciemnym lasem, a za plecami czujesz obecność. Przy całym tym mulastym brzmieniu gitary nie tracą na sile no i generalnie fajnym riffowaniem to stoi.

Mogę polecić do posłuchania w podobnym klimacie trochę mniej znaną kapele Psychedelic Witchcult, ale ważne, żeby sprawdzać to Szwedzkie bo jest chyba jakiś inny hord o podobnej nazwie i nie o nich mi chodzi. Też jak u Wizarda dużo Diabła, riffowania i takiej psychodeli dźwiękowej. Jak się spojrzy na tych chłopaków to może nie wyglądają na jakiś wielkich kultystòw, ale odwrócony krzyż na gitarze przewieszony jest, odpowiednia ilość złego i dosyć nawiedzony wokal (nie taki odlot jak Bethlehem czy Silencer, ale brzmi to jak jakiś duch na taśmie). I jeszcze Monarch z albumem np Never Forever. W tym drugim może nie taki typowy Electric Wizard, ale jest to podobny krąg brzmieniowy, ogólnie taki niepokojący klimat.

No i pozostaje czekać na najprawdopodobniej ostatni album. Jestem ciekaw jakie zaklęcia tym razem padną. Podobno mają być mocarne i godnie zamykać pewien rozdział skoro raczej już żadnego LP więcej nie wydadzą.

Edit

Żeby zaoszczędzić trochę klikania

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Pale Szatana pisze: dzień temu Mogę polecić do posłuchania w podobnym klimacie trochę mniej znaną kapele Psychedelic Witchcult
Psychedelic Witchcult to ciekawy młody zespół i bardzo im kibicuję. Chłopaki wyglądają jeszcze trochę jak dzieci (ta fotka wisząca na MA to chyba była zrobiona na wagarach w lesie), ale muzykę grają całkiem konkretną.