Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

No i wygląda na to, że jednak się myliłem. :) Nagrają sobie jeszcze ten jeden album, ale potem i tak mogą sobie grać festy do końca życia.

Tagi:
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Obrazek
Dziś między innymi Angole.
Przywaliłem właśnie Dopethrone a pod wieczór poprawimy Fanatykami .. No jest to mistrzostwo w swojej lidze i tyle.
Jak wchodzą z ciężarem Funeralopolis czy za chwilę w połowie Weird Tales z przesterami to klękam.
Pale Szatana pisze: 2 tyg. temu Bardzo cenię sobie zwlaszcza początek ich dyskografi na czele z CMF i Dopethrone (swoją drogą zawsze zastanawiam się na ile to miała być wariacja na temat Darkthrone). Jednak to co później też kupuje.
To dwa najlepsze albumy więc nic dziwnego. Później jest w porządku ale nie dałbym już 10/10 żadnemu.
Muszę kiedyś wrócić do debiutu bo nigdy mną tak nie pozamiatał jak dwa powyższe. A, no i też do tego co było po We Live bo nie śledziłem już za bardzo.

Dopethrone nie ma nic wspólnego z Darkthrone - słowa brzmią jedynie podobnie.
Choć zaraz...jest podobieństwo! - to zajebiste nuty są w obu przypadkach przecież;) .. zwłaszcza gdy odniesiemy to stwierdzenie do przełomu wieków a o nim tu mowa.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

@brzask zgadzam się w 100 procentach oba zespoły zajebiste. Apropo Dopethrone to myślałem, że miała być to taka gra słów żeby nawiązywało do Darkthrone z tego względu, że w jednym wywiadzie Jus mówił, że lubi słuchać black metalu co w sumie nie jest wielkim zaskoczeniem no i mówił o materiale nagranym na żywo, że miał brzmieć w zamyśle jak jakiś proto black nagrany w latach 60/70. No i faktycznie na koncertach też słyszałem jak w niektórych frazach wykrzykuje takim typowym dla blacku skrzekiem. Oczywiście to z mojej strony dosyć gruba rozkmina i być może daleko idąca nadinterpretacja, ale lubie sobie trochę pofilozofować 😁

Jeżeli chodzi o muzykę to bardzo podoba mi się to potężne brzmienie, sprzęgi i ogólnie taki klimat jakbyś był w trakcie bad tripa na jakimś starym angielskim cmentarzu albo wrzosowisku z majaczącym na horyzoncie ciemnym lasem, a za plecami czujesz obecność. Przy całym tym mulastym brzmieniu gitary nie tracą na sile no i generalnie fajnym riffowaniem to stoi.

Mogę polecić do posłuchania w podobnym klimacie trochę mniej znaną kapele Psychedelic Witchcult, ale ważne, żeby sprawdzać to Szwedzkie bo jest chyba jakiś inny hord o podobnej nazwie i nie o nich mi chodzi. Też jak u Wizarda dużo Diabła, riffowania i takiej psychodeli dźwiękowej. Jak się spojrzy na tych chłopaków to może nie wyglądają na jakiś wielkich kultystòw, ale odwrócony krzyż na gitarze przewieszony jest, odpowiednia ilość złego i dosyć nawiedzony wokal (nie taki odlot jak Bethlehem czy Silencer, ale brzmi to jak jakiś duch na taśmie). I jeszcze Monarch z albumem np Never Forever. W tym drugim może nie taki typowy Electric Wizard, ale jest to podobny krąg brzmieniowy, ogólnie taki niepokojący klimat.

No i pozostaje czekać na najprawdopodobniej ostatni album. Jestem ciekaw jakie zaklęcia tym razem padną. Podobno mają być mocarne i godnie zamykać pewien rozdział skoro raczej już żadnego LP więcej nie wydadzą.

Edit

Żeby zaoszczędzić trochę klikania

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Pale Szatana pisze: tydzień temu Mogę polecić do posłuchania w podobnym klimacie trochę mniej znaną kapele Psychedelic Witchcult
Psychedelic Witchcult to ciekawy młody zespół i bardzo im kibicuję. Chłopaki wyglądają jeszcze trochę jak dzieci (ta fotka wisząca na MA to chyba była zrobiona na wagarach w lesie), ale muzykę grają całkiem konkretną.
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

@Vexatus Wiesz co faktycznie ta fota na MA trochę nieszczęśliwa, ale jak przejrzysz ich instagrama zespołowego i profile na księgo-ryju to myślę, że po te 20 parę lat mają ze spokojem. Fakt faktem, że mam mieszane uczucia jak widzę wszystkie młodsze zespoły prowadzące instagramy. Jednak ta mroczna estetyka na platformie ze słodkim różowym aparacikiem jest trochę abstrakcyjna, dodatkowo jak do tego kotła wrzucimy wszystkie wypięte na zdjeciach lambadziary gdzie co któraś ma jeszcze linki na OF to wychodzi z tego niezła karykatura. Ale noo... Można sprawdzić na MA są chyba odniesienia jak się pooglada, to pomijając kwestie wspomniane powyżej to można jakiś tam ciekawszy obraz wyciągnąć. Podoba mi się użycie tych starszych filmów grozy jako tło dla niektórych wrzutek.

Mogę polecić jeszcze Witch Killer ze Szwecji i Black Spell prosto z krainy makaronu i spoconych Mariano Italiano, a i no oczywiście Orchid i Mephistofeles, ale o nich jest temat więc raczej każdy tutaj zna.