Awatar użytkownika
yog
Tormentor

Re: Taake

yog 5 lata temu

Szczerze mówiąc nigdy mnie do King Dude nie ciągnęło, coś tam słyszałem, ale nawet nie jestem pewien co i jak. Kiedyś może się przemogę to wezmę od szwarga parę placuszków, bo on chyba wszystkie takie mroczne hipsterstwa sobie na winylu sprawia :p
Destroy their modern metal and bang your fucking head

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Cała trasa po Ameryce północnej anulowana, bo malowanie swastyk na koncercie w Niemczech to jako tako ok jest, ale już anty-islamizm ni chuja nie przejdzie. Metalsucks oczywiście jak najbardziej popiera pewnie, takie to już są przejarane łebki ;)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

Metalsucks to gówno straszne, King Cock czy tam Cuck nie słucham i mnie nie interesuje. Hoest bez sensu się tłumaczy na swoim profilu, ale z drugiej strony wiem że jak chce żeby kasa mu się zgadzała i kluby nie bały się organizować koncertów Taake, to powinien takie oświadczenie zapodać.

Ja tylko chciałbym jednego, skoro ten cały lewacki antifowy i faszyzujący motłoch powoduje odwoływanie coraz większej ilości kapel metalowych (a głównie black metalowych) to uważam, że powinno się robić również takie same akcje wobec ich koncertów i festiwali, tak po prostu w ramach równowagi na świecie ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 5 lata temu

Taake to gówno i nawet się nie dziwę, że dzieciaki zabraniają mu grać koncerty a kolo bezradnie rozkłada ręce.

W sumie to dobrze bo po chuj organizować jakieś większe eventy dla takiego zespoliku. Zaprosić Taake do jakiejś remizy i niech tam coś popyrka a potem niech wypierdala bo wchodzi dyskoteka i będzie ogień.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Wędrowycz pisze:
5 lata temu
uważam, że powinno się robić również takie same akcje wobec ich koncertów i festiwali, tak po prostu w ramach równowagi na świecie ;)
Nie zgadzam się, to by znaczyło, że wygrali ;p Należy chodzić i na Graveland i na The Exploited, w ramach możliwości. Najlepiej na koncert jednych w koszulce drugich ;)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

Bez kitu, Ty @Hajasz to serio jesteś taki zgryźliwy tetryk, czy ki chuj? :D

Ja rozumiem, że możesz nie lubić Taake czy Tsjuder, kumam także, że można nie lubić szwedzkiej sceny z Marduk na czele, a także Deathspell Omega, ale to wszystko składa mi się na obraz, że albo słuchasz 5 kapel na krzyż w tym gatunku, albo po prostu gardzisz i obrzucasz gównem, bo tak, bez konkretnej przyczyny ;) O tyle jest to dla mnie zabawne, bo sypiesz masą tematów o zespołach typu Martwica albo Srogość, których praktycznie nikt nie zna i nie słucha, a niektóre Twoje tematy wręcz są puste, więc już sam nie wiem...Nie wydaje mi się, żebyś miał zjebany gust czy coś, bo wiadomości i znajomość zespołów i wydawnictw masz ogromną. Tylko nie wiem czy już nie weszło Ci zmęczenie materiału i po prostu wolisz inne rzeczy od black metalu, czy też metalu ogólnie.
yog pisze:
5 lata temu
Wędrowycz pisze:
5 lata temu
uważam, że powinno się robić również takie same akcje wobec ich koncertów i festiwali, tak po prostu w ramach równowagi na świecie ;)
Nie zgadzam się, to by znaczyło, że wygrali ;p Należy chodzić i na Graveland i na The Exploited, w ramach możliwości. Najlepiej na koncert jednych w koszulce drugich ;)
W sumie, to masz rację, tylko mnie wkurwia to, że jedna strona atakuje stale, a druga na to nie odpowiada, a takich sytuacji nie lubię. Jak mieliśmy kiedyś osiedlowe wojny, to jak jedni drugim najebali czy coś, to potem odwet zawsze szedł. Tak się wychowywałem i tak to widzę. Elo :D
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Z Taake i Tsjuder @Hajasz ma 100% racji. W szczytowych momentach obu kapel, stawały w szranki o mistrzostwo drugiej ligi ;) Niestety oba skończyły jak Widzew ;)

co do Srogości i Martwic to pewnie po bandcampie śmieszne nazwy klika i stąd zna :P
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 5 lata temu

@Wędrowycz wiesz przez tyle lat słuchania metalu co kilka lat przychodzi tzw. podsumowanie. Ja tak mam i wtedy to pozbywam się jakiegoś procenta moich płyt właśnie z zespołami przeciętnymi. Ja fascynację każdą metalową płytą mam już za sobą czego efektem było ponad 3000 płyt na półce i prawie wszystkie kupowane w ciemno. Taake właśnie takie jest w chuj przeciętne, nudne i byle jakie. Nawet mój syn, który chłonie black metal teraz na potęgę drze łacha z Taake i podobnych zespołów a ja mu w tym absolutnie nie pomagałem. Sam do tego doszedł mając 21 lat.

Jasna sprawa, że nie zmienię świata tak aby nikt nie słuchał tego typu gniotów ale mówię to całkiem poważnie, że jest wiele innych zespołów nawet ligowo niższych, które są bardziej warte uwagi od Taake czy Tsjuder itp.
Wędrowycz pisze: O tyle jest to dla mnie zabawne, bo sypiesz masą tematów o zespołach typu Martwica albo Srogość, których praktycznie nikt nie zna i nie słucha, a niektóre Twoje tematy wręcz są puste
I to jest dla mnie największy zaszczyt 8-)
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. No Yogs, No Masters!

Vexatus 5 lata temu

Hajasz pisze:
5 lata temu
Wędrowycz pisze: O tyle jest to dla mnie zabawne, bo sypiesz masą tematów o zespołach typu Martwica albo Srogość, których praktycznie nikt nie zna i nie słucha, a niektóre Twoje tematy wręcz są puste
I to jest dla mnie największy zaszczyt 8-)
Jak to nikt nie zna? Projekt Srogość miał nawet swój temat na poprzedniej wersji forum - wtedy jeszcze panowie wstydzili się swojej twórczości i pozowali po lasach wyłącznie tyłem. :)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 5 lata temu

^Nawet ja go założyłem i efekt był taki, że o muzyce zero a wszyscy darli łacha z nazwy.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 5 lata temu

Sprawa jest prosta jak konstrukcja cepa, którym dostawali w łeb nielewomyślni mieszkańcy Kambodży za czasów wychowanka Sorbony Pol Pota: jedyna dzisiaj ekstrema w metalu, to te zespoły, które odwołują się do szeroko pojętego tradycjonalizmu. O szatanie - gównojadzie możesz sobie pośpiewać, ale spróbuj coś o przedchrześcijańskich bogach, herosach, umiłowaniu ziemi ojczystej i szacunku dla historii - wtedy koniec. Tylko czekać, aż Bathory będzie nazi. A postęp pędzi nieubłaganie, nsbm już nie wystarcza. Więc żryj gówno dla szatana, albo graj po remizach. Co mnie tylko cieszy, bo nic tak ożywczo nie wpływa na sztukę jak ograniczenia, o czym już tu pisałem. Za kilkanaście lat jedynymi słuchalnymi zespołami będą te z celtykiem lub swastyką w logo. Reszta grać będzie jak Dimmu Borgir.

Ostatnie zdanie, to oczywiście żart, ale reszta jest samą prawdą.

A Taake jest bez porównania bardziej nudne od Tsjuderka.

Amen.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 5 lata temu

Hajasz pisze:
5 lata temu
Nawet mój syn, który chłonie black metal teraz na potęgę drze łacha z Taake i podobnych zespołów a ja mu w tym absolutnie nie pomagałem. Sam do tego doszedł mając 21 lat.
Phi! Moja 3,5 letnia córka ma wyjebane na cały black metal i metal w ogóle, a dzisiaj przy "Desert Northern Hell" powiedziała mi "Tato nudzę się przy tej płycie..." :D
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Mądra dziewczynka!
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 5 lata temu

Chuja się zna!
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Od ojca mądrzejsza widać :D Cóż poradzić, ewolucja!
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 5 lata temu

Mądrzejsza i cwańsza. W sumie to dobrze i powinienem się cieszyć ;)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

Leci na odświeżenie "Doedskvad" i dalej mi się bardzo podoba. Przeleciałem posty wyżej i doszedłem do wniosku, że jestem jedyny któremu kapela się autentycznie podoba i słucha jej z przyjemnością. W sumie to całkiem przyjemne uczucie kiedy wszyscy obrzucają kapelę gównem, a Ty masz to w chuju i cieszysz michę słuchając ich płyt. Ciekawe swoją drogą czego będzie słuchać moja córka, jak już zacznie czegokolwiek słuchać ;) Tak czy inaczej w sumie dobrze trafiła, bo jej stary słucha mnóstwa różnych klimatów i musiałaby wstrzelić się w któryś z kilku gatunków których dotąd nie rozpracowałem, albo których szczerze nienawidzę żeby było mi przykro.

Wracając do samego Taake, to na swojej rodzimej scenie radzą sobie całkiem nieźle, bo aktualnie zacząłem rozpracowywanie Norwegii z 2005 r. i tak jak sobie wspomnę poprzednie kilka lat, to ogółem już zaczął się ten etap kiedy rzeczy typu Taake to górna półka, bo scena norweska zaczyna biedować i mało już autentycznie bardzo dobrych czy doskonałych rzeczy. Jeszcze "tylko" 13 lat :D i będę mógł w końcu zrobić swoje podsumowanie.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Daj spokój, jeszcze może 1349 też dobre, bo jak nic nie było to oni blasty grali? :P :P
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

1349 u mnie nigdy ponad dobre nie wyszło, Taake natomiast tak ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Nie no, Taake ciut lepsze, jasne ;) 1349 to taki blastowany Dimmu Borgir ;p
Awatar użytkownika
Piekielny Stolec
Master Of Puppets

Piekielny Stolec 5 lata temu

Tak szczerze, to sam lubię Taake. No, lubiłem, bo już dawno tego nie słuchałem, lecz planuję ponowny odsłuch i się przekonam, czy nadal mi to podchodzi. ;)
Czasem idzie gładko, czasem jak po grudzie. Czasem jest ulga, czasem boli i piecze. Czasem czuć słabo, czasem dość mocno. Czasem wiele się nie ma, czasem całkiem sporo. Życie jest jak sranie...
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. No Yogs, No Masters!

Vexatus 5 lata temu

Wędrowycz pisze:
5 lata temu
Przeleciałem posty wyżej i doszedłem do wniosku, że jestem jedyny któremu kapela się autentycznie podoba i słucha jej z przyjemnością. W sumie to całkiem przyjemne uczucie kiedy wszyscy obrzucają kapelę gównem, a Ty masz to w chuju i cieszysz michę słuchając ich płyt.
Ja też bardzo lubię Taake, choć nie wszystkie materiały mi się podobają.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 5 lata temu

Druga płyta zdecydowanie najlepsza. Trzy pierwsze można bez wstydu posłuchać. Dalej to lepiej olać bo gówno straszne z apogeum w postaci ostatniej płyty.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 5 lata temu

yog pisze:
5 lata temu
No takie chociażby Beyond the Apocalypse to bierze to cale Taake i łomoce w dupaka jak chce! :P Oprócz blastów to ta płyta ma również bardzo zajebisty klimat :)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Okładka Ci się podoba, a nie tam klimat :P
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

No i zgadzam się z yogim, bo mimo iż ten album 1349 nawet lubię, ale klimatu to on nie zawiera. W sumie to żaden materiał 1349 go nie ma, tam są napierdole na tremolach i pełno blastów. Taake jest dużo bardziej leśno-melodyjno-melancholijne i dlatego tam właśnie mamy klimatowanie. Najlepiej w przypadku Taake skupić się na pierwszych 3 pełniakach bo one w sumie najbardziej rozdają karty w przypadku tej kapeli. Reszta materiałów to już tylko dla fanów i wielbicieli ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 5 lata temu

Nie czujecie tego :p

A co do Taake to tylko ...Doedskvad, reszta zwykly bm bez spustow, ale tez nie jakas chujowizna straszna. Popraene granie. Ostatniego albumu nie slyszalem jeszcze.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 3 lata temu

Skończyłem odświeżanie dyskografii Taake i kurde, niestety faktycznie ten zespół się coraz bardziej stacza. Pierwsze 3 pełniaki zawsze były dla mnie najlepsze i stanowią esencję leśno melodyjnego i na wskroś norweskiego black metalu. Potem dalej bardzo dobre "Taake" i "Noregs Vaapen" gdzie mamy już trochę zgrzytów ale dużo zajebistych momentów i wałków z wręcz black'n'rollowym zacięciem gdzie niegdzie, sporo klimatowania też się przewija. Potem "Stridens Hus" już obniżka formy, jest jeszcze dobrze, ale jednak zwiększają się pokłady nudy.

"Kong Vinter" niestety faktycznie słuchałem ostatnim razem po łebkach i mi się wydawał na poziomie poprzednika, ale jest gorzej i to dużo gorzej, bo nudno w opór. Nie znalazłem ani jednego wałka, który w pełni by mi się spodobał, trochę momentów się znajdzie. Jako całość wypada najsłabiej. To już epki trzymają równy dobry poziom.

Od "Stridens..." wygląda, że zaczął się powolny okres wypalenia Hoesta. Mówię to z perspektywy fana zespołu od ok. 2003/2004 roku jakoś. Jako, że zdecydowana większość z Was uważa Taake za co najwyżej średniaka, to nawet nie myślę jak chujowa musi Wam się wydawać ostatnia płyta.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 3 lata temu

Wędrowycz pisze:
3 lata temu
Skończyłem odświeżanie dyskografii Taake
Kurde Janek a teraz przelicz ile straciłeś cennego czasu w życiu!!! To wystarczyło posłuchać dwie pierwsze aby chociaż pozytywne wrażenie zachować w głowie. Pomimo, że upłynęło tyle czasu te pozostałe płyty nie staną się nigdy lepsze.
Wędrowycz pisze: Jako, że zdecydowana większość z Was uważa Taake za co najwyżej średniaka
Ci co tak uważają są głusi albo opuścił ich Bóg. Taake od zawsze był w klasie okręgowej i tylko dzięki początkowym nagraniom na chwilę awansował do ligi wojewódzkiej. Dalej to już wiadomo, że co sezon to degradacja na szczęście tam gdzie dzisiaj jest ma tę zaletę, że niżej już się nie da.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Hoest ostatnio rozsmakował się w splitach - po wspólnych wydawnictwach z Deathcult i Whoredom Rife, ukazuje się trzecia, ostatnia z serii płyta, tym razem opracowana wspólnie z Helheim. Dwa premierowe utwory Taake z tekstami zaczerpniętymi z twórczości Arnego Garborga, norweskiego poety żyjącego na przełomie XIX i XX w. Helheim natomiast zarejestrowali dwa covery, “Heksesabat” (“Witches Sabat”) Emperor oraz “Orkan” Taake.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Taake opublikował nowy singiel Ubeseiret. Kawałek pochodzi z nadchodzącej kompilacji Avvik.

Krążek ujrzy światło dzienne 2 lipca. Wydawnictwo ukaże się pod skrzydłami wytwórni Dark Essence Records.

Obrazek

Tracklista:
1. Ubeseiret
2. Heartland (The Sisters Of Mercy cover)
3. Nattestid ser Porten vid I (acoustic)
4. Slagmark
5. Ravnajuv (Darkthrone cover)
6. Brotne Bein og Mannefall
7. Ein Baat i Foss
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Ten album to kolekcja singli, które wydawane były na 10' splitach, które poddane zostały lekkiemu tuningowi.

Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 2 lata temu

Składak przyjemnie sobie leci, w sumie już wszystkie te kawałki słyszałem wcześniej na wspomnianych epkach. Tutaj jakoś tak nawet dobrze dobrane to i nie brzmi specjalnie jak składak.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian 2 lata temu

yog pisze:
5 lata temu
Szczególnie klawisze, których w 1349 nie ma upodabniają ich do Dimmu. No i ostatnie dwie płyty, gdzie od chuja thrashowych naleciałości. Wy to słuchali tych 1349 czy strzał z krocza dla kontrowersji?😉

Taake też lubię, ale nie całościowo a konkretne płyty, czy numery. O taake black metal nic nie robiłem😉
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Czy coś napisałem o klawiszach? Użyłem Dimmu jako przykładu plastikowego, sztucznego black metalu, którym zawsze - jak dla mnie - było 1349. Ostatnich dwóch płyt nie słuchałem, obawiam się, że nie słyszałem nawet ostatnich 4. Nie wiem na co to komu, dla mnie ten zespół jest po prostu beznadziejny, szkoda tracić nań czasu. Zawsze miałem wrażenie, że jego popularność opiera się w głównej mierze na okładce Beyond the Apocalypse, którą można potraktować, jakby była z lat 90, tylko że odpalasz i nie masz jakiegoś zaginionego Darkthrone czy Mayhem, a niedojebany Marduk czy inny Gorgoroth albo co gorsza Dark Futerał.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian 2 lata temu

Ale 1349 nie brzmi plastikowo a wręcz surowo. To wczesne płyty. Te ostatnie również nie walą sztucznym brzmieniem, jest klarownie ale organicznie. Riffy bardziej pokomplikowane od Nadruka. Gdybyś przytoczył Dark Funeral to bardziej na miejscu. I mardukkowania u nich sporo.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Dla mnie surowo to brzmi Emperor na demosach, a nie 1349, który jest raczej klarowny i odpicowany, a że riffy bardziej pokomplikowane też nie powoduje, że muza jest mniej jednostajna od Marduka.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

Obrazek
05.05.2022 Poznań
No powiem wam, że w lekkim szoku byłem bo Hoest zaskoczył bardzo pozytywnie i mocno pozamiatał w Poznaniu
Obawiałem się, że to będzie odcięcie kuponika, czyli szybko, bezboleśnie i do domu...a tu wszystko zagrane z polotem i agresją.
Set oparty głównie na "Noregs Vaapen" ale nie narzekam bo jest na nim kilka ciosów, które na żywo weszły świetnie.
Szacun!
'Od dobrych kilku lat...''napuchną mną drzewa'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'
Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Puppets

Summerisle rok temu

brzask pisze:
rok temu
No powiem wam, że w lekkim szoku byłem bo Hoest zaskoczył bardzo pozytywnie i mocno pozamiatał w Poznaniu
Obawiałem się, że to będzie odcięcie kuponika, czyli szybko, bezboleśnie i do domu...a tu wszystko zagrane z polotem i agresją.
Set oparty głównie na "Noregs Vaapen" ale nie narzekam bo jest na nim kilka ciosów, które na żywo weszły świetnie.
Szacun!
"Myr" na żywo to wygryw przeokrutny. W Krakowie Hoest bardzo nieelegancko obchodził się ze statywami od mikrofonu, na koniec jebnął mikrofonem o deski sceny. Generalnie było wesoło. Dobrze, że wreszcie ten gig doszedł do skutku - 2,5 roku kisiły się bilety, ale wreszcie się udało.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

Tak jest, zapomniałem o tym mikrofonie. Tu to samo było, co z nim odwalał hehe, statyw kilka razy poleciał. Widać było po nim, że zadowolony był z przyjęcia i żyje tymi kawałkami. Do tego ten płaszcz i popijanie winka co chwilę
'Od dobrych kilku lat...''napuchną mną drzewa'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 5 mies. temu

Taake wyda swój nowy, ósmy już album w Dark Essence Records. Płyta ukaże się w sprzedaży 1 września na CD, limitowanej kasecie i winylach i zawierać będzie cztery kompozycje. Tytuł krążka to "Et hav av avstand". Premierowy utwór jest do odsłuchania - zamykający całość, ponad trzynastominutowy "Et uhyre av en kniv", który robi całkiem niezłe wrażenie.
Obrazek
Tracklista:
1. Denne forblaaste ruin av en bro
2. Utarmede gruver
3. Gid sprakk vi
4. Et uhyre av en kniv

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 mies. temu

Czy to wąpir z okładki pierwszej Necromantii???
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 2 mies. temu

Nie wiem, ale jak muzyka troszkę nijaki.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Puppets

Summerisle miesiąc temu

Obrazek

Taake znowu w Polsce w marcu 2024 r.
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Puppets

darnoksss 2 tyg. temu

Słucham właśnie nówki i jestem bardzo na tak. Melodyjne riffy i klimat zamglonego lasu czyli w sumie to czego się spodziewałem, na koncert pewnie zawitam :)
polki nie dawajcie polakom, dawajcie arabom

Wróć do „Black Metal”